Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
huku83 - помощник
8180 написа:
Гледам доста "пилите" цифричките тук, предполагам без да се задълбочавате от къде са взети - търговска инф., сертификат, форум. Ако са от сертификат, по-кой метод и при какви условия са изпитвани. Без този предварителен анализ, според мен разлики от 10, че и до 20%, обикновено приемам за шум.
Не съм се ровил много по европейски сайтове, но ще спомена, че дори руснаците!!, от които вече не се учим, в техните аналози на нашата Наредба№7, специално за Ламбда имат по две графи - производствна и екплоатационна. Втората винаги е по-лоша.
Стиропорът си е стиропор - някакви различия могат да възникнат от плътността. Другото са по-скоро търговски трикове, според мен.
Тъй че изборът е по-разумно за се направи по механичните характиристики (здравина, ронливост и под), евентуално по някакви подобрения за дълговечност при разновидностите, ако има и цена.
За Неопора се съобщават някакви предимства, макар отзивите да са противоречиви.
Еми цифричките с ровене в сайтчетата им на церезит баумит басф и други такива примерно ако погледнеш ПроТерм и СтарТерм на бумит гарантират за 20% подобрени топлоизолациони качества в полза на СтарТерм но пък разликата в цената е над 35% така че каде е логиката им не разбирам. Неопора сабрах инфо за него от BASF но цената спрямо тези качества отива над 70% кадето още повече се губи логиката. Незнам как си ги мислят тези хора тези цени дават информациа по немски стандарти и изпитани технологии дават ти числата с характеристиките с просто око без калколатор си правиш сметката примерно едното е със средно 20% по добри качества но е 80% по скъп е къв тапир тря да си да избреш него и защо цената видимо надхвърля качеството каде е пазарната логика... странна работа.!
huku83 - помощник
Една бърза сметка:

Баумитскиа ПроТерм гарантирани:
Обемна плътност: 15 – 18 kg/m3
Якост на опън (при огъване): ≥ 150 kPa
Коефициент на топлопpоводимост λn: 0,035 W/mK
Коефициент на паропропускливост X: около 60
цена с отстъпка около 90лв / куб

Неопор BASF гарантирани:
Обемна плътност: 20 kg/m3
Якост на опън (при огъване): ≥ 180 kPa
Коефициент на топлопpоводимост λn: 0,029 W/mK
Коефициент на паропропускливост X: около 50
цена с отстъпка 145лв /куб

средна разлика в качествата 15-20% в полза на неупора
разлика в цената около 62% в полза на стиропора
EDI - майстор
То вече къде ли има логика. :lol: Вземай обикновения на БАУМИТ, не търси друго, съвсем си е подходящ.
huku83 - помощник
Имам време за реакция така че бих се радвал на повечко коментари различни идеи подкрепени с актуална информациа за цени и качество, сега започва сезонът на строителството и ремонтите сигурен съм че темата ще е много полезна на много хора. Чакам оферта от дистрибутор и на Церезит (система Церетерм) като я получа ще пиша и за тях, аз всъщност я получих но са ми дали цена на стиропор 73лв за куб което много ме шокира и звънах да попитам какъв е стиропора и деиствително се оказа че не е от системата церетерм ЦТ 315 а некъв си български та очаквам актуаална цена на истинскиа церезитски сиропор CT 315 имам данни и за него почти са едентични с Baumit ProTherm нека видиме цените.
PIP - майстор
Аз бих избрал 10см ‘български’ с 18-20 плътност. Странно как стереопора на баумит е по-добър от българсия при положение, че доколкото знам пластимо произвежда стереопор за баумит :lol:
huku83 - помощник
PIP написа:
Аз бих избрал 10см ‘български’ с 18-20 плътност. Странно как стереопора на баумит е по-добър от българсия при положение, че доколкото знам пластимо произвежда стереопор за баумит :lol:

Е дай малко повече инфо де 10см българси с 18-20 плътност от къде марка фирма цена на куб неква техническа карта ако може или поне някаква информация поне за якост на опън паропропускливост и топлопропоскливост, да ги сложим на кантар да видиме кое е по изгодното нали това е идеята ...
EDI - майстор
PIP написа:
Въпроса е на какъв ще попадне в магазина, защото правят всякакви кондики с опаковките и плътността.
PIP - майстор
huku83 написа:
PIP написа:

Е дай малко повече инфо де 10см българси с 18-20 плътност от къде марка фирма цена на куб неква техническа карта ако може или поне някаква информация поне за якост на опън паропропускливост и топлопропоскливост, да ги сложим на кантар да видиме кое е по изгодното нали това е идеята ...
http://www.plastimo.bg/en/plastimoeps/features.htm
8180 - майстор
То ясно, че днес всичко гледаме в нета. Мисълта ми беше (което не лесно) да се уточнят методите за получените данни, както и условията на изпитване по един същ метод.
Топлоизолациите (доколкото съм гледал) все на положителни температури ги изпитват, а нас пък ни интересуват главно при отрицателни. Допускам, че изпитване при минусови температури ще даде по-лоши показатели.
Като си се хванал толкова навътре, ще е интересно, освен офертите да им искаш и сертификатите да видим.

За Неопор имаше дискусии по-рано тук (потърси) - по памет нещата останаха неизяснени. Доколкото знам, BASF произвежда само суровината, а самите плочи - кой къде намери. Всички сочат BASF в рекламите си, но там (поне преди) пишеше, че производителите на плочи БИХА МОГЛИ да постигнат въпросните показатели, + една не докрай коректна картинка. А дали е така ...? (се питаше в една песен).:)

Сравнението %Ламбда - %цена може и да не е много коректно, а и двете могат да се модифицират с дебелината, но Неопорът си е неоправдано скъп и според мен. Е, имаше едни небезинтересни "раздувки" за лъчистите му топлоизолационни свойства, което и досега ми се губи.
PIP - майстор
EDI написа:
PIP написа:
Въпроса е на какъв ще попадне в магазина, защото правят всякакви кондики с опаковките и плътността.
Аз съм от Самоков, така че по стечение на обстоятелствата произхода при нас е гарантиран. Между другото избора е много по-голям от това, което е дадено на страницата им.
Последна промяна от PIP на пет апр 15, 2011 3:37 pm, променено общо 1 път.

Тема "Каква външна изолация да направя на тухлена къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: