8180 написа:Гледам доста "пилите" цифричките тук, предполагам без да се задълбочавате от къде са взети - търговска инф., сертификат, форум. Ако са от сертификат, по-кой метод и при какви условия са изпитвани. Без този предварителен анализ, според мен разлики от 10, че и до 20%, обикновено приемам за шум.Еми цифричките с ровене в сайтчетата им на церезит баумит басф и други такива примерно ако погледнеш ПроТерм и СтарТерм на бумит гарантират за 20% подобрени топлоизолациони качества в полза на СтарТерм но пък разликата в цената е над 35% така че каде е логиката им не разбирам. Неопора сабрах инфо за него от BASF но цената спрямо тези качества отива над 70% кадето още повече се губи логиката. Незнам как си ги мислят тези хора тези цени дават информациа по немски стандарти и изпитани технологии дават ти числата с характеристиките с просто око без калколатор си правиш сметката примерно едното е със средно 20% по добри качества но е 80% по скъп е къв тапир тря да си да избреш него и защо цената видимо надхвърля качеството каде е пазарната логика... странна работа.!
Не съм се ровил много по европейски сайтове, но ще спомена, че дори руснаците!!, от които вече не се учим, в техните аналози на нашата Наредба№7, специално за Ламбда имат по две графи - производствна и екплоатационна. Втората винаги е по-лоша.
Стиропорът си е стиропор - някакви различия могат да възникнат от плътността. Другото са по-скоро търговски трикове, според мен.
Тъй че изборът е по-разумно за се направи по механичните характиристики (здравина, ронливост и под), евентуално по някакви подобрения за дълговечност при разновидностите, ако има и цена.
За Неопора се съобщават някакви предимства, макар отзивите да са противоречиви.
Една бърза сметка:
Баумитскиа ПроТерм гарантирани:
Обемна плътност: 15 – 18 kg/m3
Якост на опън (при огъване): ≥ 150 kPa
Коефициент на топлопpоводимост λn: 0,035 W/mK
Коефициент на паропропускливост X: около 60
цена с отстъпка около 90лв / куб
Неопор BASF гарантирани:
Обемна плътност: 20 kg/m3
Якост на опън (при огъване): ≥ 180 kPa
Коефициент на топлопpоводимост λn: 0,029 W/mK
Коефициент на паропропускливост X: около 50