• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boltik - специалист
Ами напиши какво изкаш да направиш.Пълна промяна или само козметика?Така не знаем за какво да даваме съвет?
А що се отная до докторчео и за му чета постовете =D> Малко зевзек пада,обаче това не е болка за умиране :roll:
viking - напреднал
Ами влагата в основите ми е приоритет но съм почти сигурен че с отвеждането на водата от улуците ,проверка на канализационните тръби от пристройката и правилното отводняване на склона зад къщата и едни хубави пътеки ще решат проблема.
това съм предвидил за тази година както и нова дограма ако стигнат парите
viking - напреднал
Привет колеги, проблема с хидроизолация на основи и при мен е на дневен ред
темата е много полезна, и при мен въпросът е дренаж или повърхностно отвеждане.
Виждам че колегата Хигро е на ти с нещата, ако може да дадеш съвет и по моята тема
за да не оспамвам тази на колегата има и сними тук: viewtopic.php?f=47&t=32819
Благодаря предварително!
Накратко случая при мен
нов покри нови улуци
няма и следа от пътеките около къщата само натрошени парчета цемент
пристройка с баня и тоалетна на склона зад(над) къщата , канализацията ми е съмнителна ще я прегледам.
не знам дали ще стигнат средствата за дренаж,но още повече ме притеснява , отливане на хубави пътеки с канафки и после трошене на ново и копаене.
hygro - майстор
:? Да се прави диагноза по снимка, е неблагодарна работа, защото рискът много от нещата да бъдат изтълкувани погрешно е голям...

Дали ти трябва дълбок до основата дренаж, не е ясно. За да се определи това, трябва да се разгледа хидрогеологията и фундирането, няма как да стане виртуално.

Но това, което се вижда от снимките, показва достатъчно сериозни проблеми, които без всякакви подпочвени води биха могли да бъдат причини за проблема с влагата:
  1. Лошо изпълнени улуци - водостокът трябва да бъде в ъгъла а не насред стената.
  2. Лошо отвеждане на водата от водостока. Доколкото мога да тълкувам снимката, струва ми се, че част от водата изтича на място и е подкопала плочника.
  3. Пристройката няма улуци.
  4. Плочникът е лошо изпълнен - поне на снимката не се виждат каквито и да мерки за улавяне и отвеждане на водата, а при пристройката изобщо го няма. Има разрушени части, които изобщо не отвеждат водите. Изглежда, като че част от плочника е дори с наклон към сградата, вместо обратно. Някой силно е спестил изкопни работи при изработката му...
  5. Склонът е достатъчно стръмен, за да може повърхностните води от една доста голяма водосборна площ при снеготопене и дъжд да се изливат директно в обратния насип. Необходими са канавки или плитък дренаж за отвеждането им, преди да достигнат сградата. Колко да бъде плитък или дали да е по-дълбок, няма как да се определи от снимката.
viking - напреднал
Плочник(ако това е цимента около къщата) на практика въобще няма имало е когато е строена къщата но вече го няма
на пристройката вече съм сложил улук
улуците не са отводнени и водата си тече до основите вече втора година.
но ако е само това ще се реши с едни канвки и плочник(пътеки)
но това което ме притеснява е задната част пристроиката и чупката до нея
защото наклонът е към къщата и има и доста къртичини, освен това основите на пристроиката са по високо от основите на къщата и част от стената се явява (как се казваше имаше си термин)мн трудна за изолация)ако се прави дренаж къде трябва да минава и на каква дълбочина?
за дълбочината май най-високата точка на дренажа трябва да е по ниско от най ниската точка на оснвите, и постепенно да спуска на долу= на много копаене, и къде да го пусна на какво разстояние от основата.
може би 2 траншеи едната зад пристройката да се оттича от едната страна другата зад старата стена да се оттича от другата и двете да се вливат в дренаж пред къщата които да се включва в канализацият?

ПП
а още нещо ,
с подпочвените води май няма проблем имаме кладенец на 5 метра от фасадата дълбочината на водата е 16 метра

ППП
Познаваш ли някой дето може да свърши работа,или бригада нещо в Беловски регион Пазарджишко е къщата
как вървят цените
hygro - майстор
viking написа:
улуците не са отводнени и водата си тече до основите вече втора година.
Тази беля като я оправиш, поне още година-две чакай за поизсъхне...
viking написа:
защото наклонът е към къщата и има и доста къртичини, освен това основите на пристроиката са по високо от основите на къщата и част от стената се явява (как се казваше имаше си термин)мн трудна за изолация)ако се прави дренаж къде трябва да минава и на каква дълбочина?
Щом водното огледало е на 16 м, подпочвени води не те застрашават. Все пак не ми е дадено да гадая, дълбочината на дренажа в случая зависи от конкретната геология. Възможно е, да се окаже достатъчно, да хванеш водите от склона над къщата с една канавка, но това никой не може да ти каже от разстояние.
boltik - специалист
Той колегата hygro е на ти с нещата,но ти явно още не си решил какво точно изкаш,до колкото се подразбира от написаното по-горе.Най-безболезнено е копане около къщата до началото на основите и полагане на пласмасовата изолация около стената.След това извеждане на водата от улуците чрез тръби максимално далеч.И ако ти се дават още пари правиш си пътека около къщата,като под пясъкът на плочките опънеш найлон 2-3 ката.Аз лично съм се зблъсквал с такъв вариант и мога смело да заявя,че пръста беше толкова изсъхнала,че кирката не изкаше да се забива.Това не означава,че ще изгониш 100% водата.И все пак ти вземаш крайното решение.
viking - напреднал
Колега boltik не знам кое те кара да мислиш че не сам решил какво искам да правя искам да си хидроизолирам основите, и проучвам какво е необходимо за случая.
ще се застраховам с дренаж около цялата къща с мошама по стените дренажни тръби по дъното насип с чакъл или речен камък и след това ще се правят пътеки.
като допълнително застраховка преди мошамата измазване на основите с водонепропусклива шпакловка и нанасяне на битуум или друг някакъв грунд.
ime
Здравейте, и аз имам същия проблем като колегата. Къщата е стара, с каменна зидария и първия етаж откъм градината е на 80 см в земята. Няма мазе, основите са около 50 см. Наскоро направих канализация и разкопах пода на бъдещата баня, която ще е при прозореца. След 10-те см камъни и цимент видях доста влажна земя. За да елиминирам тази влага ще направя хидроизолация на пода на банята. На 10 м от къщата имам кладенец и водата в него е на 4-5 м дълбочина. Прочетох доста по темата за хидроизолацията и дренажа и накрая се обърках. Въпроса ми е: Трябва ли да правя дренаж на тази стена след като подпочвените води са на 4-5 метра, или да сложа плочник до стената и да направя канал за отвеждане на улука и повърхностните води? Ако колегата higro отговори ще съм благодарен...

Прикачен файл

IMAGE_142_2.jpg

Прикачен файл

IMAGE_141_2.jpg
m_markovski - специалист
Здравей
Понеже стената граничи с градината можеш да изкопаеш траншея и да сложиш изолация на стената. След това плочник 1м с наклон и отвеждаш водостока. Мислех да ти предложа водостока да ходи в един 200л варел за поливане,но имаш кладенец.
  • 1
  • 2

Тема "Съвети за страта ми къща на село" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: