Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stivemaster - майстор
Според мен няма спорове тука колега има дискусия по фактите които касаят само сглобяемите къщи и ако става дума за моя пример - сложната материя - сглобяема къща с монолитни полистиролбетонни стени излети директно в щендерните обшивки катоо кофраж то ...
Уточнението от моя страна по повод така наречените дървени къщи е съществено ,защото повечето хора не знаят 90 % от слабостите на тази конструкция ,както са и напълно незапознати с алтернативите им защото са заблуждавани съзнателно че това е най евтиния вид строителство.
Изобщо да не говорим за отражението на този вид строителство както върху природата така и върху обитателите на тези къщи.
Трябва да кажа че аз лично приемам като демагогия твърдението че в северните страни това били най разпространения вид строителство ,както и смехотворното твърдение " А и при тях не е от първостепенна важност как ще се отоплява къщата (още повече най-евтино), защото камините горят здраво и постоянно със същия този материал в изобилие. "
Какво да отговориш на това , #-o само ще кажа че в Швеция фактите са че отоплението струва на местните 1/3 от доходите им през зимата или най големия им харч ,по голям от наема , по голям от разходите за храна и т.н.
Изобщо да не обяснявам колко смешно звучи наивното обяснение за начина им на отопление на фона на истината - методите на производство на електричество , дела му спрямо цялото изразходвано количество , приложението на термопомпите напоследък , както и схемите в които може да участват като хибридни системи за отопление и производство на БГВ .
Просто да се контролираме малко какви ги пишем и като си мерим п...те с хората дето са по напред от нас поне да знаем за какво говорим.Пък и не на последно място разглеждайки със съжаление в повечето случаи готови такива къщи си мисля дали можем да продължаваме да толерираме този начин на правене на пари (с трици - маймуни ,но пък обявяваме резултата за съответстващ на такъв вид къща построен в Норвегия примерно)
stenmark - специалист
Мислих да не се включвам в тази тема ,защото е много пъти дъвкана.Обаче примерната таблица на Стиви ме провокира и последващото обяснение че е най-евтино.Нека се даде точна обосновка на цената.С тия две щендерни стени,вата,картон/щом е щендер отвътре трябва задължително да е двупластов/гипсфазер и метална конструкция,цената на кв. ще е доста солена.
Стефко - специалист
Всеки дърпа чергата към себе си :? :lol: Но колкото и да я дърпаш, колега, не можеш да ме убедиш, че стиропорения кофраж, напълнен с бетон, е по-добър от къща с метален скелет. Защото при металния скелет цялата носеща конструкция е изработена от "ферми". Останалото са обшивки/външни и вътрешни/, и между тях ефективна топлоизолация.
Не мога да се съглася, че е демагогия, че процентно къщите в северните страни са дървени, защото това си е точно така. Няма дача в Русия,която да не е дървена - а те са милиони. Не случайно къщите от цели трупи имат името "финландски". За Швеция и Норвегия да не говорим. В Дания положението е същото - дори в големите им градове като Орхус повечето еднофамилни къщи са дървени-сглобяеми. Да не говорим, че в Англия -Лондон, доста жилищни сгради са с гредореди (дори новостроящи). Наскоро се появи 6 етажна сграда изцяло на дървена конструкция.
За цената на отоплението съм съгласен - точно затова и казах, че не търсят най-евтиния източник (като у нас), а най-подходящия.
Работата е, че там монолитното строителство излиза по-скъпо от сглобяемото. Особено това е вярно за САЩ - не случайно дори имения от по 10млн. долара са дървени.
Да не говорим, че дървената конструкция се смята и за екологична, предвид сравнително лесното възстановяване на източника.
Личното ми мнение е ,че типа строителство трябва да отговаря на географската ширина.
А вече всеки има право на избор.
Стефко - специалист
И какво искаш да покажеш с тая снимка? Поне да беше написал собствен коментар!
stivemaster - майстор
За какво да го пише този коментар за някой като тебе ли дето не може да чете ? Иначе помниш какво съм писал някога някъде но не можеш да четеш какво пиша по настоящата тема ? Я пак прочети !
Започва да се чудя какви хора четат и пишат тука !?
Leon - специалист
Ами ... СтеФко не си ли го знаеш? :wink:
Стефко - специалист
stivemaster написа:
За какво да го пише този коментар за някой като тебе ли дето не може да чете ? Иначе помниш какво съм писал някога някъде но не можеш да четеш какво пиша по настоящата тема ? Я пак прочети !
Започва да се чудя какви хора четат и пишат тука !?

На мен ли говориш?
jekasus - майстор
Бате Стефко е "железен" :-D То имаше едно време една тема за неговата "steel" къща, какво стана със нея :?
stivemaster написа:
монолитни полистиролбетонни стени излети директно в щендерните обшивки катоо кофраж то ...
нещо подобно съм правил, по-точно заливане на празно пространство между строителни плоскости, става монолит :) Гледах руски клипове в Ютуба варианта на Стивмастер, санираха сгради по този начин.

Тема "Дървени сглобяеми къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: