• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BanoTheWolf - специалист
Защото така тръгна от другия пост :) Не крия нищо. Ето и актуална тема по тоя повод (писано и от мен, да не пиша тук пак) :arrow: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 69#p375069
Tsilkov - майстор
То станаха малко две теми за едно и също нещо :rolleyes:
bjdbjd написа:
Е защо само на лично колега? Хайде да видим какви са цените ви :)
Всяко цитиране на цени в този форум(а и не само) винаги е давало храна на безмислени спекулации ,или в другия вариант обвинения в реклама ,ама все пак не е хубаво и човек да се крие като мишка :? :rolleyes: :

При мен последните 3 къщи които правих цената за проект по всички части(архитектура,конструкция,ОВиК,ЕЕ,ВиК,електро,ПБЗ,ПАБ,доклад по енергийна и геодезия и вертикална) в София цената кацаше(след изготвена оферта) 20-24 лв. на квадрат в зависимост от големината на къщата.Това с детайли ,3Д модел и КСС-та ,а не само "папки за пред общината".Геологията в София ми я правят на 300 лева с един ръчен сондаж и още толкова геодезическо заснемане.Това обаче далеч не са сумите преди да се почне да се строи.Всички такси по разни общини и експлоатационни дружества лягат на едно поне 4000 лева.Не дай си боже да те "охлузят" да правиш външни връзки.В другата тема съм написал подробно отделните неща без да засягам варианта "външни връзки".
vitrinabg.com - специалист
Tsilkov е прав.Много хора не слагат в сметката външните връзки и други подробности които хич не са малко като пари.Не знам кой как си преви сметката,но от достоверен източник знам за един куриозен случай.Решил човека,че има сили да построи къща поръчал си проект одобрили му го в общината и почнал.Напаравил основите излял плочата на кота 0 иииииииииии до тук свършил парите :-D
Tsilkov - майстор
vitrinabg.com написа:
,но от достоверен източник знам за един куриозен случай.
То да е един с мед да го помажеш :cry: .Разходи се из произволно населено място от най-малкото село до милата ни столица и ще се учудиш колко "паметници на глупостта" стоят незавършени и глътнали огромни суми пари,време и труд за нищо :sad:.Строителството е процес в който от зараждането на идеята да търсиш имот до обзаведения и влезнал в експлоатация имот минават години и солидно количество Х 100 000 лв..Това е причината да си иска планиране.
batsande - специалист
katy.v написа:
Зравейте, интересувам се от проект за къща около 200кв. на наклонен терен. Може ли някой да ме насочи към проектанти на по ниски цени?
С риск да провокирам проектантите във форума, може да потърсите готови проекти на вече построени сгради, из нета има вече доста обяви на собственици, които си продават книжата и можете да си построите същата къща, естествено ако плановете съвпаднат с геоложкия доклад, терена и задължително консултация със специалист. Но успоредно с закупуването на книжата трябва да откупите авторското право от архитекта проектирал сградата и то ако той е съгласен. Аз съм вече на акт 14 и след малък спор с архитекта си заради малка промяна в плана на покрива той се разсърди и реши да се откаже писмено от авторското право на сградата. Това ми позволява да си избера нов архитект, който да движи и да се съгласява с нормативните актове и дребни промени в последствие и също така мога да преодстъпвам и продавам на трети лица плановете си на моята къща. РЗП-то при мен е малко по-голямо /327 м2/ от това което ти искаш, но при мен терена е също наклонен и при интерес мога да ти пратя архитектурата.Цената естествено ще е доста атрактивна в сравнение с това което аз платих.Успех
vitrinabg.com - специалист
Е бива ли така да разсърдиш архитекта :-D ? Той човека е учил и знае по-добре от теб кое е по-хубаво за теб :lol: Това е повсеобщо за повечето архитекти.Да налагат своето мнение и да не зачитат това на клиентите си.Поне аз смених няколко такива докато попаднах на такъв който да направи това което аз исакм :x
Георгиев - специалист
Изключително малко са тези инвеститори които са наясно с това какво искат :). Работата на архитекта е, не да наложи своето мнение, а да коригира това на инвеститора. Защото в противен случай се получават невероятни изгъзици за които после архитекта бере срама.
Tsilkov - майстор
batsande написа:
С риск да провокирам проектантите във форума,
Няма за какво да ги провокираш - от 89-та година насам пазарът е уж свободен/да не говорим ,че преди това е имало доста повече типови проекти които са се продавали в книжарниците/.То даже има сайтове за продажба на типови проекти/от самите им автори/ - аз дори някога пусках два стари преди сайтът да стане платен и да загубя интерес :lol:.Ако на някой му вършат работа няма причина да не си ги купи.Проблемът е ,че за да ги вкараш в общината трябва да дадеш още парички за разпечатка и заверка което на финала прави начинанието безмислено :? .Готовия проект все пак има един значителен плюс - виждаш предварително какво купуваш.
Георгиев написа:
Работата на архитекта е, не да наложи своето мнение, а да коригира това на инвеститора.
Според мен пък работата му е да разбере нуждите на инвеститора ,възможностите му и възможностите на мястото и да извлече максималното възможно от тях.
  • 1
  • 2

Тема "ПРОЕКТ ЗА КЪЩА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: