• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
На есен закупих стара къща в която се надявам да се нанеса тази година и първото поправено нещо по нея бе покривът й. Съборихме и вътрешният комин, който ми заемаше много място, а и в него буквално стъпваха гредите и си личаха следи от запалване. На пролет ми предстои изграждането на нов външен обаче. Какво ще ми препоръчате - коминни тела( бетонни или керамични) или по старият начин да се иззида един хубав комин? Притесняваме, че бетонните коминни тела ще са прекалено "студени" и няма да могат да "дърпат" пушека :)
Другото ми питане е относно изолацията на пода и тавана. Къщата е едноетажна и цялата е на мазе. Съответно пода е неравен на места, особенно мястото където ще е кухнята и антрето и искам да го нивелирам. Предлагат ми да лея бетон направо върху дюшемето( само в кухнята и антрето които общо са около 15 кв м към 5-8 см бетон), а ме притеснява че ще си направя беля с допълнителното тегло което добавям върху гредите. Казват ми че щяло да се заздрави конструкцията ( без армировка само бетон ) а също и за по-чисто и мишоците да не ми идват на гости :) Принципно аз бих искал да запазя старият вид на къщата с дървеният на пода и тази на тавана(тоест ще ги подменя де) и върху бетона ще станат, ако заработя в тях разни дървени трупчета, но не ми се ще заради теглото. И искам съвет дали е удачно или не :)
Другият ми въпрос е относно изолацията на тавана. Както казах искам да запазя вида на къщата, тоест гипсокартона отпада като вариант. Мисля да слагам вата между гредите върху дървенията на тавана, но ме притеснява да не събира конденз от къщата, понеже подпокривното пространство ще бъде почти "запечатано" покриват е накован плътно и върху него хартия, а под стрехите съответно ламперията.
Иии общо взето нищо незная и затова реших да ви попитам и без това има време докато започна да се занимавам с къщичката :) Благодаря предварително.
tangarov - специалист
Колега,

ами моя съвет е бетонни тела, облечени от вън с тухлена зидария за изолация. Така комина не е толкова студен и не се получава конденз и неприятни избиващи петна от стената, към която ще е долепен. От друга страна циментовите тела ще осигурат отвътре една по-гладка и по-малко порьозна повърхност, което ще е добре да не се задържат много сажди и по-малко съпротивление на димните газове. Ако комина е само от зидария с тухли то задължително е да бъде измазан отвътре - това трябва да се прави още с изграждането му.
Това са двете основни изисквания - гладък от вътре и топлоизолиран отвън.
Друго изискване е да стърчи над най-високата част (билото) на покрива с поне 50 см. Ако е с "шапка" то общата площ на четирите странични отвора трябва да е поне два пъти по-голяма от сечението на самия комин. И т.н. Ето моят пример :
Прикачен файл:
IMG_8521.JPG
Прикачен файл:
IMG_8522.JPG
Прикачен файл:
IMG_8577.JPG
Прикачен файл:
IMG_8599.JPG
И не на последно място горещо те съветвам - прочети следващия материал - мисля, че ще ти от полза и ще отговори на много твои въпроси:
http://www.prity-bg.com/docs/Problemi_s_komina.pdf

Надявам се да съм ти бил от полза.
VLADO66 - майстор
Можеш да изравниш пода с хидрофобен шперплат след като направиш ревизия на гредите за изгнило и проядено и тяхната обработка с подходящи импрегнатори.А за покрива- над гипсокартона се полага пароизолация която предпазва ватата от конденз.
radius - майстор
Не е ли по-добре с каменна вата за ТИ вместо поротерм?
Така е доста инертно и предполагам трудно ще се загрява.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Мен ако питаш най-добре е 5 см. вата и отвън поротерм.Проблема смао на ватата е че трябва да се облече с нещо.Иначе бетоновите тела също е логично да се измажат отвътре - не смао тухлите.Ама си е зор :rolleyes:.Тия бетонни тела които са на снимката ако са неизмазани пропускат миризма - казвам го то личен опит в апартамента ми.Не измазаха телата ни отвън ни отвътре и ги затвориха с гипскартон и като готви комшийката веднага разбирах какво е точно.После разбивай,зиамзваи на нвоо :rolleyes: :axe: :проба:
Благодаря за отговорите на всички.
Относно линка, който ми даде tangarov - аз преглеждах страницата на прити преди време понеже вероятно от тях ще си закупувам някаква каминка с водна риза, ама това вече е друга тема :) Иначе относно коминните тела съм виждал и такива които по средата са с кръгъл отвор уж за да не се събират много сажди по ъглите ама не ги зная до колко са качествени. Иначе...най-вероятно по този начин ще процедирам, сега само се събират пари, че много работи ми останаха за правене :)
Относно покрива, аз гипсокартон няма да слагам, само ще си подменя "родопската шарка" но иначе принципа предполагам че е същият, да сложа пароизолацията и отгоре ватата.
roofbuilding - специалист
Tsilkov написа:
radius написа:
Мен ако питаш най-добре е 5 см. вата и отвън поротерм.Проблема смао на ватата е че трябва да се облече с нещо.Иначе бетоновите тела също е логично да се измажат отвътре - не смао тухлите.Ама си е зор :rolleyes:.Тия бетонни тела които са на снимката ако са неизмазани пропускат миризма - казвам го то личен опит в апартамента ми.Не измазаха телата ни отвън ни отвътре и ги затвориха с гипскартон и като готви комшийката веднага разбирах какво е точно.После разбивай,зиамзваи на нвоо :rolleyes: :axe: :проба:
Примерно така:

Прикачен файл

SAM_0016.jpg

Прикачен файл

SAM_0010.jpg

Прикачен файл

SAM_0011.jpg

Прикачен файл

SAM_0013.jpg

Прикачен файл

SAM_0007.jpg
Tsilkov - майстор
roofbuilding написа:
Tsilkov написа:
Примерно така:
:prayer: :supz:
roofbuilding - специалист
Знам, че фалца ти е слабост, затова ги пуснах първи.Ето и друг вариант

Прикачен файл

IM000047.jpg
iva6ki - специалист
Да ползвам темата на колегата.При изграден комин от бетонни хурди до покрива е изолиран с вата а над покрива с какво бихте препоръчали че се чудех за фибран ,но ме е страх да не го стопи ,че комина е 5,0м целия а котлето е вързано на 1,50м от основата. :?:
  • 1
  • 2

Тема "Изолация в къща с гредоред + комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: