• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Нe жeлaя дa прaвя рeклaмa-влeз в Sweet home имa интeрeсни eдноeтaжни проeкти но другото e по-интeрeсно-кaк eднa къщa с eднaкво рaзпрeдeлeниe външно изґлeждa корeнно рaзлично.Явно твоя проeкт e мислeн дълго и в момeнтa e зaсeднaл кaто някaквa буцa и нямa хоризонт зa друго.
schuldiner - майстор
От много информация накрая човек така се обърква, че никакво полезно решение няма... Я пробвай един "системен подход":
1. Ограничения на парцела - отстояния, коти и т.н.
2. Геология.
3. Бюджет.
Тези трите са константи - всичко друго се съобразява с тях.
4. РЗП, брой помещения - изброяваш нужните помещения, ориентировъчна големина.
5. Лични изисквания - например с прозорци на сервизните помещения, без преходни стаи, спалня от юг и т.н., (бъдеща) връзка с гараж и работилница, веранда...
6. Етажност, тип строителство, външен вид - това, от което почваш, всъщност е накрая. Определя се от останалото (освен ако не ти е приоритет, тогава го слагаш в първите точки).
Ако се затрудняваш да си нарисуваш идеен проект, остави само описателната част в заданието. Предвид горните ограничения, не вярвам да получиш много варианти за разглеждане. Ако съвсем не ти харесва, сменяш заданието. Или архитекта...
7. Проверка на проекта с КСС, т.е. дали ще се вместиш в бюджета. 10-15% резерв не са излишни. Самата к/с сметка също може да се представи на строител за предварителна оферта.

Все пак вземи се срещни с архитект - може цялото това предварително мислене да е излишно.
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
4. РЗП, брой помещения - изброяваш нужните помещения, ориентировъчна големина.
Те дори и те са ясни от темата(макар че ги янма начертани/написани черно на бяло).Ето едно приемрно задание от мен на база това което съм разбрал:
1.Дневна част - кът за сядане,кухня,трапезария
2.Родителска спланя с гардеробна и баня
3.Две-три стаи/спални : една,две детски + евентуална стая за стари хора.Тука е хубаво така да се измислят ,че да може да се променят във времето та дори да станат на кабинет
4.Баня
5.Тоалетна за посетители(евентуално може да се обедини с 4)
6.Перално със склад за дрехи и завивки
7.Гараж и работилница в отделна пристройка която да бъде изградена след време (с оглед пестене на средства)
emilvtc написа:
Инак поставям архитекта пред невъзможна задача за решаване, която няма точно условие.
Чак пък толкова.Поне 80% от хората имат ограничение в бюджета ,но искат да зивлекат максимум от строежа(защото строят къща веднъж в живота).Намирането на отговора е трудно ,но не и нещо нежъзможно.Както каза schuldiner като събереш всички условия и изисквания възможните варианти обикновенно се свеждат до 2-5 броя.
Докато не хванеш да си разчертаеш написаните горе помещения и на двата етажа само ще си разсъждаваш за взаимно изключващи се неща.Хващай разчертаваи двата етажа и пусакй да ги гледаме иначе няма да отлепиш :lol:
Gandalf - специалист
Щом си надолу от улицата това повдигане на къщата не може да избягаш от него.
Мисля, че имаш достатъчно място да направиш къщата на един етаж, като от стълбите и
коридора ще направиш още една спалня да речем.
Гледах къде си сложил сега пералното - не ти ли се струва прекалено отдалечено от бани, двор (къде ще се простира или ще слагаш сушилня?). Трябва да послушаш горните постове и да почнеш наново къщата. Гаража и работилницата мисля са на правилното място.
emilvtc - специалист
Благодаря ви за помощта.

Ще се опитам да започна проекта отначало, като се опитам всичко да разположа на един етаж. Мисля, че ако на долния етаж както казвате има и една детска - това на 100% би ми било достатъчно.

1. Необходими помещения:
1.1 Хол-всекидневна-трапезария - (да има предвидено место за камина)
1.2 кухня/бокс Може би е добре да има преградна стена между нея и хола, за да не се разнасят миризмите при готвенето. Какво мислите за това?
1.4.Родителска спалня с прилежащи баня/тоалетна + гардеробно
1.5 Детска стая
1.6 Кабинет/стая за възрастни родители/стая за гости/втора детска
1.7 Баня с тоалетна (основна)
1.8 Перално помещение (мисля да има и сушиня в него) (съгласен съм, че на сегашния проект не е разположено съвсем удачно на южната фасада)
1.9 Котелно
1.10 Склад/килер за хранителни продукти
1.11 Гараж с "топла връзка"
1.12 Работилница

2. Ограничения:
2.1 Къщата и гаража ще са повдигната от земята над нивото на улицата.
2.2 Подпочвената вода е на 2.8 - 4 м под земята

Както е видно от скицата приложена по-рано - парцела не налага ограничения. Единствено отстоянията от улицата - 5м и от комшиите -3м. Лицето е 27м, така че ограничения на практика като че ли няма.

Относно бюджета - вече коментирахме как ще се формира (с "помощ" от банки) - така че колкото по-малък - по-добре ...

Технологията не е задължително да е най-евтината. Трябва да е такава, че къщата да изкара поне 40-50години без нужда от генерални ремонти (ако съм жив и здрав да доживея до старини - едва ли ще имам възможност и ще ми се занимава със сериозни ремонти). Т.е. гони се все пак някаква "дълговечност" на къщата...

Не знам само дали да има плоча под покрива (няма да има подпокривно пространство). Та ако няма - може покрива изцяло да е дървен. Какво изпълнение трябва да направя в случая? Дали това е удачен вариант и дали ще е по-евтин и горе-долу с колко?

Започвам да чертая и ще прикачам, за да коментираме вариантите.

Ще се коментира и с архитекта, но искам първо да си избистря идеята, за да имам какво конкретно да говоря с него.
Tsilkov - майстор
Браво - отцепи от боксуването пък и макар да си на белия лист пак =D>
За втора стъпка бих те посъветвал да добавиш следните пояснения към всяка стая за да почнеш да ги групираш по някакъв начин:дали трябва да са готови още като се построи къщата ,или са за в бъдеще (колко деца имаш и на колко години са,кабинета как си го рпедставяш и кога),кои могат да са само на втори етаж,кои смао на първи и кои може и едното и другото......

Не е лошо да псуенш едно геодезическо заснемена с пътя за да видим точно колко надстърчава къщата и една геология за да видим къде опира фундамента.

Относно бюджета да рабирам ли ,че всички елементи трябва да ги има ,но на възможно най-ниска цена?

P.S.
След като приключиш със заданието заданието първия ти въпрос не трябва да е как да ги наредиш тия помещения (защото той стои по ниско в йерархията) ,а как да си разположиш сградата в парецла.Защото това което си направил е едно от възможните решения,а аз се сещам за поне още едно добро.Изобщо разполагането на елемнтите в парцела е много важно:гараж,пешехдоен вход,къща,тераса,двор.Сега примерно заради северния гараж южната фасада тие забита в оградата на съседа ,пък да не говорим след време той като си построи къща!

След него идва въпроса дали на един етаж,на два етажа ,на етаж и поовина(за мен това е универсалното) ,на вкопан етаж ,или на някакви полу нива (ма за това ти трябва геодезия).

На база на горните две неща си разработваш няколко варианта и след като избереш най-добрия се почва с "бродирането" на самите разпределния и визията.
ArturDent - Почти Безобиден
emilvtc написа:
Ще се опитам да започна проекта отначало, като се опитам всичко да разположа на един етаж.
Имай предвид че на един етаж ще ти излезе 40% - 70% по-скъпо на кв.м. жилищна площ.
Защо, защото 60% - 80% от кинтите за груб стоеж отиват в основите и покрива.
Но пък се замисли дали като станеш на години ще искаш да качваш стъпала....
emilvtc - специалист
За да спестя време за четене - промените и доуточненията ги добавям с различен цвят:
emilvtc написа:
1. Необходими помещения:
1.1 Хол-всекидневна-трапезария - (да има предвидено место за камина) Да е разположен на югоизточния край на къщата, така че седящите да имат изглед към юг и изток. Верандата да е разположена пред него източно и частично южно (ватъра е от запад) Да е напълно довършен при строежа Да е на първия етаж

1.2 кухня/бокс Може би е добре да има преградна стена между нея и хола, за да не се разнасят миризмите при готвенето. Какво мислите за това?

1.4.Родителска спалня с прилежащи баня/тоалетна + гардеробно Да е с източно изложение. Да е напълно довършена при строежа Да е на първия етаж

1.5 Детска стая Да е с южно изложение. Може да е недовършена при строежа Може да е и на втория етаж при двуетажно решение

1.6 Кабинет/стая за възрастни родители/стая за гости/втора детска Да е до входа на къщата, като може да е със западно изложение. Може да е недовършена при строежа Да е на първия етаж.

1.7 Баня с тоалетна (основна) Да обслужва къщата и кабинета. Да има прозорец. Да е довършена при строежа Да е на първия етаж

1.8 Перално помещение Желателно е да има прозорец. Може да е недовършено при строежа Може да е и на втория етаж при двуетажно решение

1.9 Котелно Да е с достъп от към гаража. Може да е недовършена при строежа Може да е и разположено извън къщата в гаража.

1.10 Склад/килер за хранителни продукти Да е с достъп от към къщата. Добре ще е да има и прозорец. Може да е недовършено при строежа Може да е и разположено извън къщата в гаража.

1.11 Гараж с "топла връзка" Да е от северната неблагоприятна страна на къщата. Да е повдигнат на 10-20см над нивото на пътя Може да е недовършен или да се построи в последствие Може да е разположен на самата улица съгласно скицата-виза (прикачена в предишните ми постове)

1.12 Работилница Да е от северната неблагоприятна страна на къщата - източно пред гаража. Да е повдигнат на 10-20см над нивото на пътя. Да е издаден източно пред източната фасада, така че да има и прозорец на юг. Може да е недовършен или да се построи в последствие

2. Ограничения:
2.1 Къщата и гаража ще са повдигната от земята над нивото на улицата.
2.2 Подпочвената вода е на 2.8 - 4 м под земята
2.3. Отстояния на къщата - 3м от съседите и 5м. от улицата. Гаража може и да е на самата ограда от към улицата, но на отстояние 3м от съседите
Tsilkov написа:
Не е лошо да псуенш едно геодезическо заснемена с пътя за да видим точно колко надстърчава къщата и една геология за да видим къде опира фундамента.
Терена е равен "полски кър" с денивилации не по-големи от 20 см. Единствено пътя е по-висок с около 30-40см, защото не са изгребвали почвата, а направо са насипвали чакъла. Той още не е асфалтиран, така че може би ще се повдигне с още 10см като го асфалтират някога (дано съм жив да го видя :) )
Tsilkov написа:
P.S.
След като приключиш със заданието заданието първия ти въпрос не трябва да е как да ги наредиш тия помещения (защото той стои по ниско в йерархията) ,а как да си разположиш сградата в парецла.Защото това което си направил е едно от възможните решения,а аз се сещам за поне още едно добро.Сега примерно заради северния гараж южната фасада тие забита в оградата на съседа ,пък да не говорим след време той като си построи къща!
Идеята ми е максимално да запазя слънчев двора на юг и изток. За това къщата съм я "издърпал" в северо-западния край. Мислех гаража да не ми е директно на улицата, а да е на вътре в двора поне 5-7м, за да може в двора пред него и от към съседите (върху 3 метровото отстояние) да има место за кола/коли.
Ако гаража е директно на улицата - 3 метровото отстоянието между него и комшиите се получава като "улица" и е напълно неизползваемо. (За какво мога да го използвам всъщност?)

Какво друго разпределение на двора е удачно да направя?
Tsilkov написа:
След него идва въпроса дали на един етаж,на два етажа ,на етаж и поовина(за мен това е универсалното) ,на вкопан етаж ,или на някакви полу нива (ма за това ти трябва геодезия).
Като гледам май само детската може да е на втория етаж.
Tsilkov написа:
Относно бюджета да рабирам ли ,че всички елементи трябва да ги има ,но на възможно най-ниска цена?

Би трябвало да има всички необходими елементи късаещи обитаемостта на къщата - без екстрите и т.н. Относно цената - ще има компромиси, но не е задължително тя да е най-ниската. Т.е. не бива да се правят компромиси например с дългосрочни пари-пестящи инвестиции, като Топло Изолацията и хидро-изолацията например.
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
Какво друго разпределение на двора е удачно да направя?
Най-елементарното кеото се сещам е:

Изображение
Защото ти хуабво си се обърнал към юг (както пише в дебелите ВИАС-ки учебници) ,ама зимата когато ти трябва слънце то пада средно с ъгъл 30 градуса което при 2,2 ограда са си едни почти 4 метра.Ако съседа ти построи къщичка въпросните южни прозорци ще са вечно с пердета и ще служат само лятото да ти загряват къщата ,а зимата да изпускат топлина през зимата.

Има обаче още доста на тема къде ще ти е двора и гледката - защото югът гледа към съседите ,а изтока също не е лоша посока.От там пък се взема решение на къде ще гледа дългата част на сградата - към юг ,или изток.Да не говорим ,че работилницата и гаража са второстепенно застрояване и могат при определени условия(а те хич не са малко) да са залепени към комшиите и уличната регулация.

Разтоянието 5 метра от улична регулация кои го плесна - главния архитект на общината ли?Ако е така е добре да се провери дали е имало причина ,или само се е чесал по главата.
emilvtc написа:
Като гледам май само детската може да е на втория етаж.
Принципно това е най-удобното.Хубаво е детската да може да се раздели в бъдеще на две по-малки (колко деца имаш и смяташ да имаш?).Пералното е хубаво да ти е при повечето спални - така че и то си отива на приземния етаж.
В контекста на оскъпяването за което говори ArturDent (което при теб е малко подвеждащо) обаче е добре да премислиш (и съответно да решиш на 100% за да не се луташ като "пате в калчища" както е сега) дали долу да няма само една спалня която в бъдеще да стане кабинет ,или стая за стари хора според нуждите и горе да са ти двете спални.
Rado_smolian - помощник
В контекста на оскъпяването за което говори ArturDent (което при теб е малко подвеждащо) обаче е добре да премислиш (и съответно да решиш на 100% за да не се луташ като "пате в калчища" както е сега) дали долу да няма само една спалня която в бъдеще да стане кабинет ,или стая за стари хора според нуждите и горе да са ти двете спални
Според мен това трябва да решиш-едноетажна или двуетажна да ти е констрикцията.Съветите на Tsilkov са доста правилни.Изясни си разположенията и броя стаи според твоите потребности, помисли хубаво и двата варианта(едноетажна и двуетажна) и тогава ще ти е по лено нататък.
Успех!!! :o
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: