• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Tsilkov написа:
Разтоянието 5 метра от улична регулация кои го плесна - главния архитект на общината ли?Ако е така е добре да се провери дали е имало причина ,или само се е чесал по главата.
Да, от общината.
Tsilkov написа:
В контекста на оскъпяването за което говори ArturDent (което при теб е малко подвеждащо) ...
Какво имаш в предвид под подвеждащо?

Ориентацията която предлагаш наистина увеличава не 3, а 4 метра юга (гаража е 4м широк), но как ще се влиза в него? Някак странично ли?

Като гледам - само детската (да кажем 15кв.м.) може да се качи горе. Другите стаи изглежда, че трябва да са долу. Предвиждам само една детска, а при нужда - кабинета ще стане втора детска.
Та за да се качи детската горе - трябват стълби - 6кв.м. (над коридора към гаража), частично плоча и още поне 4 външни стени. Това не е ли по-скъп вариант спрямо този детската да си остане долу, да има с 9кв.м. повече основи и покрив, но с 2 външни стени по-малко?

И все си мисля, че би трябвало основите за едноетажното строителство да са по-плитки и евтини спрямо двуетажното ... :? Примерно при еднакви благоприятни условия (равен терен, липса на подпочвени води, "добра" геология, няма мазета, ивични основи) - с колко процента (грубо) при двуетажния вариант се ускъпяват основите? (при една и съща площ на плочата на кота нула разбира се и при едноетажния вариант - без плоча на покрива)
Tsilkov - майстор
Rado_smolian написа:
Според мен това трябва да решиш-едноетажна или двуетажна да ти е констрикцията.Съветите на Tsilkov са доста правилни.Изясни си разположенията и броя стаи според твоите потребности, помисли хубаво и двата варианта(едноетажна и двуетажна) и тогава ще ти е по лено нататък.
Успех!!! :o
То това е голяма дилема.Колкото повече стаи качиш (ама от тези които наистина ти трябват) горе толкова по-евтино излиза.Да ама пък като не са функционални постепенно почваш да си живееш долу и горе става "музей на паяжините" и колкото и евтино да са ти легнали тия квадрати все са маса пари хвърлени на вятъра.

Първоначалния вариант пък където беше пуснал долу му беше всичко което ще ползва и горе строи само щото тъй и тъй ще се строи е най-лошия вариант .Нищо че псоле на квадрат ще излезне евтино .То важно е колко ще е цялата цена на финала спрямо това кеото е получил (после цената на квадрат е колкото да се лъжете/хвалите на маса :lol: ).
emilvtc написа:
Докато съм писъл на Радо си писал и ти.Мисля ,че от там става ясно - на квадрат е по-евтино (това е причината многоетажен блок като строителна стоинсот да е почти два пъти по-евтин от къща) ,ама за цялата къща даваш много пари защото горния етаж не го ползваш.
emilvtc написа:
Ориентацията която предлагаш наистина увеличава не 3, а 4 метра юга (гаража е 4м широк), но как ще се влиза в него? Някак странично ли?
Естествено трябва да се обърне да се влиза на право.То трябва да се измисли и входа къде ще е,къде работилницата....ама тва са решими неща на следващия етап.Схемата я драснах само за да ти покажа възможностите към които изобщо не гледаш-с това далеч не се изчерпва всичко.
Последна промяна от Tsilkov на вт яну 17, 2012 2:20 pm, променено общо 1 път.
Rado_smolian - помощник
И все си мисля, че би трябвало основите за едноетажното строителство да са по-плитки и евтини спрямо двуетажното ... :? Примерно при еднакви благоприятни условия (равен терен, липса на подпочвени води, "добра" геология, няма мазета, ивични основи) - с колко процента (грубо) при двуетажния вариант се ускъпяват основите? (при една и съща площ на плочата на кота нула разбира се и при едноетажния вариант - без плоча на покрива)
Не не е така защото; основите ти най-голеният източник на бетон и армировка а от там и пари.Едни основи от 150 квадратни метра като пари са повече отколкото 75 квадратни метра основи и 75 квадратни метра втори етаж.Тук артурдент е прав. За покрива е същото.
Rado_smolian - помощник
Tsilkov написа:
Rado_smolian написа:
Според мен това трябва да решиш-едноетажна или двуетажна да ти е констрикцията.Съветите на Tsilkov са доста правилни.Изясни си разположенията и броя стаи според твоите потребности, помисли хубаво и двата варианта(едноетажна и двуетажна) и тогава ще ти е по лено нататък.
Успех!!! :o
То това е голяма дилема.Колкото повече стаи качиш (ама от тези които наистина ти трябват) горе толкова по-евтино излиза.Да ама пък като не са функционални постепенно почваш да си живееш долу и горе става "музей на паяжините" и колкото и евтино да са ти легнали тия квадрати все са маса пари хвърлени на вятъра.

Първоначалния вариант пък където беше пуснал долу му беше всичко което ще ползва и горе строи само щото тъй и тъй ще се строи е най-лошия вариант .Нищо че псоле на квадрат ще излезне евтино .То важно е колко ще е цялата цена на финала спрямо това кеото е получил (после цената на квадрат е колкото да се лъжете/хвалите на маса :lol: ).
emilvtc написа:
Докато съм писъл на Радо си писал и ти.Мисля ,че от там става ясно - на квадрат е по-евтино (това е причината многоетажен блок като строителна стоинсот да е почти два пъти по-евтин от къща) ,ама за цялата къща даваш много пари защото горния етаж не го ползваш.
emilvtc написа:
Естествено трябва да се обърне да се влиза на право.То трябва да се измисли и входа къде ще е,къде работилницата....ама тва са решими неща на следващия етап.Схемата я драснах само за да ти покажа възможностите към които изобщо не гледаш-с това далеч не се изчерпва всичко.
Ето това е наистина отговора =D>
Tsilkov - майстор
Rado_smolian написа:
Не не е така защото; основите ти най-голеният източник на бетон и армировка а от там и пари.Едни основи от 150 квадратни метра като пари са повече отколкото 75 квадратни метра основи и 75 квадратни метра втори етаж.Тук артурдент е прав. За покрива е същото.
За покрива е прав ,ама за основите не е баш така ,защото като минеш на един етаж конструкцията се олекотява неимоверно и в основите стават с доста по-малко бетон и много по-малко армировка.Единствено сотава условието ,че пка са под точката на замръзване на почвата (80 см.) .
emilvtc - специалист
Tsilkov написа:
За покрива е прав ,ама за основите не е баш така ,защото като минеш на един етаж конструкцията се олекотява неимоверно и основите стават с доста по-малко бетон и много по-малко армировка.Единствено остава условието ,че пак са под точката на замръзване на почвата (80 см.) .
Нивото на земята около къщата ще се "повдигне" над тпва на пътя (поне с 30-40см). Това означава ли, че ще копая само 50см в земята, а след това като "повдигна" с още 40 ще получа 90см. основи (пак под точката на замръзване)?

Няма да има толкова бетон и армировка в основите - това значи лищ че може да са по-тънки?
Tsilkov - майстор
Означава 80+40 като 80 се мери в най-ниската точка на терена на които стъпва къщата.Като се има и в предвид ,че "око и гъз се лъжат" след геодезическа снимка ще видиш ,че терена не ти е баш като тепсия :lol: и ще набереш едни 140-160 санта до дъното на основите.Ама то не е казано че цялата къща трябва да ти селзе до тях - само колоните и шайбите ,а ти при едноетажна няма да имаш нужда от шайби.Освен това ако има повечко разлики в терна мже да го направиш на полунива :wink:
emilvtc написа:
яма да има толкова бетон и армировка в основите - това значи лищ че може да са по-тънки?
По-тънки спрямо кое :lol: .Не си решил още нуждите и ползите ма питаш за подробностите :lol: .Колко по тънки ще разбереш само акто се разработят няколко ескизни варинта от проектантите ти(нали за тва си им платил :cool: ).Тогава ще поставиш на масата опциите и ще сравниш - в противен случей низа от съждения е безкраен.
ArturDent - Почти Безобиден
В допълнение на Tsilkov, ще ти кажа, че тия 80 см са абсолютен минимум.
Освен денивелацията от геодезията, ще имаш и геоложки доклад. А той може да бъде много неприятен, например: Льосова почва, подпочвени води и т.н.

При мен например региона се води льос - геолог не е идвал, но доклад имам - по аналогия.
Затова в проекта беше записано да копаем в едната страна на 1.6м, а в другата на 2.2м

Но моя терен няма нищо общо с това. На 40 см дълбочина стигаме на почва , която се копае само с кирка.На конструкторката и хареса и правихме основи (стъпки) на 1-1.20 м.

Гледам, пишеш, че си от Пловдив, а там има подпочвени води, което значи копане, хидроизолация и т.н. Имай едно наум.

П.П. Варианта за полуетаж не е за изхвърляне, ако терена позволява...
Фло - специалист
ArturDent написа:

При мен например региона се води льос - геолог не е идвал, но доклад имам - по аналогия.
Затова в проекта беше записано да копаем в едната страна на 1.6м, а в другата на 2.2м.
Това е сериозен пропуск. Геолога приема изкопа и разрешава фундирането,ако няма забележки за отстраняване . Това се отразява собственоръчно в Заповедната книга на строежа.На практика това е и първия запис в книгата.Предполагам,че ще възникне бъдещ проблем ,ако тази първа задължителна записка липсва при подготовката и приемането на документите за разрешение за ползване.
VLADO66 - майстор
Emilvtc,чудя сe кaкво тe притeснявa нивото нa улицaтa, чe щe зaдигaш цялaтa къщa.Тaкa и тaкa трябвa дa прaвиш бeтоннa огрaдa нa 50-60см. нaд нивото нa улицaтa-бeз товa нямa дa минeш aко искaш дa нe ти влизa водa.И при положeниe чe подпочвeнитe води сa ти ниско можeш дa си въртиш повeчe вaриaнти.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: