Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
katy.v - напреднал
Здравейте, моля за мнения относно разполагането на 1 етаж от къща частично в земятя поради денивелация , в смисъл бъдещи проблеми с влага и други които не знам , ама ще науча по късно :rolleyes:

Прикачен файл

3.jpg
Tsilkov - майстор
Слагаш си хидроизолация - излиза ти по-скъпичко ,но нямаш проблеми в бъдеще.Също така направи хубав геоложки доклад за да видиш от кои води трябва да се пазиш.Ако нямаш канализация да отводняваш трябва да провериш по вертикалната планиовка дали някъде няма да налива в къщата.
Фло - специалист
По-скъпичкото става така: шкарпа това ,което остава след като се извади пръстта,се подравнява старателно до равна стена и се пръска с торкет бетон,мрежа ,пак торкет бетон.После се хидроизолира с рулонна битумна хидроизолация и това остава за оставащ кофраж на фундамента/основите/,който се излива до горе/кота 0,00/Настилката долу се прави на два слоя бетон: върху първия слой пак се слага рулонна битумна хидроизолация и върху нея армираната бетонова настилка.Бетона за тези работи трябва да бъде с клас на якост В 15 с добавка за водоплътност.Така няма никаква опастност за поява на влага в приземния, вкопан частично етаж от високи подпочвени води и капилярна влага.
Tsilkov - майстор
Ето една моя тема със снимки http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 7&start=20.Макар ,че е за друго можеш да видиш от снимките горе долу какво се случва(това което писа Фло).Освен това отстрани след хидроизолацията се слага XPS -а за да я пази и над него битумна мембрана(която е на едни бабунки).Обърни обаче серизно вниамние на водите над терена - защото при наклонен терен обикновенно те са проблема защото почвата не успява да просмуче много (освен ако нямаш подпочвени води де - ама това ще разбереш от геоложки доклад).
katy.v - напреднал
Страхотни сте =D> Много благодаря за мненията на вас ,хората с опит и знания. Аз не разбирам от сроителство и за мен тази къща ще е предизвикателство . Чета мненията ви по други такива теми , много внимателно и съм щастлива че съществува този сайт за споделяне на инфо, така че човек винаги може да разчита и на други виждания. Иначе още не съм направила геоложки доклад и смятам да притичам до съседен строеж и да видя за какво става дума , но бихме сонда за вода преди 1 година пролетта и на 4 метра излезе нещо много малко , после на 9 малко повече и бихме до 19 с не кой знае какъв дебит. Почвата е Ласка или нещо такова , някаква ронлива скала ама до там.
katy.v - напреднал
Това е разполужението горе долу , моля за мнения :yawinkle:

Прикачен файл

1.jpg
Фло - специалист
Да Ви кажа и на мен ми изглежда предизвикателство тая къща,защото досега коментирахме как да не допуснем вода,обаче има още един важен въпрос при тоя баир,както е показан.Въпроса е как ще се укрепи пръста пред къщата ,така,че да не тръгне пръста надолу и след нея къщата !Защото ,съм чувал един лаф:" жена и пръст като тръгнат спиране няма".Предполагам,че ще се наложи в ъглите от предната част да се дупчат и леят пилоти от армиран бетон,свързани с ригел,който ще носи по натам конструкцията. Щом малкото вода е на 4 м. то вероятно дълбочината на пилотите ще да е към 8 м.Това трябва да го мисли конструктора.Аз лично против свличане бих го направил така.Пилотите не са евтино нещо ,но биха излезли по -евтино от цяла подпорна стена си мисля.
katy.v - напреднал
Глемичък е наклона, ама при сондата е вече почти равен.

Прикачен файл

situacia.jpg
schuldiner - майстор
Здравей, Кати!
Допада ми проектът, а и въпросите ти си имат лесно решение... според мен.
По разпределението - първи етаж - кухня по стената с котелното, камина вляво зад вратата (ъглова или по в средата), допълнителен комин на метър-два от ъгъла, да не засича нищо горе. На втория етаж - баня/тоалет над котелното с неговите р-ри, същото разположение на хол с трапезария като долу, камина на почти същото място, комин по същото трасе. Другата баня бих я оставил за ползване само на спалнята или да стане гардеробна.
За ската - съгласен с казаното от колегите. Но има и друг вариант. Например да се разшири изкопът с 2-2,5 м откъм ската, да се построи къщата, но без да се прави обратен насип. Самият скат се укрепва със собствена подпорна стена (не е част от сградата), желателно с хидроизолация и дренаж. По-късно подпорната стена може да се свърже с лек покрив или плоча към къщата и става прекрасно мазе...
Фло - специалист
katy.v написа:
Глемичък е наклона, ама при сондата е вече почти равен.
Денивилацията е 2,50 м. и според мен,ако всичко се прави както трябва,то само вкопания етаж,ще излезе на цена колкото цялата къща,ако бъде построена на равното ,до кладенеца и на мястото на паянтовата сграда.Ще има и южно изложение,вместо източно,както е замислена.Иначе само западната стена на вкопания етаж,понеже трябва да се изпълни и като подпорна и носеща стена ще глътне към 25 кубика бетон и над 2 тона желязо.Да не говорим колко моточасове ще отидат да се извадят към 150 кубика пръст и да се разнасят и трамбоват из парцела. С други думи аз бих и търсил място на къщата ,там дето сега има паянтова сграда,на по-равно място.

Тема "Още един идеен проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: