Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mitaka_vk - специалист
Фло написа:
katy.v написа:
Глемичък е наклона, ама при сондата е вече почти равен.
Денивилацията е 2,50 м. и според мен,ако всичко се прави както трябва,то само вкопания етаж,ще излезе на цена колкото цялата къща,ако бъде построена на равното ,до кладенеца и на мястото на паянтовата сграда.Ще има и южно изложение,вместо източно,както е замислена.Иначе само западната стена на вкопания етаж,понеже трябва да се изпълни и като подпорна и носеща стена ще глътне към 25 кубика бетон и над 2 тона желязо.Да не говорим колко моточасове ще отидат да се извадят към 150 кубика пръст и да се разнасят и трамбоват из парцела. С други думи аз бих и търсил място на къщата ,там дето сега има паянтова сграда,на по-равно място.
Тук съм склонен да не се съглася. В общи линии полувкопаването на етажа ще струва колкото една подпорна стена с определени условия, тъй като самото фундиране на стената ще бъде свързано с ивичните основи. Проблем ще хидроизолирането да се изпълни качествено. Също така стабилни дренажи и отводняване на склона преди къщата.
Tsilkov - майстор
Няма какво да го коментирате - къщата реално има смисъл да е само там където е сега(ако имаше и някоя снимка от мястото щеше да е още по-ясно).Вярно е че ще се оскъпи спрямо на равен терен ,ама вече е хлопнало мандалото - парцела е купен,а и наклонения терен си има предимства (тя една къща не е само цената).

Относно укрепването е млако вероятно да се наложи ,но това само след геоложки доклад (не гледане в на комшиите дупката) със сонда (ръчна или машинна) ще си покаже - в тоя ред на мисли копуването на пацела без тоя доклад е малко игра на рулетка.Ако почвата е стабилна (не е насипвана ,или със отпадъци) стандартно ,но добре направено фундиране на поне 80 см от най-ниската точка на терена ще е досататъчно.

Сега като разгледах и ситуацията с хоризонталите - пробелми с повърхностните води няма - има къде да отидат.Единствено трябва да се задигне леко към пътя за да не се налива евентуално вода от там ,а кота нула на входния етаж (втория) да е над нивото на пътя.

Ето малко вдъхновение http://www.archdaily.com/165983/house-s ... rchitekti/
Фло - специалист
Така забита по средата на склона ,на къщата ще и трябват не една ,ами 2 подпорни стени ,щото отпред има още 2 метра височина от равното и трябва нещо да я държи къщата да не се свлече напред заедно със пръста.Там където е замислена да се строи ,според мен ивичести основи са неприложими ,заради склона .пред нея. Затова си мисля,че фундамента би трябвало да бъде изпълнен като пилотен фундамент с висок ростверк,който е във вид на обща плоча,което освен,че е по-надеждно е и възможно по-евтино.Това,разбира се е мое мнение,ако обекта беше мой и се налагаше по някакви причини да е забита къщата по средата на баира. Пак ще кажа,че според мен мястото на къщата е на равното,а от този баир един ландшафтен архитект би направил чудеса:тераси,водопади,въобще градините на Семерамида. Да не споменавам,че нещо не е наред с това дневния тракт,в който се прекарва повечето време да е полузабит в земята и гледа на изток,а спалните да са с южно изложение ,както е дотука архитектурната идея.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
и гледа на изток,
Да и за това и предлагаш да "бутне" къщата на долу по склона.След като си обърне дневната към двора(както би направил всеки нормален човек) дневната ще стане северна гледаща към склон (пък бил той и на Семерамида) [-X
Фло написа:
,според мен ивичести основи са неприложими ,заради склона
Няма такова правило ,освен ако геологията не покаже някакви много лоши неща(примерно строителни отпадъци и насипи от строежа на пътя).Единствено предполагам ще трябва да се забият малко по надолу ,но това ще удължи само колоните и шаибите което не е болка за умиране.Това обаче само гадаем - конструктора трябва да прегледа геологията,да сметне грубо вариантите и да се произнесе.

Нещото което се сещам ,че може да умекоти "финансовия удар" от стръмния терен е къщата да стане по продълговата към паркоместата (посока юг) - така зоната в денивелация ще се намали.Самите паркоместа ще трябва да застанат към улицата и къщата да се дръпне 3-4 метра на изток при което хем ще се слезе на по равното (това което рпедлага Фло) ,но пак двора ще остане източен.Не мога да кажа обаче дали си струва цялото упражнение.
Последна промяна от Tsilkov на чет яну 26, 2012 3:51 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Хубаво е къщето.Няма нужда от кой знае каква хидроизолация,торкрети и т.н.-прави се основата маже се с изомакс,отгоре фундалин,едно хубаво дренажче с тръби и работата заспива.
katy.v - напреднал
Това са снимки на наклона дано да се разбира нещо.

Прикачен файл

05122011249.jpg

Прикачен файл

05122011248.jpg
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Хубаво е къщето.Няма нужда от кой знае каква хидроизолация,торкрети и т.н.-прави се основата маже се с изомакс,отгоре фундалин,едно хубаво дренажче с тръби и работата заспива.
То не е казано че е задължително да се торкретира ,ама се си трябва няква подложка ,щото ми е интересно тоя изомакс как ще го намажеш под основите :lol: .Оставям на страна темата ,че мазаната изолация е по-скъпа и несигурна от рулонната.

P.S.По разпредлението също има какво да се желае ,но като за начало трябва да се сложи обзавеждане.На първо четене виждам ,че дневната е квадратна и няма да се обзаведе хубаво в сегашния си вид + на втория етаж банята със 160 см широчина и дълга като коридор също няма да стане добре.
Последна промяна от Tsilkov на чет яну 26, 2012 4:16 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Ще разчита на дренажа-няма да има напорна вода за да изолира фундамента.Един качествен дренаж изпълнен с геотекстил няма да се задръсти никога.
Фло - специалист
Tsilkov, на този парцел предния собственик си е построил нещичко на равното,като си е преценил изложението,вероятно розата на ветровете,валежи ,наводнения и и други, негови си неща,за да е направил постройката на равното и да гледа на юг.Сигурно си е имал и гледка и завет.

Потвърждение на горното може да се види и от снимката ,където се вижда съседската сграда ,тя няма един прозорец на изток.Защо,защото или няма какво да се гледа в тая посока, или щото духа зверски през повечето време от годината?!
Последна промяна от Фло на чет яну 26, 2012 4:23 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Ще разчита на дренажа-няма да има напорна вода за да изолира фундамента.Един качествен дренаж изпълнен с геотекстил няма да се задръсти никога.
Един качествен дренаж (което е доста абстрактно понятие,че и поддръжка има) трябва да има къде да го товодниш.Като гледам нивото на пътя, дори и да има канал няма как да го вържеш към него.Не ,че не е възможен дренажа ама аз не бих го рпедпочел пред една хубава плътна изолация отдолу.

Тема "Още един идеен проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: