Фло написа:Тук съм склонен да не се съглася. В общи линии полувкопаването на етажа ще струва колкото една подпорна стена с определени условия, тъй като самото фундиране на стената ще бъде свързано с ивичните основи. Проблем ще хидроизолирането да се изпълни качествено. Също така стабилни дренажи и отводняване на склона преди къщата.katy.v написа:Глемичък е наклона, ама при сондата е вече почти равен.Денивилацията е 2,50 м. и според мен,ако всичко се прави както трябва,то само вкопания етаж,ще излезе на цена колкото цялата къща,ако бъде построена на равното ,до кладенеца и на мястото на паянтовата сграда.Ще има и южно изложение,вместо източно,както е замислена.Иначе само западната стена на вкопания етаж,понеже трябва да се изпълни и като подпорна и носеща стена ще глътне към 25 кубика бетон и над 2 тона желязо.Да не говорим колко моточасове ще отидат да се извадят към 150 кубика пръст и да се разнасят и трамбоват из парцела. С други думи аз бих и търсил място на къщата ,там дето сега има паянтова сграда,на по-равно място.
Няма какво да го коментирате - къщата реално има смисъл да е само там където е сега(ако имаше и някоя снимка от мястото щеше да е още по-ясно).Вярно е че ще се оскъпи спрямо на равен терен ,ама вече е хлопнало мандалото - парцела е купен,а и наклонения терен си има предимства (тя една къща не е само цената).
Относно укрепването е млако вероятно да се наложи ,но това само след геоложки доклад (не гледане в на комшиите дупката) със сонда (ръчна или машинна) ще си покаже - в тоя ред на мисли копуването на пацела без тоя доклад е малко игра на рулетка.Ако почвата е стабилна (не е насипвана ,или със отпадъци) стандартно ,но добре направено фундиране на поне 80 см от най-ниската точка на терена ще е досататъчно.
Сега като разгледах и ситуацията с хоризонталите - пробелми с повърхностните води няма - има къде да отидат.Единствено трябва да се задигне леко към пътя за да не се налива евентуално вода от там ,а кота нула на входния етаж (втория) да е над нивото на пътя.
Ето малко вдъхновение http://www.archdaily.com/165983/house-s ... rchitekti/