• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
v_tan - специалист
За вятъра - ураганни ветрове имаше през миналата година и при нас, без монтирани диагонали (мет.шина) къщата не мръдна. А сега вече са сложени. Мисля че за сега в България торнадо няма, та като се появи ще му мислим :) .
Имам пълни конструктивни проекти. Къщата е непоклатима (по-скоро поклатима но изключително устойчива).
За гадинките. В България не се среща термитът отговорен за разрушаването на злеподдържаните американски къщи. Но дървесината е третирана с препарати против дървояди, дървесни оси и др. неприятели. Не знам дали се вижда на снимките, но основите са леко повдигнати от земята, което до известна степен е пречка за мишките, но смятам че след завършване на външната мазилка+цокъл, местата за нападение ще са сведени до минимум.
Изолацията е отделена от OSB-то, като между двете има въздушна празнина 5мм. Отделно цялата къща външно е опакована с дишаща водонепропусклива мембрана, така че и да има конденз той ще е върху нея, а не върху OSB-то. За това и външната изолация е изпълнена със стиропор - Предоставя определена възможност за дишане и обмен на водни пари.
А това дали ще попадне вода зад изолацията е въпрос на изработка на външната изолация и мазилка. Аз съм "обърнал"всички прозорци и врати с фибран, който леко застъпва ПВЦ-то и в това застъпване е фугирано със силикон. Долната страна на отворите е с алуминиев перваз, който отвежда стичащата се по прозореца вода.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
crez написа:
То, за ам.къщи хубаво е твоето мнение, ама нали ги виждаме като духне малко по силен вятър и дсички са сравнени със земята. Да не дава господ да духне при тебе така както духа през май 2011г в района на Кнежа, отвя бетонна козирка и куп леки покриви заедно с гредите. На тези с керемидите издуха някоя и друга и толкоз. Сега за къщата имам няколко въпроса.
1. Проблема с дървояда, не пишеш как го реши( ако въобще има решение), а това е проблем голям, след 10-15г тези гадове могат да съкратят устойчивостта на къщата почти на 50%.
2. Ватата е прекрасно място за размножаване на плъхове и мишки, а дървото въобще не ги спира.
3. Един малък пробив в изолацията и влагата ще нанесе непоправими щети.
това че не ти е солидна бетона къща неозначава че вятъра ще я издуха а на твоите въпроси отговорите са прости
1 дървояди и други гадини не се развъждат в дърво което е обработено в вакумна камера с химикали
2да дървото неспира гризачите ама те не се хранят с вата а с храна и ако имаш гризачи те имат достъп до нея какво става ако нямат достъп до храна фотосинтезират или
3 да ако се наруши изолацията дърво ще започне да изгнива но е лесно,бързо и евтино да се смени изгнилото дърво защото ако е бетон няма начин да поправиш корозирало желязо

иначе по темата много добре си го изпълнил но забелязах тум там малко грешки които не са фатални и се дължат на неопит иначе поздравления за изпълнението
v_tan - специалист
Сподели за грешките, да не ги постига някой друг ентусиаст, ако реши да се заеме.
bencho_rb - специалист
v_tan написа:
Сподели за грешките, да не ги постига някой друг ентусиаст, ако реши да се заеме.
това не са грешки а са пропуски от конструктивния проект,както виждам си бил в сащ и може би си работил като строител или си вижда ка се прави там .но там и в зап. европа има код за строенето да дървени къщи а както мога да видя от снимките не си спазил някои от задължителните за изпълнение елементи или поне не се вийда от снимките а те са при отвор за прозорец или врата се слагат двоини греди от страни и отгоре и отдоло,позволява се за удължаване на /raftes/не се допуска и ако се допусне се презастъпват с 1/3 од дължината им и се захваштат с болтове,не си зарязал гредите за покрива/ birdsmouth/ и имаш единична основа на стените които са под гредите на покрива а не двоина.това са част от пропуските но не е фатално все пак структорно изпълнено е добре по снимките но ако беше изпълнено в сащ или зап. европа щяха да те накарат да ги поправиш тия неща или поне щяха да бъдат в проекта
v_tan - специалист
Гредите при отворите са двойни, има дори тройни при големия отвор във всекидневната и са захванати с шпилки, но сигурно не се вижда добре. Зарязвания на покривните ребра няма, но са захванати с метални планки за стената и билото. Стените на тавана са също с двойна греда. Покривните греди са застъпени по 1 метър, като са хванати предварително с по три реда от три пирона 12см. А скоро (преди да сложа покривната вата) ги хванах и със шпилки ф10. Това обаче не се вижда на тези снимки.
Има два малки прозореца на които съм спестил двойните греди от ляво и дясно. Тук съм съгласен.
А за конструктивния проект като цяло... на мнение съм че няма достатъчно добре подготвени специалисти (конструктури), които да могат да работят спокойно и уверено с дървени конструкции, все искат да слагат железа, да изливат колони...Наложи ми се доста да потърся докато намеря добър конструктор.. което се случи когато бях стигнал вече до тавана.
crez - майстор
bencho_rb написа:
crez написа:
То, за ам.къщи хубаво е твоето мнение, ама нали ги виждаме като духне малко по силен вятър и дсички са сравнени със земята. Да не дава господ да духне при тебе така както духа през май 2011г в района на Кнежа, отвя бетонна козирка и куп леки покриви заедно с гредите. На тези с керемидите издуха някоя и друга и толкоз. Сега за къщата имам няколко въпроса.
1. Проблема с дървояда, не пишеш как го реши( ако въобще има решение), а това е проблем голям, след 10-15г тези гадове могат да съкратят устойчивостта на къщата почти на 50%.
2. Ватата е прекрасно място за размножаване на плъхове и мишки, а дървото въобще не ги спира.
3. Един малък пробив в изолацията и влагата ще нанесе непоправими щети.
това че не ти е солидна бетона къща неозначава че вятъра ще я издуха а на твоите въпроси отговорите са прости
1 дървояди и други гадини не се развъждат в дърво което е обработено в вакумна камера с химикали
2да дървото неспира гризачите ама те не се хранят с вата а с храна и ако имаш гризачи те имат достъп до нея какво става ако нямат достъп до храна фотосинтезират или
3 да ако се наруши изолацията дърво ще започне да изгнива но е лесно,бързо и евтино да се смени изгнилото дърво защото ако е бетон няма начин да поправиш корозирало желязо

иначе по темата много добре си го изпълнил но забелязах тум там малко грешки които не са фатални и се дължат на неопит иначе поздравления за изпълнението
Ти не ги мисли какво ще ядат плъховете, проблема че ще дупчат безразборно, гнездото е топло и защитено. Колкото до импрегнацията тя е до 5мм навътре от повърхността, а при всеки срез се открива незащитена част, а на малките гадове това им трябва. По принцип препоръчват ката срежеш да импрегнираш среза. Не ми е ясно как ще смениш носеща ъглова греда, а от една корозирала арматура къщата и няма нищо. :lol:
bencho_rb - специалист
Ти не ги мисли какво ще ядат плъховете, проблема че ще дупчат безразборно, гнездото е топло и защитено. Колкото до импрегнацията тя е до 5мм навътре от повърхността, а при всеки срез се открива незащитена част, а на малките гадове това им трябва. По принцип препоръчват ката срежеш да импрегнираш среза. Не ми е ясно как ще смениш носеща ъглова греда, а от една корозирала арматура къщата и няма нищо.

ще ти отговоря само веднъж а ти може да провериш фактите :гризачите живеят на семеиства и колоний и си имат ограничена територия а не са миграциони животни тоест свиват гнезда близко до източника на храна ако няма храна няма и да свият гнезда независимост от условията ,за вакумните камери в които се обработва дървото си нямаш и представа така че напиши в гугъл/ pressure treated timber/и виж за какво става въпрос.за смяната на носещата греда е лесно и просто ако ти незнаеш как няма нищо лошо ,а за корозилата арматура би ли оставил някои твои близък човек да живее под нея
Фло - специалист
Наредба № 2 за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни зони
Чл. 51. При дървени междуетажни и покривни конструкции гредите се анкерират в земетръсни пояси и се укрепват с диагонални връзки.

На снимките се вижда ,че липсват диагоналните връзки при конструкцията на тази къща.Диагоналите са важни за ограничаване въздействието на вятъра ,както и при земетръс. Най-малкото на всяко кюше е трябвало да има по 2 диагонала.
roofbuilding - специалист
Прикачен файл:
5.jpg
5.jpg (104.11 KиБ) Видяна 54319 пъти
Тук се вижда снадката на листовете, горния и долния. Като падне снега, а при теб ще падне бързо, защото нямаш снегозадържане (поне на снимките то не се вижда) :), хубаво е да завиеш всяка керемида към скарата (говоря само за снадката на горния и долния лист). И да те предупредя, ще видиш зор с монтажа на улуците. А за къщата, ПОЗДРАВЛЕНИЯ. =D> =D> =D>
stenmark - специалист
Един въпрос относно покрива :Защо няма метална обшивка където са челните дъски и улуци няма ли да има?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Строителство на дървена къща - текущ проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: