Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Честито за покупката, ама ако се гледа в перспектива, без събаряне нещо не виждам смисъл...
За помощ провери в общината - сигурно имат нещо при толкова проблеми в района напоследък. Ако нямат някоя програмка за подпомагане, поне експертен екип ще имат, или поне няма да правят спънки... не е малко.
Съветът ми е да се построи наново, съобразено с особеностите на града (чернозем + съвсем не безобидни трусове). А идея - да се търси максимално олекотяване, но не за сметка на хоризонталното и диагоналното укрепване. Начисто това ще е много по-лесно, отколкото да се да спасява съществуващата сграда.

ПП Вертикални пукнатини през цялата стена са най-гадното нещо - за мен това означава, че къщата е "тръгнала" и няма спиране. Същите дефекти могат да се видят масово из провадийските села - слаби (плитки) основи от бутобетон върху чернозем, чести трусове и къщите се цепват, обикновено до превръзката с вътрешните зидове. В твоя случай вероятно мазата помага заради по-дълбоките основи (в по-здрав пласт са), но това въобще не е успокоение и не означава, че такова решение е допустимо...
infomar
Като ви чета, излиза, че трябва да се съборят къщите на половин България. Къщи с подобни пукнатини съществуват от десетки години и не са паднали, а сега строителите казват – трябва да се съборят. То хубаво, никой не бяга от новото, но ако имахме германските заплати и техните цени.
Разбира се трябва да се прецени но мисля, че трябва да се види спасяемо ли е положението или не. Това може да го направи някой твой приятел със строително образование, но всеки средно грамотен също може да каже къщата ще падне или няма да падне. Ако започнеш да се съмняваш – че може, ама не може... на кантар....изпитваш ли и най-малкото съмнение, че може да падне – то не се хващай да ремонтираш. Но ако преценката ти е, че няма съмнение за падане и иска ремонт – то ремонтирай. Имай в предвид, че всеки строителен предприемач или така наречен „строител” ще те съветва винаги да събаряш и строиш НОВО – това е „хляб” за него а сега в тази криза всеки се бори за насъщният.

Подобен проблем има както всеки собственик на стара къща, така и аз, понеже си купих подобна. На пазара се предлагат няколко материала за ремонт на пукнатини. Постарах се да ги пообощя малко с кратка информация за тях, но не пълна, както и нямам реално собствено мнение кое е най-подходящо от всичките. Затова е добре който е работил с подобни да сподели.

1. REPAIR MIX суха смес за запълване на пукнатини . Производител: FLEX-C-MENT (USA) Кофи 15 кг. Суха смес, която се използва за ремонт, козметика и запълване на пукнатини. Цена за кофа около 22 лв.Не зная подробности, трябва да питам фирмата която го предлага.

2. 10 Minute Concrete Mender – производител Roadware Incorporated. Предлага се в България, но не зная къде точно. За запълване на пукнатините и разрушените участъци се използва двукомпонентен уретанов разтвор, чиито съставки се смесват непосредствено преди употреба. Той се доставя като комплект от два съединени помежду си пластмасови патрона (по 330 ml) с обща смесителна дюза или в бидончета с вместимост 18,9 l. Освен бързината на втвърдяване, другата много съществена характеристика на Roadware 10 Minute Concrete Mender е, че разтворът има вискозитет, близък до този на водата. Той много бързо прониква и изцяло запълва пукнатината, но също така лесно пропива през капилярите дълбоко в бетона, като обхваща доста обширна област около изкърпваното място. Ремонтният разтвор прониква и се свързва много здраво с ограждащия пукнатината материал, поради което не може да бъде отделен от него. Това е много съществено предимство, защото гарантира трайността на така извършения ремонт – нещо, което не може да бъде постигнато с ремонтните материали с епоксидни смоли. Те не проникват в бетона и кръпката повече или по-малко остава чуждо тяло, единствено повърхностно свързано към стените на пукнатината.Roadware 10 Minute Concrete Mender образува полимер-бетон, който свързва много здраво добавения като пълнеж чист кварцов пясък. Той е устойчив и на ниски температури (под –20 °С). Освен това той има до 6% еластичност, което допълнително гарантира, че на мястото на кръпката след време няма да се отвори нова пукнатина.

3.Sikacryl-AS пластичен еднокомпонентен материал за запълване на фуги и пукнатини за вътрешна употреба, на базата на
акрилатна дисперсия. Ceresit PCC CD 30 „2 в 1” и CD 24, CD 25, CD 26 Системата Ceresit PCC е предназначена за запълване на пукнатини/разрушени части, ремонт на балкони, за извършване на сложни поправки на различни типове конструкции от цимент и армиран бетон. Системата е подходяща за ремонт на следните типове конструкции: балкони, надлези, мостове, канавки от армиран бетон, тавани и др. Може да се използва още за ремонт на конструктивни елементи като резервоари от бетон и армиран бетон, комини, складове и т.н. Те са водоустойчиви, с добра дифузна способност и са устойчиви на карбонизиране, като удължават експлоатационния живот на конструкциите. Ceresit PCC CD 30 – 25 кг около 60 лв и CD 24 - 25 кг около 45 лв.
Разход: около 2 kg/m² на всеки mm дебелина на слоя.

От всичките най-ми хваща окото това от точка 2, после от 3 и накрая от точка 1.Това е субективно мнение - каквото съм прочел в интернет.
Понеже проблемът също ме вълнува. ще продължа да се интересувам и да следя темата.
Tsilkov - майстор
infomar написа:
но всеки средно грамотен също може да каже къщата ще падне или няма да падне
Въпроса тука е дали ще продължи да се пука или не ,а не дали ще падне!На тоя въпрос въпреки ,че имам висше образование близко до темата на въпроса - аз си признавам че не мога да отговоря.Това дето го съветваш да набуха n на брои десетохиляди лева за ремонт след оглед от средноентелегенто лице на тема "ще падне или не" :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: .Иначе продуктите които си посочил са за козметично орпавяне на пукнатините след евентуално укрепване.
stivemaster - майстор
Ако ти се занимава колега мога да дам някакъв акъл какво бих направил аз например,бих проверил докъде стигат тухлите на външните стени в дълбочина и какво има под тях(поне на две места по стените на частта без маза под нея) След това и на вътрешните също поне на две места и ако не откриеш бетон или е по тънък от 40 см значи имаш проблем с основите.
Относно това дали всеки стрдноителигентен може да направи анализ на състоянието на строителна конструкция ,аз от моя гледна точка ще кажа следното - верно че се занимавам със строителство ,но това освен че е подозрително в случая е и предимство да знам какво може да се случи на къща без основи ,без колони и без пояс над зидовете най често.При евентуален трус хората вътре нямат шанс.
bulhomes2 - майстор
При условие, че ще се сваля целия покрив и гредоред и че над мазата няма да има нужда да се бута - остава да се бутнат няколко стени, да се направи фундамент и стените отново да се изградят. Демек идва по-скъпо с развалянето и правенето отново на няколко стени, но пък правенето на фундамента ще се улесни и може би ще намали цената му в сравнение със сегашните варианти. Друг плюс на бутането е, че ще може да се направи ново разположение на стаите, според вижданията на новия собственик. Не съм сигурен колко е законно, но може дори да се добави и някоя стая. Така или иначе къщата е узаконена вече. Задължително обаче и консултация с конструктор (едва ли ще вземе повече от 50лв) за мястото, броя и размера на бетонните колони. Сигурен съм, че в тая къща сега изобщо няма колони.
ArturDent - Почти Безобиден
vssv,
Общо взето имаш 2 варианта:
1. Буташ и наново - купил си само парцел.
2. Не ти пука

Средното е "Закърпваш положението". Тук роля играят съседите и геолозите. Трябва да знаеш какво има отдолу. В района на Шабла има и много скали и ... свлачища
Питай съседите - дали са виждали пукнатините и от колко време са. Ако са минали 20 год. - да не ти пука. Иначе влизаш във филма.
Според мен става въпрос за просто улягане. Скоро колега си прави ремонт на подобна къща - стени 60 см. , но пукнатини по 5-10 см.
Но къщата е на 80+ години и няма проблем.
bulhomes2 - майстор
Ама той така или иначе е решил да гъта покрива и да сменя гредореда. Направо си е във филма.
Последна промяна от bulhomes2 на вт фев 07, 2012 12:43 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Не съм сигурен колко е законно, но може дори да се добави и някоя стая.
Ако е по забутанка къщата доста неща може да се направят по ръба на закона ,че и селд него - зависи собственика колко му се рискува.
vssv - помощник
Здравейте, благодаря на всички за помощта!
Вчера нямах възможност да пиша във форума..,но имах възможността да обсъдя със брат ми някои от идеите ви!Определено някои заслужават да се обсъдят като възможност. Това което предлага Фло за пояс около основите е една от идеите които обсъдихме.Но с едно допълнение,да се излее армиран бетон под самите основи на местата,където има пропукване плюс бетонна пътека около самата къща.. На колегите,които предлагат събаряне мненията имат много резон,но това е филм които изисква наистина много време,нерви,архитекти,конструктори,строители и т.н,а къщата е на 450 км от основното ни жилище.На колегата Информар благодаря за идеите относно материалите за запълване на пукнатините.Няма как да се работи извън закона, защото къщата се намира на място с активни съседи. Къщата е на около 50-55 години и всъщност изглежда мн прилично на пръв поглед. За филма с покрива и гредореда.. все още спорим,аз предлагам и двете,но брат ми иска само покрива без гредореда,като се премахне само кара тавана и се замени с г-картон.Вчера правихме една груба сметка и тотала е около 35-38000 лева до ключ.За покрива е ясно,ще се вика специалист...,но за гредореда мисля сами да се справям с идеи от форума или стар майстор от самото село. Тук излизат няколко нови въпроса! Може ли да се лее пояс без да се маха гредореда и евентуална циментова замазка на пода вътре може ли да е проблем за стените и за така наречените основи?
Ще покажа по-ясна снимка на къщата. А ако има някъде форум за камини,мога да постна една снимка на камината с която аз се отоплявам и как се превърна в основна част на моето жилище./моя идея и изпълнение със помощта на една майсторска ръка :) /

Прикачен файл

SDC11542.JPG
vipltd - специалист
Само стоманобетонен пояс над зидовете ще удължи живота на къщата с още толкова години.
Следващата стъпка е препоръката на Фло,инжектиране на бетон под пукнатината,дренаж около къщата.
Старите казват ,че за една бълха юрган не се пали,не бива такава къща да се бута.
Аз също реставрирах 50 годишна къща,пукнатината спря.

Тема "Къща-как да постъпя с тези пукнатини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: