Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
complast - специалист
Ако не е вибриран бетона и ако е бил рядък се получават пукнатини.
При направата на покрива е желателно "поповете" на не лежат върху
спуканото.Може и да направиш една "обратна греда" върху плочата
така,че поповете да стъпват на нея
Четох всички мнения, за съжаление са твърде много, за да ги обхвана наведнъж, пък и ще отнеме много време (требва да работя и по другите обекти, че мрънкат клиентите).

1. Напукването на плочата е напълно естествено, но може да бъде абсолютно елиминирано - нарича се ранни грижи за бетона след бетонирането. Явлението "съсъхване на бетона" е естествено и зависи от множество фактори.
2. Това, което са казали, че вибратора нямал ефект при плочи, са пълни и съвършенни глупости. По ниво се разполагат някъде около глупостите, че бетона става "по-силен" като се сложи повече пясък.
3. Бетон В20 (клас по якост на натиск 20) си е достатъчен за плочата.
4. Плочата се полива обилно с вода, за да се компенсира отделянето на излишната вода в бетона и да се забави изсъхването на повърхността. Освен това, бетона се и заглажда, по този начин тези пукнатини се елиминират. Най-вероятно строителите са минали само с дърпалката на бетона, защото гладенето отнема повечко време и бирата може да се стопли или да се пукне. Освен заливане с вода, се използва и покриване с найлон, по този начин изпарената вода кондензира и се задържа на повърхноста на бетона по време на зреенето.
5. Бетона се полива някъде след втория час след приключване на бетонирането, като се пръска с маркуча направо, сега има множество градински приспособления за пръскане, които правят прекрасна душ- струя, имитирайки дъжд. Не трябва да се мие, а да се пръска.
6. Неприятното е, че времето, по което е заливана плочата, не предполага толкова ясно изразяване на явлението съсъхване. Това може да е причинено от различни фактори, някои от които неприятни. Все пак без снимки е трудно да се каже. Задължително да си погледне плочата проектанта (колегата строителен конструктор(ка). Иначе си е трудно да се каже категорично причината.
7. За съжаление повечето плочи протичат. Това не е задължително да е голям проблем. За съжаление по принцип в България качеството на бетона не е на ниво. Все пак бетоновия център се стреми да произведе бетон с по-ниска себестойност.
8. Възможно е и плочата да е провиснала, което е много лошо. Много лошо, защото или кофража е поддал, или плочата под него е поддала (провиснала). Ако съм разбрал правилно отдоло има друга плоча.

Засега толкова, като се сетя още нещо, ще допиша мнението или ще пусна ново.
SUPOLA - напреднал
LazarGanev написа:
Това за бирата с кебапчета не съм го забравял ни веднъж - каквото зависи от мене го правя, ама плочата е нацепена - това е! Днес отворих лаф за вибрирането, а техническият се мъчи да ме убеждава, че за плочи вибраторът не вършел работа - подходящ бил за колони и шайби!
SUPOLA - напреднал
ако вси4ки изисквания бъдат спазени,работниците няма и за сол да изкарат. и не се шашкаи за пукнатините.Ка4и се на някой обект,още на груб и огледай тяхните пло4и,да види6 4е няма кой знае каква разлика. ми бетон е ,пука. пък и работниците не са градинари да поливат
SUPOLA - напреднал
срок,ка4ество, надници, несавместими понятия,едното винаги куца.
Към автора на темата- нека да сподели как са се развили нещата?
Какви се оказаха причините или какви са последиците от пукнатините?
Надявам се ,че след толкова време ,нещата са се "избистрили" и е намерил отговора за себеси.
nfilipov - помощник
Да споделя и моя скромен опит в стройтелството.С баща ми сме изливали доста бетон и сами сме си правили вилата.Плочите който сме отливали бяха с бетон-помпа и миксери и двама чираци(да дърпат бетона става въпрос все пак за 140м2).От всичките манипулаций които сме правили няма ме напукана плоча които са правени без вибратори и тем подобни технологични изпълнения.
И в този ред на мисли и от практиката мога да кажа следното:

-Бетона е с по-голяма концентрация на цемент - при процеса съхнене бетона стяга бързо и се получават пукнатини.
- Бетона е с по-малка концентрация на цемент.
-Армировката не е добре наредена(сметната).

п.п Тово е мое лично мнение и не зангжирвам никой с него.Все пак са направени толково къщи по този начин.

Сега виж - Пукнатината ако е в права посока (да не криваличи) все пак има макар и малък шанс да я оправиш . В продължението на фугата се изкопава(изкъртва)като гледаш да не скъсаш арматурата и правиш обратна греда(като я подсилиш с необходимата арматура де).

Тема "Напукана плоча - дайте съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: