• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mcorg - помощник
Дойде време да се подменя целия покрив на къщата(дъски, греди и т.н.). Изниква въпроса с какво да се направи, така че да издържи поне още 50 години. Четох доста из форуми и реших да изброя няколко от вариантите, на които съм попаднал, и някои които на мен, и на баща ми са ни хрумнали, а пък се надявам, вие като специалисти да споделите, кой от тях би бил най-удачен. Покрива е приблизително 120 квадрата. Прилагам и примерна снимка, понеже не знам как да го обесня.
1. Греди и дъски напоени с двигателно масло + нафта, воалит с посипка (Зластоизол - руски. В магазина аз, баща ми и продавача се опитвахме да го скъсаме, но успяхме, :shock: останалите се късаха без голямо усилие) + керемиди.
2. Греди, водонепромукаем шперплат, воалит с посипка.
3. Греди, дъски, слънчеви батерий. (нямам идея за цената още не съм питал)
4. Греди, дъски, ламаринени керемиди. (керемидите са към 7000)
Опа забравих и улуците.
Очаквам вашите мнения и съвети. Някои ако е имал досег с този руски воалит(има го изработен от два вида материали: от единя вид се къса, като останалите на пазара, а в другия си вариант няма късане, а и посипката не се рони) нека сподели. :prayer:

Прикачен файл

exam roof.jpg
exam roof.jpg (112.66 KиБ) Видяна 12865 пъти
VLADO66 - майстор
Май трябва да започнеш от квадратурата и бюджета.Покрива не е само греди дъски и воалит-топлоизолация ще има ли?
mcorg - помощник
Няма определен бюджет, изолация за момента няма да има.
v_tan - специалист
Греди и дъски напоени с двигателно масло + нафта
а това защо? Просто почистете гредите и дъските от кора (ако има такава) и импрегнирайте. Това което предлагаш освен че прави конструкцията доста по-лесно запалима и смрадлива не виждам да има друго преимущество. Купи си някакъв импрегнант, на пазара вече има доста производители и давай с него.
А относно покритието на покрива, от изборите които си дал аз съм определено за металните керемиди. Поставят се бързо, имат добър външен вид, леки са (което не натоварва излишно конструкцията) ~5кг/кв.м. срещу 40-50кг. за стандартни керемиди.
Успех.
Tsilkov - майстор
Аз съм за слънчевите панели защото ще ти дават по 70 ст./kWh ама само ако знаеш какви пари трябва да налееш :lol: .
Иначе сериозно по темата за мен най-доброто е метални керемиди ,или фалцова ламарина защото се постигат приблизително непрекъснати листове и следователно би трябвало да нямаш проблеми при експлоатацията.Допълнителен плюс е и ниското тегло.
Ето за инфо една тема на коелга от форума http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 17#p224917
P.S.Ето и още една негова тема http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 35#p321935
mcorg - помощник
Благодаря на включилите се до момента. Очаквам още мнения.
pvi
Още един глас за металните керемиди !
Нов покрив - 130 кв., греди, водоустойчив шперплат 21 мм, паропропусклива мембрана, двойна скара, метални керемиди Lindab, безшевни улуци - стана перфектно и не е безбожно скъпо.
Успех!
gvladkov - специалист
Още един глас за металните керемиди ! :supz:
Чамът е лек материал, идеален за покриви.
Задължително импрегниран /маслата и нафтата са за ДВГ и печки/.
Дъсчената обшивка - чамова през нея покрива може да диша /OSB, импрегниран шперплат и други подобни запечатват покрива понеже съдържат лепила/.
Хидроизолацията е след дъсчената обшивка, НЕ трябва да бъде битумна /запечатва покрива/ има достатъчно добри "дишащи" мембрани на пазара.
Двойна летвена скара - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Самите керемиди..... Аз бих избрал керамични, леки са и при тях не се появява конденз, като при металните.
Топлоизолация се слага между ребрата. В покривите е желателно тя да бъде от минерална вата с плътност над 40 кг. в един кубичен метър.
Дебелината на ватата е заивсима от височината на ребрата. При височина на ребрата от 100 мм. ватата не трябва да е по дебела от 80 мм.
Под нея задлжително пароизолация.

По принцип системата не съм я измислил аз, измислена отдавна в Германия.
Може да се спестят или заменят повечето от материалите........ но козата и требе пръч.

И бате може, и тате може, ама козата си сака пръч
Стефко - специалист
Моята вила е с покривни термопанели. За това ги предпочитам. Не е задължително да се съобразявате с мен. Всеки сам си решава какво иска.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Дайте съвет за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: