Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Headoff - помощник
Здравейте,

Има една къщичка/барака (43 кв. м.) от етернитови плоскости, построена в началото на демокрацията.
Доколкото разбирам не е препоръчително да се живее в такава постройка.
Въпроса ми е следния: Би ли било удачно да бутна плоскостите и да дигна едни тухлени стенички.
След което да се направи един градоред с втори етаж от 43 кв. м.

Изключително невеж съм в тази област.
Моля за помощ/съвети.
kavi67 - специалист
Headoff написа:
Здравейте,

Има една къщичка/барака (43 кв. м.) от етернитови плоскости, построена в началото на демокрацията.
Доколкото разбирам не е препоръчително да се живее в такава постройка.
Въпроса ми е следния: Би ли било удачно да бутна плоскостите и да дигна едни тухлени стенички.
След което да се направи един градоред с втори етаж от 43 кв. м.

Изключително невеж съм в тази област.
Моля за помощ/съвети.

Доколкото разбирам пък аз,вредата от етернита не те е притеснявала,чак толкова :) .Става ясно,че къща на два етажа искаш - виж,ако нещата бяха за друга 'екологично-здравословна' барака,щеше да е къде,къде по-лесно!
Първо : трябва да си на ясно какъв е терена - позволява или не,направата на масивна постройка!
Второ : по какъв начин смяташ да строиш - законен(с необходимите документи),или по вторият начин..... :wink: .

Като внесеш малко яснота по темата,ще започнат и отговорите от колегите,който си вадят хляба с тая работа!Поздрави!
tysonlkr - специалист
Аз доколкото знам етернита е опасен при интервенция върху него. Прахта която се отделя е вредна. Ако не му правиш нищо (да го режеш, пробиваш, къртиш) не е опасен за здравето. При разрушаването вече ще стане опасен :wink:
Но както каза колегата май твоята цел е съвсем друга, искаш на мястото на съществуващата барака да построиш двуетажна къща.
Но така както си го замислил няма как да стане. Сомо тухлите няма да държът втория етаж. Така замислената къща от твоя страна ще е по опасна от етернита в момента :wink:
Само да уточня че не съм професионалист в сферата на конструиране на къщи, просто изразявам мнение.
VLADO66 - майстор
Азбеста който присъства в плоскостите е опасен при вдишване т.е. повече вреда можеш да си нанесеш при разглобяването на къщата.Проект за къщи не се прави по нета,може да дадем съвети за тип строителство,разпределение,материали и др.
Headoff - помощник
Аз лично не съм живял до момента в тази къщичка.
Правилно сте разбрали, че целта е да се разруши и построи двуетажна къща.

Главното нещо което искам да разбера e:
Мога ли да ползвам безпроблемно бетоновите основи на сегашната къщурка за нова двуетажна такава?
VLADO66 - майстор
Чесно да ти кажа не може-алогичо е някой да прави основа за барака,която да издържи масивна двуетажна къща.
Headoff - помощник
VLADO66 написа:
Чесно да ти кажа не може-алогичо е някой да прави основа за барака,която да издържи масивна двуетажна къща.
Съгласявате ли се със горното мнение?
piron45 - майстор
Headoff написа:
VLADO66 написа:
Колега, ясно е че не си наясно с нещата. Затова си извикай някой който разбира и той ще прецени колко е здрава сегашната основа и дали може да издържи на ново строителство. Тук само можем да гадаем по тази информация , която си дал.
6osi6 - майстор
Headoff написа:
Главното нещо което искам да разбера e:
Мога ли да ползвам безпроблемно бетоновите основи на сегашната къщурка за нова двуетажна такава?
Зависи от това на какви земни ускорения искаш да издържа новата къщичка. Ако нямаш големи претенции, може да си ги ползваш без проблеми.
Фло - специалист
Headoff написа:
VLADO66 написа:
Напълно! Да събориш и построиш наново се изисква проект,съгласуван и одобрен в общината във всичките му части.Това ,което е там сега все едно,че го няма.Ще ти проектират масивна двуетажна къща с основи от 80 см. до поне 1,80 според геологията,наново минаваш договаряне и съгласуване с енерго и ВиК и въобще влизаш във филма.Това е начина да не ти обявят заниманието за незаконен строеж по сигнал на съсед или случаен минувач,да ти го бутнат с багера и да ти връчат фактура на стойност,че да те боли глава цяла петилетка. Моят съвет е да си намериш проектант,който да ти подготви и внесе за разрешение за строеж на елементи от допълващото застрояване,тоест няколко стаи залепени до съществуващата сграда.Той си знае под каква формулировка да ги подготви.Примерно стаи за селскостопански инвентар.Или с други думи няма да правиш втори етаж ,ами нужната жилищна площ ще си е развиеш на нивото на съществуващата.На стари години ще си ми благодарен за този съвет.На съществуващата къща правиш изолация от вата отвътре и я "подпираш" с гипскартон,а от вън може една декорация от изкуствен камък.

Тема "Етернитова къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: