Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Headoff - помощник
[/quote]
На съществуващата къща правиш изолация от вата отвътре и я "подпираш" с гипскартон,а от вън може една декорация от изкуствен камък.[/quote]

На стари години ще бъда ли в състояние да съм благодарен за този съвет?

Какво бихте казали за проста подмяна на плоскостите с дървени такива?
Фло - специалист
Headoff написа:
На съществуващата къща правиш изолация от вата отвътре и я "подпираш" с гипскартон,а от вън може една декорация от изкуствен камък.[/quote]

На стари години ще бъда ли в състояние да съм благодарен за този съвет?

Какво бихте казали за проста подмяна на плоскостите с дървени такива?[/quote]

Ако се притесняваш,че през ватата и гипскартона може да премине канцерогенна азбестова наночастица не е основателно. Проста подмяна пък на едни плоскости с други е илюзия.Ще падне и половината конструкция,тъй като плоскостите освен стена участват и като конструктивен елемент или за да подмениш етернита с дървени плоскости трябва да увеличиш броя на вертикалните ребра,да монтираш ветрови диагонали между тях и ред други неща характерни за дървената конструкция с дървена обшивка.Все пак моделите на тези къщи са били няколко и докато не се разкрие стената да се погледне конструкцията не може да се каже достатъчно достоверно какво да се прави.
Chefo77 - майстор
Колега, не зная дали си виждал "разрез" на стена от такава къща, но явно не си. По мои спомени (които може и да са грешни, разбира се) представляват азбесто-циментни плочи със залепен за тях стиропор. Плочите са от двете страни на стиропора и изпълняват ролята на конструкция. Та - как точно мислиш да замениш плочите с дървени такива??? Като събориш къщата ли - единствения вариант.
Азбестът в покой не е канцерогенен. Респективно етернита също не е. Ако го разпрашиш, тогава става опасно. Аз бих те посъветвал да му удариш един гипсокартон на лепене отвътре, ако те притеснява пробиването за захващане на конструкцията, и да не се притесняваш. Самите къщи са достатъчно добре топлоизолирани, тези панели бяха минимум 10 сантиметра.
И не се тормози толкова за азбеста. Виж - Итонг колко години вече го ползват, никой не се е оплакал :) :) Като не знаеш нещо, не може да ти вреди :lol:
Headoff - помощник
Височината на покрива също е проблем - прекалено ниска e.

Вероятно ще се бута и ще започваме строежа от нулата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Един ден ще съжаляваш, че не си послушал съветите. Животът е кратък, здравето е безценно, докато се главоболиш с бюрокрацията, току-виж си загубил и едното, и другото
Фло - специалист
Headoff написа:
Височината на покрива също е проблем - прекалено ниска e.

Вероятно ще се бута и ще започваме строежа от нулата.
За нов строеж освен тая нула,приготви още три преди нея и пред тях една шестица за едни сто квадрата,да се получи нещо такова: 60 000 лева :-D в кръга на шегата и това е доста оптимистична прогноза. Ще си позволя да цитирам един уважаван от мен специалист от друг форум за строеж на 100 квадрата:
"Приемам че пристройката ще бъде 100 м2 РЗП. От тук изхождам, че проекта с всичките му части без част "Геология" ще ти струва около 3000 - 5000 лева.
Изпълнението за грубия строеж (включва зидария) с покрива ще струва около 60 000 - 70 000 лева. Цената е труд, материали и маханизация.
Топлоизолацията ще бъде към 90м2 и ще струва около 5 000 - 6 000 лева. Приел съм, че едната стена ще бъде залепена за съществуващата къща.
За дограма "Шуко" или "Кьомерлинг" с комарници ще се изръсиш около 3 000 - 4 000 лева.
Вратите в къщата ги сложи 5 интериорни + една външна - около 3 000 с монтажа.
Довършителните ремонти ще ти излязат грубо 40 000 лева с пътека около къщата.

Прогнозна сума на "трънско Око" 117 000 лева.
Извод:
Не започвай строежа, ако нямаш поне 130 000 лева. " Край на цитата!
Headoff - помощник
Аз съм се приготвил финансово за нов 90 кв.м. строеж.
Тука въпроса е дали може да се спаси нещо от старата къща в ползва на новата.

Кой съвет?

Със сигурност етернита трябва да се махне.
В тази къща мисля да гледам деца, не да държа инструменти!
LazarGanev - "Велик майстор"
Headoff написа:
В тази къща мисля да гледам деца, не да държа инструменти!
Велики думи. А знаеш ли какъв процент от водопровода до тази къща е от етернитови тръби?
Headoff написа:
Аз съм се приготвил финансово за нов 90 кв.м. строеж.
Тука въпроса е дали може да се спаси нещо от старата къща в ползва на новата.
Нещо двете изречения не ми се връзват логически :? . Ама спокойно можеш да заделиш още някоя хилядарка за събаряне и изхвърляне на отпадъците
Chefo77 - майстор
Хубаво ще гледаш деца - нищо лошо в това да мислиш по този начин, но ще си позволя да цитирам една дама доцент от една лекция, коментирахме точно азбеста ... "Ако знаете колко токсини има в една къща, ще пожелаете никога да не сте се замисляли за това. А азбеста ви е най-малкия проблем" ...
Ако си решил да я събаряш - няма смисъл да те убеждаваме в обратното. Като имаш заделени 100 000, какво коментираме изобщо :) И имай предвид, че бюджета НИКОГА не стига!
6osi6 - майстор
Фло написа:
За дограма "Шуко" или "Кьомерлинг" с комарници ще се изръсиш около 3 000 - 4 000 лева.
Вратите в къщата ги сложи 5 интериорни + една външна - около 3 000 с монтажа.
Един съвет от мен. Ако къщата е в район с по-висока сеизмична активност, не пестете пари за желязо и укрепващо-свързващите конструкцията стоманобетонни елементи. Вложеното желязо трябва да е около 30 кг. към 1 кв. м. от разгънатата площ. Вратите, дограмата и комарниците може да са по-евтини, да отпаднат като изпълнение в по-луксозен вид, за сметка на по-голямата устойчивост на къщичката. Това може да ви спести всичките неприятности и нуждата от срещи със застрахователи и куп други възможни бъдещи проблеми.

Тема "Етернитова къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: