Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
martingr - напреднал
Здравейте,

Имам стандартна селска къща. На първия етаж върху гредореда е положена тънка плоча. След един ремонт мазето на къщата за около година беше запушено - не херметично, но достатъчно да се появи много влага и част от гредите на пода да изгният сериозно. Съответно има риск в даден момент плочата да няма добра подпора отдолу и...

Местен майстор ми предлага по целия таван на мазето да се сложи много дебела ламарина, която да стои на няколко колони, а пространството между ламарината и гредите да се напълни с пяна.

Това обаче ми се вижда малко недодялан вариант. Ще съм благодарен на съвети и споделен опит.
ebahti - майстор
мн. малко инфо даваш. Предполагам става въпрос са гредите на тавана на масето в/у които е ислята плоча,а не на пода....ако са стари дъбови-нема как да исгният са 1 год. ако са чам си е проблем.А тоя с ламарината го отсвири....1 буквичка ми я нема и мн. се драСна
krasigogo - специалист
Преди 3-4 години реших подобен проблем. Стая над мазе, с гредоред, на който носещите греди бяха изгнили в участъка на връзките със стените. Свалих всичко - тавана на мазето или пода на стаята /както предпочиташ/, излях в ъглите носещи колони една по средата на дългата стена и една до вратата на мазето които оформих със пети в пода. Оказа се че мазето е с 40см по тясно на две от стените от горната стая, това допълнително помогна при стабилността на плочата. След това кофраж, топлоизолация и железобетонна плоча, после отново топлоизолация и водно подово със още една плоча.
Куриозът бе че една от стените в участък от около 2,5 метра /от 4м/ висеше практически без подпори над мазето. В този участък майсторите преди 60-70 лета са объркали нещо сметките, стената на стаята се разминаваше със тази на мазето и висеше над него, а и точно там бяха изгнили най лошо гредите. Та бяха изпълнения докато подпирайки стената, сглобим кофража и тръпнещи да не се срути поукрепената с парчета железа стена, изливахме бетона. Всичко завърши успешно.
Ако искаш нещо стабилно, а и това не е временна постройка, бетона който си положил има разумно качество, дебелина на пласта и достатъчно арматура можеш да направиш колони в мазето, през около 2 метра, армирай и постави кофраж. Аз бих пробил плочата над колоните и в горната част на връзката с колоната бих поставил стъпка. Така ще можеш да "вържеш" и двата железобетона и да наливаш и вибрираш спокойно колоните. След което махай дървенията от долу.
Ако нямаш добра плоча, тогава ще се наложи да постъпиш като мен, сваляш всичко и изливаш поетапно отново вече със съответното казачество и материали.
Изпълненията с пяна и голо желязо малко несериозно звучи, та все пак хора ще живеят, мебели ще се поставят и какво ли още не. А в мазето метала корозира.
Caxo - специалист
Малко не мога да си представя дървени греди и над тях плоча..., но както и да е. Според мен ми се струва най-лесно като сложиш нови греди. М/у сегашни две греди слагаш една нова.Може и с метални профили.

Плочата стоманобетонова ли е? Аз по-скоро си го представям нещо като кара-таван, само че на обратно, с малко по-сериозни летви и вместо хоросан, бетон... :?
martingr - напреднал
Всъщност мазето е под един коридор и малко помещение, което направихме на баня. В коридора сложихме плочки. За да го направим, махнахме старото дюшеме и сложихме плоча с кофраж. Откъм стените плочата стъпва върху каменен зид, но по средата е върху гредите. Разстоянията не са големи - и коридора и банята са широки към 2.50.

И двата варианта по-горе ми се виждат смислени - благодаря. Аз също си мислех за пускане на нови греди - въпросът е как да паснат точно така, че да подпират плочата - нито гредите, нито плочата са идеално гладки повърхности и няма как да няма разминавания?
Фло - специалист
martingr написа:
Всъщност мазето е под един коридор и малко помещение, което направихме на баня. В коридора сложихме плочки. За да го направим, махнахме старото дюшеме и сложихме плоча с кофраж. Откъм стените плочата стъпва върху каменен зид, но по средата е върху гредите. Разстоянията не са големи - и коридора и банята са широки към 2.50.

И двата варианта по-горе ми се виждат смислени - благодаря. Аз също си мислех за пускане на нови греди - въпросът е как да паснат точно така, че да подпират плочата - нито гредите, нито плочата са идеално гладки повърхности и няма как да няма разминавания?
Разпъни 2-3 хюнебека в мазето да подпрат плочата и толкова.
housedoktor - майстор
Нови греди между старите ,някъде бях писал по този въпрос.И от мен да знаеш,че плоча върху стари греди / дюшеме си е грешно решение .

Тема "Укрепване на изгнили греди в мазето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: