• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
l_bonev - специалист
Човече шапка ти свалям :prayer: Прав е колегата , че това е тема №1 ,а за теб просто нямам думи =D> .Пожелавам ти по скоро да я завършиш и дълги години да и се наслаждаваш.
tokuro40 - специалист
брат , ти си за първо място в конкурса :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: , но в Шоплука всички стени са минати с баданарката и рядка вар и малко синка.Успех =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
vitrinabg.com - специалист
Аз също смятам,че проекта на Стефан е за конкурса стига той да има желание да се кандидатира.За цвета доста се чудих и аз преди да избера белия.Просто белия цвят е класика.Относно това то в шоплука вече не са останали никакви стари къщи така че си я направи както ти харесва.Няма нужда да се съобразяваш с това какво има и какво няма наоколо.Аз,ако се съобразявах с околните къщи трябваше да си направя един вилообразен покрив с подпокривно :-D
Последна промяна от vitrinabg.com на чет сеп 27, 2012 11:33 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
vitrinabg.com написа:
Аз също смятам,че проекта на Стефан е за конкурса стига той да има желание да се кандидатира.
Аз гласувам без кандитатура- с две ръце/ не с четири/ :supz: :supz: :supz: :supz:
Стефко - специалист
Малка реплика. Всички се възхищават, но аз да попитам. Какво ще стане с тоя талаш, обмазан с цимент, след време? Ако навлезе влага, а то няма как да не влезе, какво ще се получи? Някаква смърдяща на гнила дървесина маса. Руски измишльотини. Жалко, че я подкрепят и хора, които за мен са хора с опит.
Martin.P - специалист
Стефане, талаша за този арболит трябва ли да е от някакво специално дърво?
vlad0 - специалист
Колега помисли пак преди да се набуташ с тая измишльотина от талаш. Шибни един гипсфазер, както ти казах и една силиконова мазилка и забравяш. Няма кофражи, няма мъкнене и бъркане и с една хубава драскана мазилка ще стане слънце. Мазилките са доста гъвкави и според мен няма шанс да напука, каквото ти е притеснението. На моята къща специално погледнах и няма никъде напукано между мазилката и сачака и мертеците, всичко си е ок а мазилката е средна работа като качество, не е от най-скъпите.
crez - майстор
Какви са тези новоизмислени небългарски наименования "арболит" :? . Това е стар и брадат като мен материал използван масово у нас през 50-70 години на миналия век и носи името "ХЕРАКЛИТ"( фибролит). С него се строяха главно едноетажни бараки, къщи и масово се използаше за изолация подобно на днешните изкуственяци. Произвеждаше се на плочи.
"Хераклитовите плочи се получават от дървесни влакна или талаш, които са свързани с портландцимент или магнезиеви свързващи вещества. Формува се под налягане и след това получените плочи се подлагат на термообработка.Плочите често имат размери 500/2000мм и дебелина от 25 до 100мм. Обемнатаплътност на хераклита е от 300 до 500 kg/m3, коефицент на топлопроводност λ от 0,10до 0,15W/m.°С, водопопиваемостта достига 60-70%.Хераклитовите плочи се класифицират като „трудногорим” материал. Използват се като топлоизолационен материал на сгради с относителна влажност на въздуха над 70%." Много добър материал, браво Стефане бях го забравил. Скоро гледах как събарят една барака строена 50-те години, използвана за общежитие на строители в сега престижен квартал на София, някога ниви. Не бе мръднал, независимо, че отвън не бе даже измазан. Колкото до конкурса аз също съм за тази тема, гласувам и аз с две ръце.
Stefan2000 - специалист
Относно арболита или каквото там и да се нарича. На разбираем език си е дървобетон. Знаех че ще предизвика дискусии.
Каквато и измишльотина да е, той е в употреба вече десетки години.
Тази дървесина която е в него, след процесите които протичат, вече не е с качествата на обикновенна дървесина. Първо се изкисва във варна вода, за да се трансформират и унищожат захарите в нея. След това взаимодействието и' с цимента оказва допълнително влияние. Не съм химик за да го обясня, но ако някой иска, нека го направи. И с каво е по-лош от класическата кирпичена конструкция, вътре с плет? Нима в нея не "кипи живот"? Със сигурност в дървобетона ще се развиват по-малко организми. Да, хигроскопичен е, и затова въпроса ми беше за мазилки с хидрофобни свойства. А нима и дървените къщи не са хигроскопични!? Ами Итонга?
Като най-подходяща дървесина за дървобетон се препоръчва иглолистната.

А относно конкурс въобще не съм се замислял. Не съм и състезателна натура. Още повече това е "дълга приказка с неясен край" :)
Благодаря на всички за оценките! Само че има нещо, че така се създава впечатление че се прави нещо изключително и трудно. А моята цел е точно обратното, да се види че това е по силите на всеки...
Последна промяна от Stefan2000(стар) на пет сеп 28, 2012 10:35 am, променено общо 2 пъти.
Stefan2000 - специалист
vlad0 написа:
Колега помисли пак преди да се набуташ с тая измишльотина от талаш. Шибни един гипсфазер, както ти казах и една силиконова мазилка и забравяш. Няма кофражи, няма мъкнене и бъркане и с една хубава драскана мазилка ще стане слънце. Мазилките са доста гъвкави и според мен няма шанс да напука, каквото ти е притеснението. На моята къща специално погледнах и няма никъде напукано между мазилката и сачака и мертеците, всичко си е ок а мазилката е средна работа като качество, не е от най-скъпите.
Не мога бе! Сърце не ми дава. Като го чукнеш и да кънти на кухо. :) Същото като ламиниран паркет. Не обичам! Ако ползвам кнауфа, само за кофраж, тогава ще е и плътно и няма да кънти така издайнически.
Една ценова равносметка, ако е по начина който предлагаш. Ще трябват около 8кубика каменна вата по около 100лв. кубика. Гипскартона 3 лв. квадрата добре ли е?Фазера е по-скъп. Ще ми тябват към 150 квадрата. + технологични консумативи(винтове, ленти,гипс.) До тук1300лв. Мазилката не я смятам.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: