• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
Къщата е едноетажна,така че няма да имам проблем който споменава Марто.Някак си бях повлиян от американските къщи където комините са отвън и целите са облечени с камък.Но вече не съм толкова убеден.Благодаря на всички писали.
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Някак си бях повлиян от американските къщи където комините са отвън и целите са облечени с камък.
Е кажи че ти е "легнало на сърцето" да те разберем - няма какво да се чудиш а действай така :roll: За едни допълнителни 500 лева дето ще спестиш после години ще си викаш що не го направих.Имай предвид също че комините които гледаш обикновенно са доста по дебели от функционално необходимото чисто като декорация - така че място за изолация бол :)
MAPTO - напреднал
Има едно правило за комини при скатни покриви - на английски е 3-foot by 2-foot by 10-foot rule - спрямо равнината на ската комина трябва да е висок поне 3 фута (~90cm), а също така трябва да е с 2 фута (~60cm) по-висок от всичко в радиус 10 фута (~3м) около него. Ето и картинка за по-нагледно:
Изображение
Caxo - специалист
Има си и нашенски правила за височината на комина....не знам кои са по-добри. На село къщата също може да се приеме за едноетажна. Пернишка печка с максимум 3метра комин.Над стаята продължава с интернитова тръба фи110 без каквито и да е изолации. Пали се съвсем нормално, никога не ми е било проблем. Тръбата се намира на външния край на стена между 2 стай, може да се каже, че е на външна стена... Цилков е прав, че е по-добре да е на външната стена както комина, така и самата камина . 7 метра хромникелов кюнец фи 150 го изолирах с 2 слоя вата(50мм) с алуминиево фолио отвън на цена 50лв. Та парите за изолацията на 3-4м комин в другия случай ще ги дадеш за ток да чистиш сажди с прахосмукачката :lol:
kapanec - специалист
Caxo написа:
Има си и нашенски правила за височината на комина....не знам кои са по-добри. На село къщата също може да се приеме за едноетажна. Пернишка печка с максимум 3метра комин.Над стаята продължава с интернитова тръба фи110 без каквито и да е изолации. Пали се съвсем нормално, никога не ми е било проблем. Тръбата се намира на външния край на стена между 2 стай, може да се каже, че е на външна стена... Цилков е прав, че е по-добре да е на външната стена както комина, така и самата камина . 7 метра хромникелов кюнец фи 150 го изолирах с 2 слоя вата(50мм) с алуминиево фолио отвън на цена 50лв. Та парите за изолацията на 3-4м комин в другия случай ще ги дадеш за ток да чистиш сажди с прахосмукачката :lol:
+1 и пари за освежаване всяко лято
  • 1
  • 2

Тема "Разположение на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: