Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
И където и да отидеш те гледат като банкнота от 100лева-я-я-я,тоя иска да преотрежда и да строи,100% има пари и то много,я да видим сега документите,а-а-а-а,тя комисията ще се събира след 2 месеца,ама-а-а и т.н.
Tsilkov - майстор
Които строи за собствени нужди (а не с цел печалба) трябва да се въоръжи със спокоиствие и търпение - иначе рискува необратимо да загуби много пари и нервни клетки по родната администрация.
P.S. Добре е да се има в предвид ,че ако територията е урбанизирана (а в много редки случеи дори и когато има съществуваща сграда) това не е 100% гаранция за безпроблемно присъединяване към мрежата на ВиК и Електро. Истината е че рпеди покупка всеки имот трябва да се провери във въпросните дружества и общината - иначе си е "рулетка".
kosach - помощник
Tsilkov написа:
Процедурата по преотреждане можеш да я направиш доста по-евтино от 6000 лева, но тока и водата си остават "дръвцето".
прав си, но принципно исках на морето някъде, но там дори за стари къщи, които са готови да паднат, а аз така или иначе ще бутна искат от 40хил. нагоре. Има в близките села за по 10хил., но си е село... стари и малко хора, цигани..., а така поне ще съм в града. Ще съм в края на града, където е спокойствие и все още не е застроено усилено, а центъра ми е на 5мин. с кола по булеварда, а морето си ми остава на 30мин. Май този вариант ми се струва най-удачен. Ако наистина излиза ~6000лв. да сменя статута и за другата бумащина и ток+вода заминат още ~10000лв. се ядва долу-горе сякаш :? Само търпение и здрави нерви викате :-D
VLADO66 - майстор
Аз имам къща на 6км. от Обзор и мога да ти кажа че няма такова спокойствие,плажа ти плаж на един уй,планината ти планина,спокойствието ти спокойствие,кеф ти млекце,сирене,яйчица, а вечер тишината ти кънти в ушите. :)
ArturDent - Почти Безобиден
Момчета, не се хващайте за тези 6000 лв. По-горе ви писах, че не съм сигурен за сумата, защото проекта за смяна на предназначението и проекта за къщата вървяха паралелно - плащах ги заедно на етапи.
Само за държавните такси съм почти сигурен - малко по-малко от 2000 лв. за 850+ квадрата.
Има някаква тарифа и формула за това, но трябва да се знае категория на земята, категория на града и т.н.
Потърсете го в Google.

kosach, най-добре е ако си решил да тръгнеш по тази процедура първо да се увериш на 100%, че ще можеш да си пуснеш ток и вода.
Ето ти още цифри.
Преди 5 години - Вода, без канал - 1.5 км. трасе, със минаване напряко под един път (10-15м) към 18 000лв. Цената включва и 11-12 разклонения по 2 м и една водомерна шахта.
Тази година - ток (13kW) дължина 150 м въздушно, на съществуващи стълбове - 2500+ лв. с включено "стимулиране" за да има "техническа възможност" и да стане по-бързо.
kosach - помощник
Благодаря ви много на всички!
kosach - помощник
първи етаж:
Изображение

втори етаж:
Изображение

долу-горе да добиете представа какво искам. Баща ми работи в енергото и ел.инсталацията не ме притеснява. Реденето на плочки, ламинат и замазки също не са проблем, както и свързването и монтирането на ел.уреди, мивки, тоалетни чинии, душ кабини и тн. Реденето на тухли също имам кой да ми го направи, но ще трбва да платя и на още някой за да става по-бързо. Та за останалите работи за които вече ще трябва да плащам като ВиК, плочи, основи, изкопи, покрив и тн. като труд и материали ще мога ли да се вместя в 100хил. като към това включим и голяма част от обзавеждането и интериора?

сори за голямата резолюция
Tsilkov - майстор
kosach написа:
долу-горе да добиете представа какво искам
Не добих много представа какво искаш ама помещенията си ги оразмерил сякаш не ги правиш за себе си , а за джуджетата от приказките за снежанка.
kosach написа:
ще мога ли да се вместя в 100хил. като към това включим и голяма част от обзавеждането и интериора?
Според ме НЕ. Отново според мен ще се случат три неща:
а) ще намалиш строежа и ще преосмислиш това кеото искаш спрямо това което можеш (най-умното)
б) ще изкараш осезаемо повече пари (най-доброто ако е възможно)
в) ще направиш поредната недостроена къщата която ще я завършваш 20 години и след теб наследниците ти ще се чудят как да се отърват от нея (статистически най-често срещаното)

Тема "тухлена къща - документи и въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: