Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tipi - помощник
Tsilkov написа:
tipi написа:
Това не го разбрах "разликата в нужните площи горе/долу".
Ами например ако сложиш родителската спалня с прилежащия и дрешник и баня на долния етаж () + дневната част а горе оставиш 2-3 спални за гостни/детски квадратурата на долния етаж става двойно по голяма и от там се получава "етаж и половина"
Разбрах :)
ArturDent - Почти Безобиден
За капака на тенджерата, разбра нали?
Гарантирам ти че само махането на покрива, ще ти излезе по-скъпо от дограмата на втория етаж. Вярно ще трябва да дадеш парите сега, ама...
А за избиването на дупка към втория етаж впоследствие... Я само си го представи - докато живеете вътре идват едни момчета с къртачите и почват да рушат, това готови подове, парчета бетон, камъни, прах...
Ако наистина идеята ви е за малка къща до изпълнението на мансардния етаж няма да струва повече от 5000 лв. Даже и това май е много.

"Донаждането" на къща ще ти излезе много-много по-скъпо в последствие. Като почнем с допълнителната документация, махането на покрив, а и строителите ще ти работят с много по-голяма надценка защото обекта е по-малък.
Нали не искаш сега да спестиш 5, а после да дадеш 20. По-добре вземи кредит сега и го изплащай, отколкото после да се набуташ с много.
tipi - помощник
ArturDent написа:
За капака на тенджерата, разбра нали?
Гарантирам ти че само махането на покрива, ще ти излезе по-скъпо от дограмата на втория етаж. Вярно ще трябва да дадеш парите сега, ама...
А за избиването на дупка към втория етаж впоследствие... Я само си го представи - докато живеете вътре идват едни момчета с къртачите и почват да рушат, това готови подове, парчета бетон, камъни, прах...
Ако наистина идеята ви е за малка къща до изпълнението на мансардния етаж няма да струва повече от 5000 лв. Даже и това май е много.

"Донаждането" на къща ще ти излезе много-много по-скъпо в последствие. Като почнем с допълнителната документация, махането на покрив, а и строителите ще ти работят с много по-голяма надценка защото обекта е по-малък.
Нали не искаш сега да спестиш 5, а после да дадеш 20. По-добре вземи кредит сега и го изплащай, отколкото после да се набуташ с много.
Добро утро :) .
Доста неща разбрах и благодаря за отзивчивостта ви.
Всъщност за "капака на тенджерата" беше съвет от строител. Мястото ни е на кръстопът и все някой акъл дава (за всичко се отнася, дори как да засеея лук :-D ). Та на няколко пъти ме заговаря и така стигнахме до разговор и за покрива, и за разбиването. Не съм го питала за цени понеже има време докато започнем, но той спомена, че неговата къща за груб строеж 120 кв. или 150 забравих точно, му е излязла 65000 лв., като той сам си я строи. Това само , като вметка го пиша. Сега вече четейки разбирам доста неща от разговорите ми с него.
Хубав ден на всички :)
khrist - специалист
Типи, препоръчвам ти да прочетеш всички по-сериозни теми в раздела. Ще се опитам да обобщя прочетено в тях и написаното тук с малко груби сметки като лаик. Най-общо казано основите и покрива са около 2/3 от разходите при строеж на къща. Вземам прост пример от твоя приятел, но ще закръгля сумата на 60000 лв за по-лесно смятане. Излиза, че от тях 40000 лв. са основите и покрива, грубо по 20000 лв. основи и покрив, още толкова за изграждането на етажа. Ако се направи още един етаж добавяме 20000 лв и двуетажната къща става 80000 лв. Ако къщата е едноетажна и струва 60000, приемам, че свалянето на покрива и построяването ще струва пак 20000 лв. + 20000 лв. за изграждането на етажа то крайната сметка излиза 100000 лв. Не гледай цифрите, а съотношението. Това се опитва да ти обясни АртърДент, ако наистина ще има нужда в бъдеще от втори етаж е много по-евтино да се построи предварително, да се спести някой лев като не се прави за живеене и без вътрешни стени и така ще се спестят бъдещи големи разходи. Да се направи мансарда със стена 1,80 м за мен няма смисъл, до 2,50 са само 70 см, което е минимален разход за малко повече бетон в колоните и тухли.
kuuuuuul - майстор
Преди много години като почнах моята къща и направих първия етаж стоях пред същата дилема.Добре че продължих,ако бях спрял сигурно никога нямаше да я довърша.Едва преди няколко години се нанесох на първия етаж,сега стягам полека втория а третия сигурно в другия живот. Грубия строеж става бързо трудно е намирането на читави майстори.
viewtopic.php?f=15&t=14712
tipi - помощник
kuuuuuul написа:
Преди много години като почнах моята къща и направих първия етаж стоях пред същата дилема.Добре че продължих,ако бях спрял сигурно никога нямаше да я довърша.Едва преди няколко години се нанесох на първия етаж,сега стягам полека втория а третия сигурно в другия живот. Грубия строеж става бързо трудно е намирането на читави майстори.
viewtopic.php?f=15&t=14712
Браво. =D>
Адмирации.
Моя мъж е същия като теб, всичко прави сам. Отдава му се , пък и така нещата са точно както ги иска иначе все косури намира :) .
От всичко прочетено и споделено с половинката, решихме да строим до покрив. Лека полека ще оправяме. Когато е вдигната, всеки ден по нещо ще правим, всеки месец ще отделяме за това онова. Верно при нас е добре да станат нещата бързо за да се махнем от квартирата, ама и бързата работа знаем...срам за майстора, пък и после няма връщане назад. Най-добре да я правим, както искаме по-бавно, но пък после да ми е кеф да си вляза в къщата. Може пък наследство от богат вуйчо в Америка да получа (нямам такъв :? ) или печалба от националната лотария да ударя. Знае ли човек :supz:
tipi - помощник
khrist написа:
Типи, препоръчвам ти да прочетеш всички по-сериозни теми в раздела. Ще се опитам да обобщя прочетено в тях и написаното тук с малко груби сметки като лаик. Най-общо казано основите и покрива са около 2/3 от разходите при строеж на къща. Вземам прост пример от твоя приятел, но ще закръгля сумата на 60000 лв за по-лесно смятане. Излиза, че от тях 40000 лв. са основите и покрива, грубо по 20000 лв. основи и покрив, още толкова за изграждането на етажа. Ако се направи още един етаж добавяме 20000 лв и двуетажната къща става 80000 лв. Ако къщата е едноетажна и струва 60000, приемам, че свалянето на покрива и построяването ще струва пак 20000 лв. + 20000 лв. за изграждането на етажа то крайната сметка излиза 100000 лв. Не гледай цифрите, а съотношението. Това се опитва да ти обясни АртърДент, ако наистина ще има нужда в бъдеще от втори етаж е много по-евтино да се построи предварително, да се спести някой лев като не се прави за живеене и без вътрешни стени и така ще се спестят бъдещи големи разходи. Да се направи мансарда със стена 1,80 м за мен няма смисъл, до 2,50 са само 70 см, което е минимален разход за малко повече бетон в колоните и тухли.
khrist, писах отговор и изчезна, не знам какво направих. За това сега накратко. Благодаря.И на теб и на всички , които се включиха. Ще ви държа в течение, само да започнем.
kuuuuuul - майстор
От всичко прочетено и споделено с половинката, решихме да строим до покрив. Лека полека ще оправяме. Когато е вдигната, всеки ден по нещо ще правим, всеки месец ще отделяме за това онова. Верно при нас е добре да станат нещата бързо за да се махнем от квартирата, ама и бързата работа знаем...срам за майстора, пък и после няма връщане назад. Най-добре да я правим, както искаме по-бавно, но пък после да ми е кеф да си вляза в къщата. Може пък наследство от богат вуйчо в Америка да получа (нямам такъв :? ) или печалба от националната лотария да ударя. Знае ли човек :supz:[/quote]

Това е правилното решение.Желая успех,а ние ще помагаме с каквото можем.
tipi - помощник
kuuuuuul написа:

Това е правилното решение.Желая успех,а ние ще помагаме с каквото можем.
:)
Tsilkov - майстор
tipi написа:
Не съм го питала за цени понеже има време докато започнем, но той спомена, че неговата къща за груб строеж 120 кв. или 150 забравих точно, му е излязла 65000 лв., като той сам си я строи.
Обикновенно хората разбират различни неща под "дадени пари", "квадратура" и що е то "груб строеж" , но цените са в тоя порядък (бих казал леко завишена е тая цена само за груб строеж и направен от самия него ама това е предположение).
По важното е обаче, че къщата не свършва с грубия строеж - иска фасада (изолация, дограма, цокъл.......), инсталации (най-скъпа е отоплителната, ама и контакти табла и разни мивики тоалетни душове не си поплюват.......), довършителни работи в интериора (мазилки, боя, затваряне на инсталации, замазки, подове, плочки....), малко парички по двора (оградка, тревичка, минимален плочник.......), допълнителни разходи (проект, документация, разрешителни, строителен ток и вода, технически ръководител, актове и въвеждане в експлоатация.....) и непредвидени разходи (10-20% обикновенно). Накрая си иска и обзавеждане - кухня, дневна ,спални ел.уреди.... С две думи - иска си желание, време и пари. Успокоението е че на финала всичките несгоди си струват и бързо ги забравяш като влезнеш в новото жилище.
khrist написа:
Ако се направи още един етаж добавяме 20000 лв
Тука сметката не е точно такава. Забравяш че втория етаж иска стълба а това е още квадратура, основите се утежняват и вече не са същите, имаш и една плоча (ако си на един етаж покрива може да е директно дървен), малко повече фасада.......
Аз мисля и в други теми съм го писал че ако трябва да се направи някакво грубо обобщение под 120 кв.м. едноетажната къща е видимо по-евтина, над 180 кв.м. двуетажната е видимо по евтина. Между тия квадратури (120-180 кв.м.) е въпрос на дадености, вкус и сметки.

Тема "Проект двуетажна къща, но строим само един..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: