• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bimbaeco - майстор
Твоят е един от най-впечатляващите проекти, които съм виждал във форума. Много ти се възхищавам за старанието и любовта, с които работиш по тази къща. Мечтая си някой ден и аз да се опитам да направя нещо подобно.
Пожелавам ти успех и спорна работа.
iavor - специалист
Браво човече ! Като гледам какво си сътворил,Гинес ряпа да яде =D>
Страхотен проект!
Искрено ти се възхищавам за всичко което си сътворил по тази къща.
Истинско чудо е че още са останали такива хора в нашата клета държавица.
И ние имаме една 110 годишна красавица в Средногорието дето ще се опитаме да направим нещо подобно.
Ще има много да те питам и да чета....а дотогава от сърце ти желая зраве и спорна работа.
И още веднъж като и други писали по горе....ДЪЛБОК ПОКЛОН ЗА ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИШ!!!!
nikolovvd - майстор
От доста време я гледам темата и все отлагах четенето, поради липса на свободно време, но днес изкушението надделя и я прочетох.
От самото начало си проличава дългата подготовка на проекта. Запознаване в дълбочина със старото строителство, материали и технологии. Миналата година (на същите години като при теб) и пред мен стоеше дилемата да започна или не подобен проект. Отказах се, защото имам доста ангажименти и съм ежедневно на работа, а отпуската само не стига. Дано следващата година имаш повече време за снимки и писане, защото темата ти е много интересна. Мога да ти предложа някой идеи, но това зависи от бъдещите планове. Няма да повтарям суперлативите на колегите, защото само ще подчертаят неспособността ми да намеря точните думи за твоята работа. От друга страна думите са безсилни да изразя задоволството си от прочетеното.
Stefan2000 - специалист
Благодаря ви за топлите думи. Напоследък те са доста кът. Нямам предвид себе си, а като цяло заобикалящата ни действителност.
В работата намирам бягство и отдушник. Една от задчите на подготовката беше и да се настроя на тази вълна. Но от това страдат връзките ми с близките хора, защото проекта ме обсебва. Добре че не е целогодишно. Но време за море, почивки, от 3 години йок.
А свободното ми време и догодина няма да е повече. Всичко е преброено 22 + съботи и недели. Ако не ме съкратят до тогава, разбира се. :wink:
За тази година, колкото и да е относително рано, вече се ориентирам към приключване. Нощите стават студени, спането в плевнята, меко казано, дискомфортно :) А да се ходи за по ден е нерентабилно
Така. Ще уважа вниманието ви с още няколко снимки. Това са пълнежите в празните пространства м-у гредите. Като не се усетих да ги отлея навремето на място, сега така ги лея отделно. Започнах леенето и на фронталната стена на приземния етаж, но явно ще бъде завършвано догодина. Ще гледам темата да не замира съвсем през зимата, а ще споделям някои идеи за догодина.

Прикачен файл

P1010483.JPG

Прикачен файл

P1010479.JPG

Прикачен файл

P1010475.JPG

Прикачен файл

P1010473.JPG

Прикачен файл

P1010472.JPG
boretobobo - специалист
Поклон и от мен това се казва красота ИЗДЯЛАНА от МАЙСТОР.
Златни ръце хубави неща градят. =D>
VLADO66 - майстор
Стефане,виждам че използваш доста пирони.Не се ли притесняваш при окончателното изсъхване на дървото да се извадят и не е ли по-добре да ползваш вити пирони.
Stefan2000 - специалист
За монтажа на гредите от хоризонталния гредоред съм ползвал винтове за директен монтаж, за бетон 200мм. После, качвайки се нагоре, за някои места ползвам 20см. пирони. По покрива има и скоби. Дъските, да замо са ковани. Тия по фасадата, докато имах, ползвах от онези витите пирони за палета. После минах на обикновенни. За там разчитам на твърдата структура на буковите греди, в които фактически ги кова.
Виж, от тук нататък, за дюшемето и дървените тавани вероятно ще ползвам рапиди.
Все още стои открит въпроса, като как и какво да бъде дюшемето. Това което се продава е доста тънко.. Мисля вариант с дъски Първо качество само с по един фалц отстрани за застъпване. Така като са си,дълги, широки, с пирони или винтове през тях. С един шлайф или абрихт само по лицевата страна. Както един приятел казваше "Откровен дизайн" :)
bimbaeco - майстор
Това ли имаш предвид под фалц (https://www.google.bg/search?q=Ship+lap ... B395%3B210)? Ако да, това много лесно може да го направиш на фреза. То и за нут и перо става с фреза, ама трябва два бита да купуваш.
Мисля, че с дъски, както си го замислил, ще стане по-красиво. За откровения дизайн един приятел вика: "старая се да работя прецизно, ако не стане, разправям на хората, че нарочно съм го направил "ръстик" (така му казвали на тоя стил по списанията).
Вадим Владимиров - специалист
Но има дюшаме с дебелина 2,5-3 см. Ползвай него.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: