Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nnikbg - специалист
няма нищо по-ценно от добрите саседи. Трябва да има разбиране и от двете страни.
velko_sz - помощник
astor написа:
Купих имот, които беше нива. След регулацията дойдоха и забиха колчета, но се оказа, че съседа си е разширил двора с около 3 м за моя сметка. Говорих с него, но той каза, че си е негово. Имам регулация. Имам разрешение за ограда. Писах и на кмета, но никой не иска да ми реши проблема та реших да споделя и с вас тази мила случка. Говорих с адвокат и той ми каза, че нямам право да бутна съществуващата ограда, тъй като това се води самооправство. Имота с които граничи моя не е нанесен на плана и дори не съм сигурен, че човека , с които говоря е правилния. Той го е добил този имот по някакъв странен начин и не знам дали има нотариален акт за него. Съответно понеже когато са забивали колчетата мен ме е нямало с учудване ги намерих в неговия двор. После обаче той ги беше видял и ги беше извадил. Сега пак трябва да ги викам тези мили хора дето взимат по 25лв на колче, ако има развитие пак да ги забиват.
Оградата на комшията нова ли е или същетвува отдавна? От преди създаването на плана по който ти трасират или след?
По регулационни линии ли ти трасират или по имотни граници от КВС по които си купил имота?
Какво точно имаш впредвид като казваш "имота с които граничи моя не е нанесен на плана", какво има там по плана?
Къде се намира въпросния парцел? Землище, имот №?
Ако отговориш на тези въпроси евентуално мога да ти кажа какви са ти възможностите. Ако неискаш да споделяш нещо от горната информация с всички отговори с лично съобщение
jeffry написа:
Това, което разказваш, го има във всяко село. Да ти кажа в нашето село какво правят /има си хора, които само с това се занимават, това им е хоби/. Пишеш до прокурора, той изпраща селския квартален за проверка, разпитва свидетели и т.н. После прокурора издава решение. Ако се наложи нещо спешно, дори има и дежурен прокурор. Опитай!
Здравейте,

За подобна "дреболия" прокурорът няма да направи нещо съществено за човека - нашата действителност е такава, че ако не се лее кръв и не текат черва реален резултат да не се очаква. Полицията е изпълнителна власт и единственото, което ще направи кварталният е да предупради двете страни. Може да последва второ и трето, и т.н. предупреждение, но резултат - нулев. От което, кофти комшията само ще се кефи "никой нищо не може да ми направи".
Адвокатът правилно е казал, че да се мести оградата е самоуправство, ако го направи, човекът без вина ще стане виновен. Абсурдистан сме, все пак.
Ако има финансовата възможност (всички суми накрая ще се възстановят от загубилия делото - ответника) и нервите да заведе гражданско дело за оспорване. Трябва да се подготви психически обаче, ако работата се проточи - до три-четири години, поради оспорване на решението от ответната страна пред по-висшите инстанции та чак до АС.
Надявам се да съм била полезна.
prascho - майстор
Мда, ние от 2 месеца правим опит да заведем дело за да си възтановим 8 м2. Ще пиша допълнително когато има някакви резултати.
emil_v r - майстор
Да питам и аз -
на село комшията е посадил мн. хубава ябълка на 5см. от оградата .
два клона вероломно са нахлули в дворът ми .
Чий са ябълките над мойта земя ?
Квот падне на земята го изяждам :-D , но ме е срам да бера от клоните .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Майтапиш ли се? :lol:
prascho - майстор
можеш спокойно да ядеш, както и няма закон, с които да го задължиш да отреже дървета разположени на по-малко от 3 м от границата.
emil_v r - майстор
Абсурдно е да я отрежем . Ябълката е мн. хубава . аз си имам мои и хвърлям зимата поне един чувал ябълки и раздавам на комшийте .
Но тия са по- сладки .
Ще пусна снимка на ситуацията .
Моите дървета ги садих на 3 м. Има едни циганя комший толкова честни , че ягодите и ябълките ми понякога изгниват на земята но не пипат и една .
masterval - майстор
Всички знаят закона, да ти е сладко.
Наскоро чух за подобен проблем с границите на имотите. 1990 г. е направен тихичко нов кадастрален план на една от вилните зони на София. Не я конкретизирам, защото, вероятно, тази невинна технология е приложена в цялата страна. Та, границите на няколко имота се местят една връз друга - докато между имотите се опразни едно имотче за кмета (респективно майка му, балдъза му и прочее).
След това им гледай сеира!!! Хората си имат актове, скици, бутат се огради, вадят се пушките. Веселба.
По нещо напомня шегичката на един любим вожд, който заради части от Румъния и Полша е надиплил по същия начин границите на половин Европа. Учениците надрипнаха учителя...
^Don_Antonio^ - напреднал
Подобен въпрос.
Съседа непожела да участва в заплащането и поставянето на оградата (циментови колове и оградна мрежа). Със свой средства и сили направих оградата мужду двата ни имота.Коловете са закрепени с набити камъни и трамбована пръст.
Сега съседа покрай оградата си е направил градина и е иззел пръст като нивото на градинката му (широка около 1-1,5м) е на около 30 см. под моето ниво на терена.Коловете са така подкопани, че вече падат.Опитах се човешки да разговарям но няма резултат.
Моля за регламентирани и нерегламентирани начини за справяне със ситуацията.
:?:

Тема "къща - двор - съседи и техните странности." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: