• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Bradley - специалист
Много ми харесва - :drinkers: смело напред :partyman:
kolcho - специалист
thinkpad написа:
Къща от шперплат? А какво ще стане, ако някой я ритне
Ще го заболи кракът, това ще стане, може и на лекар да му се наложи да иде на този "някой". Видно от въпроса ти, ти никога не си ритал укрепен шперплат... Поради което ти предлагам да не спамиш хубавата тема на колегата с кракоопасни хипотетични видения на тема ритане на шперплат - току-виж някой се полъже по съвета ти и вземе, та ритне - после на твоята съвест ще лежи!
Лек ден на всички фенове на майсторенето тук:) И поздравления за автора на темата - къщето върви повече от добре, а снимката на банята с бирата ме просълзи като халба през август:wink:
Сега, обаче, е декември. Време е за снимка с вино и пръжки, демек!
Весели празници на всички!
:partyman:
chapara - майстор
рашкета написа:
Скоро ще окъпем чорбаджийката.. :lol: :lol: :lol:
Специални благодарности на Чапарев за идеята за понижено ниво.За пръв път го правя обаче много ми харесва .Ще се усъвършенствам за по-нататък .
Поздравления за къщата. Относно пониженото ниво загледай и намери разликата в изпълнението, част ВиК , помисли си и си отговори на някои въпроси. Ти не си лаик, а специалист :wink:

Изображение

Изображение
рашкета - специалист
Ще се поправим другарю старшина. :lol: :lol: :lol:
Обаче идеята ни осени доста късно и сифона беше заложен в средата.Не, че не можех да го преместя де амааа....... :?
prascho - майстор
И все пак някой по-напред спомена за вентилация на покрива! ОСБ-то и битомните керемиди са паронепропускливи. 10-см вата, които са сложени по скатовете лично според мен ще почернеят. Не погледнах дали отдолу си затворил ватата с найлон. Ако си го направил махни найлона задължително.

Коминът също има своите недостатъци. Принципно изидан комин с единички щеше да е по-добре според мен. От снимките оставам с впечатление, че до стрехата комините тела са изолирани с вата, а над покрива са само измазани. Собственичката често ще се качва да го чисти този комин при положение, че активната му част е едва около 3м. Няма нищо по-лошо за една къща през зимата от студен комин!

Не на последно място..Моята престава за пасивна къща не включва комбинация на ОСБ и стиропор като външна изолация. Комбинацията с каменна вата повече би подхожdало. Все пак говорим за дървена постройка! Стиропорът хем е запалим, хем и отровен. При пожар първо ще умреш от отровни газове и след това ще падне покрива връз тялотото ти. Докато с вата имаш 5 минути за бягство. Поне ще оцелееш. Или типично по български без къща не си заслужава да живеем :D.
dolli - специалист
Едно от най-проблемните неща на тези къщи е пароизолацията. Ето нагледно какво се случва при грешно направена пароизолация:
/водата която се излива не е от спукана тръба, а само от образувалия се конденз :cry: /

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vAF4IYZ8u1Y[/youtube]

В случая е показан под, но същия принцип важи и за стени и покрив :cry:
Доста четох по въпроса /понеже планирам подобно строителство в близките години/ и това, което разбрах е следното: паронепропускливата мембрана /да не се бърка с прост найлон! :-D / се поставя от вътрешната страна на стената под финишното покритие. От външната страна под външното финишно покритие се поставя ветро и хидро бариера, която спира навлизането на вода отвън, но в същото време пропуска остатъка от парите, доколко ги има, от вътре навън. Мисля, че на строителен език се нарича пародифузна мембрана :? . А най-добре е да се остави вентилационна кухина, тоест финишните покрития отвън и отвътре да не се лепят директно на ОСБ-то, а върху доп. скара и да има поне 2 см. вентилируемо пространство. Ако бъркам някъде, поправете ме.
.
8180 - майстор
dolli написа:
Едно от най-проблемните неща на тези къщи е пароизолацията.
Съгласен!
рашкета - специалист
Пичове, радвам се , че сте загрижени за мен.
Обаче, аз строя по изпитана схема.Същата къща построена преди 5 г. няма нищо от това за което говорите.Надявам се да не се появяват тея неща след петата година :? :? :? ....пък знае ли човек?
Не се шегувам, благодаря Ви за мненията.
Ако сглобяемата къщичка се ползва сезонно, ще стоят ли на дневен ред въпросите с пароизолацията ?
prascho - майстор
Загрижени за теб :?: едва ли. Направените от теб обекти не ги ползваш ти! Пет години са твърде кратък период от време в строителството. Ако направя нещо и след пет години трябва да го бутна и направя отново ще се самоубия! Има определени негласни "закани" в строителството при комбинация на материали, особено в днешно време с развиване на технологиите. Някои люде се опитват да ги спазват /будали/, втори пък не ги интересува дори да прочетат за какво иде реч.

"Разни хора, разни идеали"!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Сглобяема къщичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: