Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Фолксвагена е най-добре но първо проучи изпълнителя и цената.
Трябва да се използват хубави механизми но цените, са доста солени.
prascho - майстор
barborino написа:
Слагай яко изолация ,троен стъклопакет и няма да е зор с отоплението :-D Тези 6см за покрива са мнооого малко.Аз съм с 15см(вата на скатовете) и 5см в/у гипскартона и пак ми се струва малко. :-D
Ами малко са защото според мен разпределението на слоевете е неправилно. В твоя случай тези 5 см между отопляемата част на помещенията и горния неотопляем таван е твърде малко. Комбинацията "15см(вата на скатовете) и 5см в/у гипскартона " означава, че имаш топъл таван т.е реално ти отопляваш освен помещенията под ГК-на и студения таван над ГК. Обемната площ за отопление ти се увеличава.

пример: Аз също като Вас имам тавански етаж, като съм работил по технологията "студен таван". Сложил съм 20 см минерална вата на хоризонталния таван и 0 см вата на скатовете.

Все пак всеки решава какво точно иска. Но при положение, че искате да отделите скатната част от помещенията, то логично е да се съсредоточи ватата между тях /да не се грее обема, който не ползвате/ - "студен таван". Ако искате скатната част да е заедно с помещенията, да е разчупено и да има повече въздух трябва тези 15-20 см вата да се положат на скатовете - "топъл таван".
gorang - помощник
Днес след дълго колебание капарирах дограмата - РVC Salamander Streamline 76 с троен стъклопакет 39 мм - Мулти, нормално, Ка стъкло, а за големите френски прозорци от снимката - алуминиева с прекъснат термомост, профил Е75 на Етем с 40 мм троен стъклопъкет 6-5-6 съответно MF-нормално-Ka стъкла и "фолксваген" механизъм за вратата, обков навсякъде - МАСО. Напълно се съгласих с измазването, но не машинно, а на ръка около 400 кв. м. - две ръце с турбозол и мрежа и две със сатен. В крайна сметка май ще е достатъчно бързо или по-бързо ще съхне от машинното. Сега дилемата ми е с какво да направя конструкцията над окачения таван, на която да мога да стъпвам отгоре. Не ми се иска да пускам шпилки от покрива и да стане като гора без да мога да ползвам пространството. Намерихме сух дървен материал 10/12 см - много трудна задача - и мога да го захвана за бетонния пояс през 60 см разстояние или другия вариант - с метални профили по-нарядко, но по-трудно изпълнимо. Въпросът е дали дървото ще е достатъчно издръжливо предвид дължината на няколко места от 5.70 м. ???
prascho - майстор
Предвид голямото разстояние от 5,7м аз лично бих сложил напречно една метална /дървена/ греда по-средата, на която ще легнат напречните. Погледни както представлява двойната конструкция за ГК:

http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/D11.pdf

Задължително ти препоръчвам носещи и монтажни профили /двойна скара/, ако се спреш на ГК. При носещите, директните окачавачи може да се поставят на разстояния от порядъка на 800-900мм. Т.е може да разположиш твоите дървени греди през 800мм.
gorang - помощник
на двойна скара ще е, въпросът е да не се изметне дървото след време...
prascho - майстор
Вкъщи на таванското направих два тавана с двойна конструкция захванати към дървени греди и няма проблем. Изпълнил съм всичко по ръководството. При гредоред е хубаво да се сложи между доректния окачвач и гредата от шумопоглъщащата лента /намалява част от вибрациите при ходене отгоре/, която се ползва за изолиране на UD профила от стената. По спомен ползвах винтове 5х40 мм или 5х30мм за захват. Има една тънкост при окачава - отворите на винтовете са разположени по към центъра и е хубаво като го монтираш да провиснеш с твоята тежест на него. Отклонението е около 1-2мм, което би довело до провисване на натава.
gorang - помощник
Имам още въпроси:
- да изолирам ли бетонния пояс и по-точно как ще е най-удачно. Окаченият таван ще свършва точно в долната част на пояса и понеже ще има минерална вата - тя може да се направи плътно до пояса и ще остане от горната страна да се изолира или да го обличам с фибран и кога - преди или след конструкцията за тавана... няма ли нещо, с което да се намаже за по-лесно....
Въпросът важи и за металните греди от конструкцията на покрива...има ли шанс да образуват конденз?
prascho - майстор
Предполагам, че имаш предвид бетонния пояс вътре в помещението. Виждам, че си избрал хубава дограма. Аз бих помислил върху варианта външната изолация да не е от ЕПС 10 см /стиропор/, а от каменна вата /примерно 8 см/. Вярно повече пари за вата, но тя има неоспорими предимства пред стиропора /негорима, не старее, огримна паропропускливост(няма да имаш проблем с мухъл и влага), при добро изпълнение ще ти надживее зетовете :) /. Относно поясът аз лично бих спестил пари от неговото изоилиране. Бих залепил 5 см ХПС само отдолу с пяна, като на това ниво ще ти дойде и окачения таван. ГК-то да минава под фибрана. Така ватата на тавана + тези 5 см под пояса ще са напълно достатъчни.

П.П. Ние имаме две метални конструкции от по два двойни "Т" профила между които има вата. Не съм забелязал да има влага и конденз!

Имаш едно огромно предимство свързано с полагане на изолация. Почти нямаш нужда от скеле. Когато се договаряш с бригада /ако не работиш сам/ хубаво е да го споменеш. Би трябвало да рефлектира върху времето за монтаж на изолацията и себестойността. Като махнеш прозорците не ми се вярва площта за изолиране да е по-голяма от 160-180м2, което не е много. Ако имаш финанси 10 см каменна вата :), но след измазване. Каквото и да избереш мазилката ще бъде от полза. Повишава топлоизолациията и спестява разхода за лепило.

Ако искаш погледни метода за монтаж на дограма на 'Tsilkov' : viewtopic.php?f=80&t=40830&start=20
Малко е странен за бг представите /моите/, но има преимства.
kolonal - специалист
Да ползвам темата на колегата, за да не отварям нова.

Има ли смисъл да се вадят последващите документи, щом къщата е на акт 14, ако токът и водата са си на нормални цени, а не на промишлено тарифиране? Преди това в парцела е имало бунгало и извадени партиди. Ще е проблем ли при последваща, евентуална продажба?

Тема "Купуване на къща с Акт 14" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: