• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Gab4o, не е прието да се пише за тези работи, затова малко завоалирано...
Фирмата е за предпочитане, понеже е легална. Уж. Ако има и история, още по-добре. Щом работи на светло, значи има капацитет, ще се справи и при теб. Плюс това може да ти осигури разходните документи. Ако ти трябват. Цената й без ДДС трябва да ти подскаже нещо. Да го каже направо не може.
Договор с физическо лице звучи по-неблагонадеждно, ама зависи какво имущество притежава лицето, че да отговаря с него. Примерно аз като физическо лице отговарям с цялото си имущество, да речем за 100 хил. лева, а като фирма - с 2 лв., колкото е капиталът на ООД-то.
Не че по презумпция ще се съдите, ама поне да се знае кой с колко влиза. А иначе няма значение кой как е регистриран и какви данъци плаща - теб те интересува договорената работа за договорените пари в договорените срокове с договореното качество. Спазването на договорките не зависи от регистрацията. Фирмите и бригадите все са хора - някои добри (специалисти), други не толкова. Твоята трудност е да избереш баланса между "иска" и "може" да ти свърши работа. Как точно ще познаеш е дълга тема, но най-често се избира по препоръка.

ПП Да се заровиш в личните данни на кандидатите не е никак редно, но пък помага много да се ориентираш. А и не пречи да се постави директно въпросът каква реална отговорност носят - който няма какво да крие...
zayko_bayko - специалист
Вадим! Много внимателно следя всичко което пишеш за покривите. Ти видя една оферта за приблизително 22000лв. Сега аз се замислих и седнах да изчислявам. Във интернет има фирми които строят покриви до 70лв за кв/м. до ламперия.После като си направя една проста сметчица: керемиди 18лв.кв, изолалация, редене керемиди, улуци, улами и всичко друго необходимо стигам в най-добрия случай до 100лв за кв/макар че е малко/.Моята плоча е 250кв. като умножим по 1.3 става 325кв/м по 100лв=32500.Как са калкулирали 22000лв? От къде ще икономисат? Е тези въпроси си задавам. От труд? Материали?
И аз като Gab4o, смятам да помисля за бригада да направи строежа до плоча а покрива от специалист в тази област.По добре да плащам на един строителен техник да ми ръководи строежа за 2-3 месеца за да стане както трябва.
Ако нещо греша в разсъжденията относно покрива-кажи ми.
Zayko_bayko
VLADO66 - майстор
Задължително е да се направи справка тук http://register.ksb.bg
zayko_bayko - специалист
Уважаеми съфорумци! Макар,че обсебих темата на ПК40/още веднъж извинения/много съм доволен,че става една хубава дискусия полезна за всички, дори и тези които не пишат.Искам да Ви покажа от къде се "зарибих" за визията на моята къща- http://jilishta.com/proekt_na_kasta_2013_10.php. И в нея има бая бетон, така предполагам. Тези които ме питаха за големите разстояния 8.8х6.8 са в хола, дневната и кухнята, които са общи. Нещо подобно на тази къща. При мене това пространство е 47кв/м чиста площ.Дано не съм нарушил закона за авторските права, който изобщо не ми е известен.
Zayko_bayko
Вадим Владимиров - специалист
zayko_bayko написа:
Вадим! Много внимателно следя всичко което пишеш за покривите. Ти видя една оферта за приблизително 22000лв. Сега аз се замислих и седнах да изчислявам. Във интернет има фирми които строят покриви до 70лв за кв/м. до ламперия.После като си направя една проста сметчица: керемиди 18лв.кв, изолалация, редене керемиди, улуци, улами и всичко друго необходимо стигам в най-добрия случай до 100лв за кв/макар че е малко/.Моята плоча е 250кв. като умножим по 1.3 става 325кв/м по 100лв=32500.Как са калкулирали 22000лв? От къде ще икономисат? Е тези въпроси си задавам. От труд? Материали?
И аз като Gab4o, смятам да помисля за бригада да направи строежа до плоча а покрива от специалист в тази област.По добре да плащам на един строителен техник да ми ръководи строежа за 2-3 месеца за да стане както трябва.
Ако нещо греша в разсъжденията относно покрива-кажи ми.
Zayko_bayko
Напротив, в правилната посока се движиш. Точно така трябва да се процедира. И това не се отнася само за покрива. За целия строеж така се процедира. Без да съм видял чертежите съм ти посочил ориентировъчна цена за покрива. Не съм я изсмукал от пръстите.
Колегата "schuldiner" е прав относно избора на строителя. Било фирма, било бригада пак работят хора. Лично предпочитам да работя с доставчици, които дават гаранция на предлаганите от тях продукти. А за монтажа сам си нося отговорността.
Относно ДДС-то. Дали инвеститора сам ще си взима материалите или строителя ще ги осигурява, и двамата плащат ДДС. Кой какво прави с фактурите е друга бира и не засяга никой. Другояче стои въпроса за ДДС-то на труда. Тук вече строителя е в по-неизгодна позиция. Но това са други размисли. :)
schuldiner написа:
Gab4o, не е прието да се пише за тези работи, затова малко завоалирано...
Фирмата е за предпочитане, понеже е легална. Уж........
ПП Да се заровиш в личните данни на кандидатите не е никак редно, но пък помага много да се ориентираш. А и не пречи да се постави директно въпросът каква реална отговорност носят - който няма какво да крие...
Принципно съм абсолютно съгласна, но аз нямам какво да крия и се старая да съм пряма и честна:
И двамата с половинката сме на заплати - тоест нямаме бизнес от който без проблем да съберем 20-30 хил., със съответното работно време и няма мърдане; с две сравнително малки деца и всичките разходи и грижи около тях. :supz: Та ето затова директно си казвам притесненията.
Фирмата е проверена и знам, че е изключително коректна. Лошото е че не познаваме никой, който скоро да е строил около Сф и да ни препоръча бригада..... Както и да е, сори за отклонението пак .......
Зайко, виж какво се получава при теб, ще следя за развитието с покрива.
ПК 40 - напреднал
Как тълкувате това - Чл. 163. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Строителят е физическо или юридическо лице, включващо в състава си физически лица, притежаващи необходимата техническа правоспособност, което по писмен договор с възложителя изпълнява строежа в съответствие с издадените строителни книжа.
Tsilkov - майстор
ribnikolaevi написа:
Аз бих решил кофража малко по-сложно, като само на това място (или места) е с по-голямата дебелина тая плоча.
Аз ги решавам още по-сложно - под формата на покривни греди и тогава отпада нуждата от бетон и стомана :lol: Да не говорим бонуса от това че помещението ще добие друг обем и форма.
zayko_bayko написа:
Tsilkov! Няма грешка за бетона и желязото.
Абе ти най-добре вземи го провери, щото аз по "строителната математика" си падам малко ясновидец :-D
zayko_bayko написа:
Интересното е,че фирмата ми дава цена за всики материали на покрива 21700/без ДДС/. 23000 офертата на бригадата.
Нищо интересно няма. Да се смее ли да плаче ли човек- не мога да се сетя вече колко такива оферти съм гледал. Както писа Вадим дали са оферта по КСС и са добавили чашка "оптимизъм"-щото покрива е последен а вече ще си "заиграл хорото". Вадим ти писа колко струва готов покрив - хора дето са направили читав такъв ще ти потвърдят цената. Аз за това ти писах - щом сега те офертират толкова, ако тръгнеш по тая пътека на финала ще удариш 400к. Сигурен съм обаче, че бетона, арматурата и кофража обаче са ти ги включили на 50-80% отгоре.
schuldiner написа:
Фирмата е за предпочитане, понеже е легална.
А дано - ама на дали. Тая и още теми из тоя форум сочат обратното. Не че няма добри фирми ама няма как да им излезне сметката на 200 квадрата къща. Като строиш такова нещо се хващаш в ръце и/или си вземаш сериозен технически и си търсиш специализирани бригади за всяко нещо поотделно.
zayko_bayko написа:
Тези които ме питаха за големите разстояния 8.8х6.8 са в хола, дневната и кухнята, които са общи. Нещо подобно на тази къща.
Дано не ти е разпределена така и самата дневна(че и баните), че язък за матрЯла.
zayko_bayko - специалист
Tsilkov! Що язъък за материала? Всеки си прави разпределението на обитаемите пространства според неговия начин на живот. На един може да не му харесва да има три в едно/хол, дневна и кухня/ на друг да му харесва/"Разни хора разни идеали"както е казал А.Константинов/.Аз, примерно съм свикнал да живея в просторни помещения да мога спокойно да преминавам от едно място в помещението в друго без да се блъскам в столове и маси.Сега ще ти покажа какво направихме с моя архитект. Тя не беше съгласна за някои работи по къщата но стигнахме до консенсус.
Мога да дам обяснение за всяко едно помещение защо е ситуирано по този начин. Но,ако има някое предложение, мога да го имам предвид и при градежа са направя промяна.Обзавеждането на стаите не е задължително да се прави в този порядък.
Zayko_bayko

Прикачен файл

New Picture.png
tretre - специалист
Красавица ще стане, просто ще е по-скъпа от колкото ти се иска!
Дай арматурен план на плочата /21см/ с разбивката че нещо и на мен ми малеят тия 6700 кг желязо.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

Тема "Семейна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: