• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Svetoslavoff1 - майстор
Много си прав за терасата!
На вилата имаме на мансардния етаж и излизаме на нея само когато жената чисти нещо на етажа или аз инцидентно да видя нещо по покрива или да се обадя от там на комшията на бира или кафе да се видим.
А иначе като сме в градината, особено лятото хич и не помисляме за терасата.
Успех в реализацията на идеите!
stenmark - специалист
На проекта има лоджия и тя е точно на втория етаж.Реално няма и да влагаш за нея сериозна сума.Но от друга страна зимата едва ли ще имаш алтернатива.
MrSpasov - специалист
stenmark написа:
На проекта има лоджия и тя е точно на втория етаж.Реално няма и да влагаш за нея сериозна сума.Но от друга страна зимата едва ли ще имаш алтернатива.
Всъщност, при един двор винаги имаш алтернатива ..
Както са казали хората "Къщата е проект за един цял живот" , винаги може да се добави (ако плътността предполага) да се изгради троен гараж .. зимна градина, зимна лятна кухня .. и прочее.
В основата на всичко е, да направиш 2 стаи да живееш в тях около нормално и да довършваш, без да се заробваш кой знае колко с банки и прочее.
MrSpasov - специалист
Tsilkov написа:
Може да се каже че правилно си се насочил.
Ето няколко неща които трябва да дообмислиш:
1. За тока и водата си вземаш визата и бегом при дружествата за изходни данни/предварителен договор - докато няма документ нищо сигурно няма.
2. Парите ти са ОК за груб строеж да не кажем че при "попътен вятър" може и да ти останат, ама изваждането на пари започва след грубия. Примерно тия системи с Алтерма/Мицубиши дето ги желаеш се въртят около и над 30к лева.
3. Защо ти е Поротерм 38 см. като ще имаш 20 см стиропор?
4. Пода можеш да спестиш от изолацията почти двойно.
5. Ползвал съм различни фирми за фасадна изолация - за София ли те интересува?
6. Като ще хвърляш пари за термопомпа поне я направи със сондаж. Системите въздух-вода са готов продукт ама дотам - ни са риба ни са рак.
За това темата се казва "Какво разбрал, какво недоразбрал !?" :)

Моля да насочиш вниманието ми към алтернативи по точка 3 :
- Тивит + 10 - 20 EPS
- Поротерм 25 см + 10 - 20 EPS
- друго?

По точка 4 - имаш предвид 10 см XPS
За фасадата живот и здраве ще говоря 2015 г.
По точка 6 - спрял съм се на въздух - вода защото е готов продукт. Ако ме насочиш към някой , който може да изпълни алтернативи и дава гаранция Ок.
Георгиев - специалист
Това се казва добър маркетинг... имам чувството че до няколко години всичката зидария в БГ ще се прави с Винербергер :D.

И учудващо намаляващ интерес към Ytong D350 и ако не се доверявате на ламбдата която дават (все пак конкурентите им от винербергер казаха, че тя се постигала само след абсолютно изсъхване, което след автоклавирането продължавало с години.... хм...) те си имат вече и собствена система за топлоизолация multipor която ми звучи по-добре от това да си опаковаш къщата със стиропор. Да не говорим, че и идеята на Poroterm 38 N+F е точно да имаш "керамична къща", без да си я опаковал с някакви други работи.
Tsilkov - майстор
MrSpasov
За мен EPS-а трябва да е поне 15 см. а за предпочитане 20-25 - иначе просто плащаш апри за мазилки, лепила и труд а получаваш малко изолация.
Пода 10-12 см. в повечето случеи е ОК.
За термопомпа вода-земя мога да ти препоръчам тези http://reenergy-bg.com/.
Също така като алтернативна система съм привърженик на: термопомпа вода-вода (ако имаш източник), котел/камина на пелети или просто климатици(мултисплит).
Георгиев
Винербергер печелят с това че са добри като тухли (не че са перфектни де) а не че са топлоизолационни. Печелят защото родната тухлена индустрия по едно време никва я нямаше - то затова и гипсокартона по време на бума беше навлезнал ненормално много дори в жилищното строителство.
mindless - специалист
Според мен първо уточни добре точки 2 и 3 от това, което имаш, защото не звучи много добре. Там има реален шанс да потънат много пари и да ти развалят сметките.

По върпосите, подкрепям мнението, че не е много добра идея да сложиш толкова дебела и скъпа тухла и 20см EPS. Като човек, който недолюбва изобщо EPS-a като фасадна изолация ще ти обърна внимание и към един относително нов за българския пазар изолационен продукт - мултипор на YTONG. Няма топлоизолационните качества на EPS-а, но лично за мен има някой ключови предимства. Има относително добър топлинен капацитет т.е. фасадата не изстива и затопля много бързо, което може да възпрепятсва появата на конденз по фасадата, нещо което EPS-a не го може. От своя страна конденза може да доведе до развитието на мухъл и водорасли. За да не се случва това обикновенно в мазилките и боите за тополоизолационни системи се слагат биоциди, но те се отмиват в дъжд и попадат в почвата, а по същество са отрови. Другото важно предимство на мултипор-а е чудесната му паропропускливост.

По т.6 отоплението искам да отбележа само, че един сондаж съвсем не е евтин, а при термопомпа вода-вода със сондаж възниква проблема, какво да правиш с изпомпаната вода. Лично според мен е престъпно да помпаш вода от подземен воден резервоар, да отнемаш нейната топлина и да я хвърляш после в дерето. Може да се замислиш евентуално за серпентини в земята, парцела ти не е малък и това, че е на южен склон е също предимство.

P.S. Докато съм писал и Георгиев е писал също за мултипор
gechev - специалист
Ако зидате с Тивит не трябва допълнителна изолация. Просто дължината на блокчето от 45см става широчина на един зид отговарящ на Пасивна къща, а цената на квадрат излиза горе долу само колкото допълнителната изолация. Но това все пак се договаря. Желая успех.
stenmark - специалист
Цилков може да не харесваш гипскартона,ама за преградни стени няма по добро.Бързо,лесно и колкото и да не им се вярва на някой здраво/има и много други +/.Така съм си направил и моита къща и не защото това ми е работата,а защото знам какви стават преградните стени,например с Форати/тухли на прословутата Винербергер/Това и е моето предложение към MrSpasov да си направи всичко отвън без разпределението вътре от тухлата която си е харесал.
Фитилчо - майстор
Аз бих помислил за лоджия отгоре, но затворена.
С покрив на колони и Със стъкла(плъзгащи) или с тенти като тези по заведенията, прозрачните.

Ако е от страната на входа на къщата, бих я пуснал да стърчи като продължение над входа и да стъпи на 2 кръгли колони и да се яви като навес един вид над входа :wink:

Аз, понеже нямам вариант за такава тераса, ще направя навес към къщата захванат 25 кв/м, затварящ се с такива дебели найлони тип тента между колоните, с барбекю зидано и пещ и плот с мивка. Ще има стационарно отопление ако се наложи за зимата да се правят джамбурета, предполагам ще са 2 от тези газовите печки, които ползват по заведениятам но вградени в средата на масата .

П.П Не мога да отворя тук проекта, да видя къде се пада терасата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Какво разбрал, какво недоразбрал !?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: