• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boqnkov - специалист
Моля за съвет. Верандата е свързана конструктивно с общия цокъл. От нея няма ли да бяга много топлина? Добро решение ли е да не я правя в процеса на строежа а след това, като по този начин няма да е в общата конструкция. Над нея няма абсолютно нищо. Просто ще мога да топлоизолиирам цялата къща отвън, а така верандата ми се вижда доста голям термомост. Ситуацията се вижда на първа страница.
VLADO66 - майстор
boqnkov написа:
Моля за съвет. Верандата е свързана конструктивно с общия цокъл. От нея няма ли да бяга много топлина? Добро решение ли е да не я правя в процеса на строежа а след това, като по този начин няма да е в общата конструкция. Над нея няма абсолютно нищо. Просто ще мога да топлоизолиирам цялата къща отвън, а така верандата ми се вижда доста голям термомост. Ситуацията се вижда на първа страница.
Може,само че ще ти се оскъпи защото трябва да и правиш отделни основи.За входа помисли за алуминиева плъзгаща врата.
boqnkov - специалист
А от енергийна гледна точка голям проблем ли ще е? Май ще спазя проекта. Не гоня супер пасивна къща. За ветробрана: плъзгащата част отвътре ли да е или отвън. Да разбирам ли че алуминии е по - добре? Благодаря. Сега още говорим със изпълнителя, но се надявам до 2 3 седмици багера да влиза.
VLADO66 - майстор
Не е проблем при положение че не се гони пасивност.Плъзгането е по-добре да се извършва вътре-отвън релсата ще се пълни с боклуци и вода.Единственото неудобство е че се получава праг от самата релса който не е ергномичен.Иначе се пести място и лятото може да си стои отворено.
prascho - майстор
Ще си кажа моето скромно мнение....

Твоята идея за втората врата е да се създаде предверие и да се пази от изстиване на къщата /топлото да не бяга навън/. Плъзгащите врати не са плътни! Между двете части гарантирано ще има луфт от поне 5 мм в зависимост от избрания профил и технология.

Аз лично бих направил външната /първата/ врата да се отваря навън. Дали ще избереш алуминий или ПВЦ е все тая. Долната половина плътна, нагоре стъклопакет за светлина.

П.П. Среден клас профил с плъзгане ще ти легне +300 лв към цената поне. Говорим с луфтове между двете застъпващи врати. Ако искаш да е плътно без луфтове /врата тип фолсфаген/, то се поинтересувай първо от цената :). Плъзгащите врати се ползват предимно за балконско или вътрешно решение. Не знам как стой въпросът с брава и заключване от двете страни. Опасявам да не получиш повишаване на кръвното налягане след като чиеш сумата :lol: .
boqnkov - специалист
Благодаря за отговорите. Имам и друго питане. Къщата ми е 122кв. м. - едноетажна. Горе е с плоча. Надзид 90см. Горе няма абсолютно никакво разпределение. Вход за тавана - отвън. Двускатен покрив. Колко РЕАЛНО ми е квадратурата? При моя случай "РЗП" май е малко относително понятие. В моя случай по - коректно ли е да си водя сметките по конструктивна площ?
VLADO66 - майстор
Прочети §5 от допълнителните разпоредби на ЗУТ -там са дадени дефинициите.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
При моя случай "РЗП" май е малко относително понятие.
Нищо относително няма - нормативно РЗП-то ти е колкото ти е написано в одобрения от общината проект и в РС-то. За предпочитане е проектанта да ти го изкара по-малко за да плащаш по-малко данък.
Строителя от своя страна обаче ще ти брои и въпросната плоча и основите.
boqnkov - специалист
Може ли малко съвети по строителни въпроси. Това са едни количества от една фирма, на която най - вероятно ще се доверя за строежа. От лоялност към нея не давам цените, нито ще спомена името и. Тя единствена ми направи толкова подробна разбивка на цените. Видях и един неин обект, собственик на който е мой познат - хареса ми. Гледам основите и не съм наясно кое става за обратен насип, кое не. Квадратурата на къщата е 137 кв.м с верандата (122 без нея) над нея няма покрив. По проект основите са на -0,9м от терена, а кота нула е на +0,48м от терена. Ще съм благодарен, ако ме светнете дали има нещо, което трябва да доуточня и да се запозная по - подробно.

Прикачен файл

jpeg osnovi.jpg
jpeg osnovi.jpg (77.67 KиБ) Видяна 3217 пъти

Прикачен файл

jpeg +2.75.jpg
jpeg +2.75.jpg (50.64 KиБ) Видяна 3217 пъти

Прикачен файл

jpeg pokriv.jpg
jpeg pokriv.jpg (112.05 KиБ) Видяна 3217 пъти
kiroslavov - специалист
На пръв поглед не виждам нищо относно хидроизолацията на основите - уточни това, защото е важно. Не виждам също и водосточните тръби за покрива, но може би те не са включени, защото няма те да измазват къщата. Има позиция "ВиК в основи" - изясни със строителя какво значи това - дали канализацията ще я присъединят към градската (селска) канализация ако има такава или просто ще сложат тръби под плочата, същото се отнася и за водопровода.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: