• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
Аз бих го направил така
Прикачен файл:
SAM_0139 (800 x 600).jpg
А така го правят колегите от Полша
Изображение
А и къщата е подобна на твоята
Изображение
По-нататък. Няма логика единия казан да е срещу колоната, а другия на средата на къщата и то не е на колоната. Обяснението е само едно. Наклона на челните дъски е към казаните. А би трябвало да са водоравни. И тогава казаните се монтират в двата края на къщата, като горното ниво на улука се сваля надолу с 2-3
мм на метър от ръба на челните дъски. В средата на челните дъски улука е на ниво на горния ръб на челните дъски. Щом това е така, не съм сигурен дали фолиото влиза в улука. Ако челната дъска е над плътната дъсчена обшивка, тогава зад челната имаш "джоб", който събира евентуалната влага, било конденз, било вода от счупена или разместена керемида.Едва ли са го предвидили това майсторите. Следващия етап е монтаж на ламперия под стрехата. Ако са криви ребрата, то тогава ще се наложи да си правиш допълнителна скара за ламперията.
Колоните никъде не са захванати към плочата. Необходимо е стъпят върху подложки от греди или талпи, които се анкерират към плочата. А колоната я хвани с винтове или големи гвоздеи.
boqnkov - специалист
Нещо такова ли?
П.С. Писали сме едновременно. Май най - много се доближавам до колегите от Полша... :) Само, че при мен клещите ще са над столицата.
Вече ти следя мисълта перфектно и започвам с обясненията. Майсторите, казаха, че челните дъски са доста криви и ще направят всичко възможно да изглеждат добре след монтажа. При монтажа, улуците бяха напълнени с вода и изглеждаше, че момчетата знаеха какво правят. :? Просто ми казаха, че там са най - добрите места за казаните. Този, който е в среда искаха да е на колоната, но аз им казах ако може да го дръпнат до прозореца, защото там мисля да има външно тяло на климатик и ми грознее водосточната тръба, да минава зад външното тяло на климатика. Казаха, че 40см не са проблем и го сложиха където поисках. Нататък... Надявам се да им е дошло на ум, че мембраната до влизането си в улука не трябва да има и милиметър възвишение именно заради този джоб. :) Гредите в стрехата изглеждат доста прави. (не съм слагал мастар или нещо подобно). Всеки поп е вертикален и по X и по Y. Бяха им разчертани полетата предварително.

Прикачен файл

za forum 6.jpg
Последна промяна от boqnkov на пет яну 23, 2015 9:34 pm, променено общо 4 пъти.
Точно така. И провери дали колоните(поповете) са вертикални.
boqnkov - специалист
Благодаря за отговорите. Какъв размер е удачен за клещите?
6*12, но да са двойни т.е. да обхващат реброто от двете му страни.
А и казаните в двата края на къщата не изглежда зле.
Прикачен файл:
SAM_0231 (800 x 600).jpg
SAM_0231 (800 x 600).jpg (114.96 KиБ) Видяна 4226 пъти
boqnkov - специалист
:prayer:
И последно и спирам да те тормозя. Клещите трябва да "спъват" тези ребра, които се срещат на билото , а не тези, които стигат от надзида до столицата нали?
Tsilkov - майстор
Клещите ти "спъват" целия покрив да не се разтваря под натиска и е най-добре да минат и през попа (под столицата). Даже ако всичко е "по учебник" по спомени има и едно зарязване 2 см за да влезне в столицата. Не знам обаче дали височината няма да ти доиде малка.
Ето ти едни мои клещи.
Прикачен файл:
SAM_0786.jpg
Прикачен файл:
SAM_0789.jpg
Прикачен файл:
SAM_0818.jpg
Изображение
boqnkov - специалист
Вадим, мерси за насоките и отговорите. Сега идва ред на инсталациите и мазилките. Покрай инсталациите няма много неизвестни. С мазилките и замзките са ми неизвестните. Първо искам да попитам има ли материал, който да е по - евтин от фибрана и със същите качества, но да е по - дебел? Обема не ми е проблем. Още не знам дали да изолирам плочата отгоре или отдолу. Цената също е доста определяща. Аз си мисля за пода фибран 5см. Върху него плаваща змазка с тръби за подово. Стените с машинна турбозолна. Цената и е 8лв./кв. Баните с вароциментова, където е тухла, а пък където и итонг само с мазана хидроизолация и плочки върху итонга. За тавана на банята кой - материал и изпълнение е най - практично и функционално? За таваните ми е най - голямата чуденка все още. Вариантите са следните:
1. Турбозол отдолу, дебел стиропор отгоре(или фибран) и върху него нещо евтино (не знам какво - osb, паркет) не знам колко лв/кв. е този вариант. Този вариант ми изглежда най - лесен за направи сам (изключвам турбозола отдолу).
2. Вата с картон отдолу и нищо отгоре - 25лв./кв. - няма да стане с направи сам.
В момента от плоча до плоча имам 2,80см. С 10тина см ще се вдигне нивото от пода и остават 2,70 височина на помещението. Осветленията на окачения таван не са ми болка. Единствено може да заиграя скрито осветление и луничи от долната страна на профила по периферията на стаята. Това не мисля, че е проблем, ако избера обикновена мазилка за тавана.
StanZ - специалист
boqnkov написа:
1. Турбозол отдолу, дебел стиропор отгоре(или фибран) и върху него нещо евтино.
2. Вата с картон отдолу и нищо отгоре
Първия вариант има няколко предимства.
Втория вариант и при железобетонни греди със сечение 25х40см + студен покрив, предполага загуби. Дори и с 30см вата. Не искам да навлизам в подробности, за да не провокирам излишни спорове.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: