Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mitaka_vk - специалист
manobg написа:
Време е да затворим отвън. Избрах да го направя с ламперия 10см под която да сложа армиран найлон. Ламперията ще се лакира с 2 ръце лак на водна основа, а отгоре не знам с какво да мажа, дайте съвет за някаква запечатка или просто така да я оставя ?

ЛИНК

Сега вече искам съвет от вас за вътрешната изолация. Планирам да сложа вата между гредите, но нямам представа коя е с по-добри топлоизолационни свойства, минералната или каменната ?
Добро се получава, но няколко забележки от мен. Първо найлона според мен трябваше да сложиш отвътре а отвън да сложиш паропропускливо фолио за да излиза влагата от самата изолация.
Второ, по принцип каменната вата е по добра особено от по плътната мисля че 50 - 60 кг/м3 ще ти свърши работа а ако не те събори цената може и по плътна. Това което съм гледал обаче в повечето случаи на строеж на дървени къщи слагатот стъклена вата, колкото по дебела толковаа по добре. Така като гледам мисля че минимум 10 см вата като за начало.

ПП И много да си тачиш общака че без него зор в работата :-D :partyman:
manobg - специалист
Гледах някъде, че слагат найлон преди ламперията, за да се спре евентуален теч към ватата. Затова и аз така реших да го направя. Не бях чувал за пропускливото фолио. Ще разгледам какво пише за него. Ватата задължително ще е 10см и ще запълни празното пространство между гредите, които са точно 10см.

А общака си го така много, без него е трудна работа.
Вчера обърнах малкия прозорец.
Прикачен файл:
20150708_210105.jpg
ivouz - специалист
Супер става!
crez - майстор
Браво =D> радост за окото и успокоение за душата. Гледайки ентусиазма на тези млади хора съм убеден, че България няма да изчезне. За майстора грамота и :drinkers: , а за общака финансова награда :lol: Как смяташ да уплътниш обшивката на прозореца (със силикон :? отлепва се от дървото) Може би трябваше някакво гумено уплътнение м/ду летвата и рамката, подобно на това с което уплътняват стъклопакета. Ямата има ли отдушник, ако има как смяташ да го изведеш извън помещението?
EDI - майстор
Бомба става, само требеше първо да лакираш една ръка сачака преди монтажа.Така щеше да предпазиш снадките от влиянието на влагата и от получаването на бял ръб при свиването на дървесината през годините.И тоз смолен канал на парчето дето е баш отпред може да ти създаде проблеми.Нямаше ли парченце да го махнеш това чудо.На ъглите им тури полиуретанов уплътнител или лепило, после като ги натиснеш по местата, оформи връзката с дограмата с пръста.
crez - майстор
Апропо, за такава постройка нужни ли са някакви документи,съгласувания и т.н?
manobg - специалист
Обшивката на прозореца я направих по следния начин. На долната страна сложих една дъсчица, която влезе малко под дограмата. По тънката и страна нанесох лепило, което прилепна добре, а остатъка, който излезна отвън, разкарах с пръста. Това е за да не пропуска водата, която ще се стича по прозореца.Външните ъгли залепих с лепило за дърво, сега обмислям с какво да запълня пролуките между ламперията и външните ъгли. Силикон прозрачен е само временно решение, ще прегори и ще се натроши. Има ли някакъв материал, който да се нанася като силикона, но след време да се вулканизира и да запушва такива процепи ? Искам да е прозрачен, за да не си личи.

Мислех да лакирам ламперията преди монтажа, но общака ме разубеди като каза, че щяло да стане много бавно. Сега като се замисля не трябваше да я слушам, предната стена още не е започната, та мисля на нея поне да не правя тази грешка.

Ямата има одушник и той вече излиза навън посредством мека тръба, но е в съседното помещение зад тухлената стена.

Постройката се води сайвант за селскостопански нужди и не е предназначена за живеене, затова не се изисква строително разрешително и проект. Единственото, което ви трябва и скица с вица на която техника да ви очертае 3 метрова пунктирана граница от всички краища на имота и вътре да напише, че се разрешават строителни работи в рамките на пунктираната линия.
piron45 - майстор
Поздравления за добрата работа, имам обаче една забележка /за съжаление вече е късно/. Трябваше да не слагаш дървенията директно на плочата, а да направиш бордюр поне 20см и тогава дървото. Така от долу дървото ще ти дърпа влага и след време ще имаш проблем. Но така си решил - така си го направил. Със здраве да си го ползвате.

Иначе клиповете могат да се ползват като учебно помагало от начинаещи за изработване на подобна конструкция.
manobg - специалист
Ето и какво правихме последно по постройката.

ЛИНК
l_bonev - специалист
Аз само бих разминал ламперията.

Тема "Моята скромна постройка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: