• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
lov - майстор
Айде като сме почнали да показваме да се похваля и аз до къде стигнах.
Прикачен файл:
IMG_20151112_143717.jpg
Прикачен файл:
P1010833.JPG
Прикачен файл:
P1010835.JPG
Прикачен файл:
P1010837.JPG
Плюс оная барачка дето се вижда част от нея долу на пътя. Всъщност първата снимка е правена от нейния покрив докато се правех на майстор да лепя и кова воалита.
Те така изглеждат и куките които правих за снегозадържането вече монтирани на покрива. То май само това ми е алтернативното решение до сега. Но за тази година толкова днеска почнах да зазимявам обекта. :) Куминя остана недовършен ама на пролет.
egomen66 - майстор
lov написа:
Айде като сме почнали да показваме да се похваля и аз до къде стигнах.
Прикачен файл:
Прикаченият файл IMG_20151112_143717.jpg вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл P1010833.JPG вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл P1010835.JPG вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл P1010837.JPG вече не е достъпен
Плюс оная барачка дето се вижда част от нея долу на пътя. Всъщност първата снимка е правена от нейния покрив докато се правех на майстор да лепя и кова воалита.
Те така изглеждат и куките които правих за снегозадържането вече монтирани на покрива. То май само това ми е алтернативното решение до сега. Но за тази година толкова днеска почнах да зазимявам обекта. :) Куминя остана недовършен ама на пролет.
:arrow:

Прикачен файл

images mdm.jpg
images mdm.jpg (8.75 KиБ) Видяна 3057 пъти
lov - майстор
Едно кадро и от творческия процес.
Прикачен файл:
P1010783.JPG
Може да ме освиркат че ползвах битумна подложка а не дишаша мембрана но си признавам, че на леко перфориран найлон подлепен с малко нетакан текстил не вярвам много колко ще изтрае.. Дъските за обшивката са импрегнирани с масло и за цялата тази дандания отидоха към 200 литра.От долу си е чер таван та проветрение си има та едва ли ще изгние.Самата мембрана успях да я изтествам по неволя как държи на дъжд. Щото дъжда от предните снимки на оная къщичка по горе си го докарах тука докато се прибера. :lol: Контралетвите са под мебраната ако някой пита дали съм слагал. Така все пак се получава някаква вентилация защото не е залепена. А в тоя случай коването на шипките става в най високата част на мембраната и дори да има теч покрай пирона няма как да мине вода. Та почнах в дъжда, кове се обшивката мембраната и летвите и след това всичките цигли се редиха на един път.
Ползвах старите ламаринени обшивки като ги боядисвах с протекта три в едно. Първо от долната страна и след като се монтира от горе на място. тенекето от старото материал 1 мм. Дори да не го бях пипал сигурно ще ме зарови без да се пробие. За уламите се наложи да купувам нови щото старите бяха много тесни и калпаво правени че и дупчени на поразия с пирони. И на тях им ударих по една четка с боя за фасон. И то по неволя щото нямаше от къде да купя готови. Бе тъпа история като ти дотрябва нещо все с предварителна поръчка. Водосточните тръби и тях мисля да ги боядисам ама на пролет. Не ми се дават още пари да купувам нови при условие че тези поцинкованите са нови. Пък колкото изкарат. Имам боядисвани поцинковани ламарини със същата боя вече от няколко години и държи върху цинка.
За закрепването на билната летва ползвах директни окачвачи за гипсокартон. Мисля че имам снимка някъде но не я намирам сега. Струва ми се доста по лесно се получи с тях щото тези които ми предлагаха се центроват с чука по височина через набиване на пирона. С тези просто летвата се хваща с винтове и толкова. Отделно са пет пъти по евтини.
Та нали темата е за алтернативните решения те това са моите за които се сещам.

П.П. Кумина ми беше голяма грижа с тези четворка тухли дето са ги наслагали там. Реших да не го гътам и зидам отново. Да добре измазан и после около дървенията подлепих ивици гипсофазер с достатъчна ширина като застраховка от напукване. А на пролет ще го шпакловам със мрежа и оцветено лепило да му предадем фасон. Ще му мислим и някаква шапка да добавим.
шоп - майстор
lov, чест и почитания за майсторлъка и желанието да го споделиш са нас. Аз също нямам вяра на паропропускливите мембрани и си ползвам усилен воалит 4 мм.

Обаче с тези снимки от чужбина направо разби всичко в мен. Какво сечение на ребрата!!! Каква дебелина на ватата!!!

Като гледам и палми има и предполагам климата е средиземноморски ( Гърция-Италия) а ватата е плътна с дебелина 20-30см... май има в Бг още много да се учим.

Мислех вкъщи над мансардите изолирани с 30-40 см минерална вата на руло, като преправям покрива да сложа горна изолация 5 см каменна вата, но вече се замислям на 10+см

Поздрави!
lov - майстор
Онова покривче е от Лугано Швейцария. Колко е дебела ватата и каква е не знам, само така сравнително от разстояние. То ако не ме чакаше този покрив кой да се сети и да погледне и да направим някое кадро.
И аз тепърва се сблъсках да правя покриви само че тук у нас и то в балкана. Това ми е първи учебен опит. :lol: Там климата е сравнително мек заради близоста на моретата а и езерата също оказват влияние нищо че е в алпите. Зимата много рядко пада под нулата и то за денонощие най-много. Но където и да се оглеждам пердашат яка изолация на новото строителство.
Иначе наистина има много да се учим как се строи от тях. Когато правят нещо то е винаги токова здраво че трябва да надживее поколение. И не пестят материали. Като обикалям винаги снимам и набирам идеи и решения но нямам време да ги показвам а и не винаги някой ще те разбере какво му обесняваш и защо е направено така.
Фитилчо - майстор
То и аз по тертип от вън се спрях на 20 см каменна отгоре и 10 см от рулата отдолу под дъсчената обшивка.

Мечо Пух си го е казал :))))
tanosliven - специалист
lov написа:
Онова покривче е от Лугано Швейцария. Колко е дебела ватата и каква е не знам, само така сравнително от разстояние. То ако не ме чакаше този покрив кой да се сети и да погледне и да направим някое кадро.
И аз тепърва се сблъсках да правя покриви само че тук у нас и то в балкана. Това ми е първи учебен опит. :lol: Там климата е сравнително мек заради близоста на моретата а и езерата също оказват влияние нищо че е в алпите. Зимата много рядко пада под нулата и то за денонощие най-много. Но където и да се оглеждам пердашат яка изолация на новото строителство.
Иначе наистина има много да се учим как се строи от тях. Когато правят нещо то е винаги токова здраво че трябва да надживее поколение. И не пестят материали. Като обикалям винаги снимам и набирам идеи и решения но нямам време да ги показвам а и не винаги някой ще те разбере какво му обесняваш и защо е направено така.
След 20г и +в строителството в чужбина разликата е в парите.Те имат ние нямаме.И така стигаме до -Направи си сам............ :partyman:
А също има и закони и строителни норми !
krismarg - специалист
Мислех да пусна тема ремонт на кирпичена къща, но понеже част от покрива е "висяща" конструкция, ще е по удачно да е в тая тема. Покрива е двускатен.

След изливането на пояса сложихме гредореда - греди 10х14х5. гредите се захващат с анкерни винтове м12х200. Отгоре стенните столици с най правата част на гредите 10х10 навън по конец. На едната снимка се вижда разликата с гредореда. Къщата е малко "крива".
Прикачен файл:
DSC05835s.jpg стенните столици
Прикачен файл:
DSC05837s.jpg захващане на гредореда
Прикачен файл:
DSC05841s.jpg Отстъпка от гредореда за да са успоредни стенните столици.
Прикачен файл:
DSC05836s.jpg Определяне нивото на билната столица
Покрива е върху помещение 10,5м на 4,7м - две стай и баня. Стаите са вътрешно 4х4 м и висящата конструкция е направена в средата на всяка стая. Билната столица лежи на калкана, попа в другия край сложен върху бетонна греда и попа в средата - стената между стайте.
Прикачен файл:
DSC05844s.jpg Попа за висящата конструкция
следва
krismarg - специалист
Прикачен файл:
DSC05845s.jpg зарязване на гредата за маказа 12х16
Прикачен файл:
DSC05846s.jpg зарязване на попа
Прикачен файл:
DSC05849s.jpg
Прикачен файл:
DSC05857s.jpg оформяне на калкана
Прикачен файл:
DSC05861s.jpg билната столица
stroylux - напреднал
tanosliven написа:
lov написа:
След 20г и +в строителството в чужбина разликата е в парите.Те имат ние нямаме.И така стигаме до -Направи си сам............ :partyman:
А също има и закони и строителни норми !
Здравей. Позволи ми да не се съглася с теб. След 10 години минус една две в покривното строителство в България, скромното ми мнение е ,че разликата е в майсторите. Те имат тесни специалисти, а при нас " ако майстора не може да ти вдигне къщата от основите до покрива не е никакъв майстор". А хората в Германия и Швейцария не са богати, а изключително пестеливи. Този покрив , който колегата е публикувал показва едно- как в " белите" държави умеят да оползотворяват всяко свободно пространство по правилния начин. С две метални греди по най- простия метод са елиминирали нуждата от подпорни греди. Ако тази къща я направят в България 90 процента от "инвеститорите" ще ревнат против 40- сантиметровата челна дъска, 70 процента от "майсторите" ще изразят "професионално" мнение, че бетоновите керемиди са по- тежки от другите и че се чупят в ъглите, нищо че покрива се оразмерява да издържа натоварване от сняг и вятър около 550 кг/м2 а разликата между най- леките и най- тежките керемиди на пазара са пренебрежимите 15 -20 кг, 99 процента от търговците и изпълнителите ще пропуснат да споменат на инвеститора, че ако си изолира покрива с минерална вата било то каменна или стъклена е АБСОЛЮТНО задължително от страна на жилищното помещение да се постави паронепропусклива мембрана, което от своя страна води до задължителна автономна вентилационна система на къщата. 50 процента от "колегите" от страна на керемидите ще си лепнат онази топната в битум "отживелица" наречена "черна хартия" за сметка на паропропускливото фолио, а остатъчната влага в конструкцията "кучета я яли". И като за капак повечето "печени" майстори, дет не са будали кат швабите да правят двойна скара под керемидите ще си заковат с пирончета единична със сечение 2х2 см или още по- добрия вариант 1х1 см щото нас такива "филми" като работна температура на материалите не ни бъркат. Чест и почитания и успехи от мен.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13

Тема "Покрив - НАПРАВИ САМ...Алтернативни решения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: