• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 18
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Забравих да ти кажа че къшата е с плосък покрив и затова има цитирана цена само за изолация (система за плосък покрив) спрял съм се на Sikaplan.
mena - напреднал
Altray явно говорим на различни езици ..относно плащанията няма как да станат без мен ..не сме купували готов имот а го построихме и мисля че това го казах и показах по горе ..не разбрах обаче твоите възражения въз основа на какво ги правиш ..да може като си архитект да си си поспестил например едни ..ти знаеш колко пари за планове и за визи за строеж както и за разрешително..съветвам те обаче да сравниш цените там и тук заштото има разлика ...за тефтера със сметките аз също го имам до най малката подробност ..и нали,, зависи с какви материали работиш ако ти използваш единайсто качество тухли то аз пазаря от Хикови и Мартинели примерно за фаянс,, нали разбираш че там има цени от три цифри в евро на квадрат и нагоре ..благодаря че ми се представи аз пък съм зъболекар ..нищо лично ,но не обичам неподплатени нападки ..успех :wink:
Стефан - майстор
Такаааа....
Сега остава да се появи и някой митничар, дето си пазарува само от Солунската митница.
Вече имам усещането, че форума започва да деградира. Като, че ли стана сборно място на финансово доста добре обезпечени хора.
За мен идеята на форума е всеки да сподели опит какво е направил сам, със собствените си ръце. А не какво е платил сам, за да му направят читалището, и да се перчи с постиженията си.
mena - напреднал
въпроса ти Prasho към мен ли е ? ако да, то отговора ми е - проект+ пуп +разрешшително за строеж+груб строеж,+ вЪншен хастар + изолация със стиропор на Баумет ( с техните продукти лепила мрежи и ви4ко останало) покрив с кремиди на Брамак , вътре -гипскартон + +вата,+шпакловка+,боядисване на стените ,+,подова замазка ,,+ отоплителна система+ фибран на първи етаж + врати МДФ + гранитогрес+ фаянс на 2 бани + Външни парапети от хром (50 линейни метра) + ВИК+ ЕЛ Инсталация +канализация-(мисля че не съм забравила друго ако се сетя ще го добавя) ---вси4ко това ми костваше с труд + материали ( не съм наемала фирма)- 550 евро за квадрат събрах цялата сума която сме дали до този момент и я разделих на разгърнатата площ на къщата(ако на някой все още не му е станало ясно)
mena - напреднал
Стефане ако не ме лъже паметта въпроса на един от съфорумците беше колко ще му костват довършителните работи ..аз отговорих от личен опит
Хи хи моето момиче идеята на форума е да научим нещо как се прави и да си дадем съвет различен от "много е скъпо само аз мога да си го позволя".
Да спрем с цитирането на фирми и техника защото в Мартинели продават 90 процента китаиско производство. а климатична техника за 25 не ме плаши .... потърси Altherma и разгледай какво съм си поръчал за 25.
И въпреки това цената която достигам е 550-600 ЛЕВА на метър, разлиакта може да е само в покрива .... аз давам 7000 за ситема за изолация ти даваш доста повече за покрив но все пак ... спирам да си мерим .... защото сме различни полове :?

П.П отстъпките варират от 10 до 25 процента ... "забога братя пазарете се"
здравейте на всички. аз си закупих парцел близо до софия и сега съм на етап ризкарване на разрешително което се надявам да стане до средата на октомври.искам да попитам някои неща и затова веднага се обръщам с въпрос - може ли да се строи къща, която е около 200кв.м. без да се наема фирма или надзорен, т.е. мога ли да си я построя аз с някои приятели които са само строители без никакви инженери и т.н. мисълта ми е после при издаването на акт 16 не трябва ли някъде да се е подписвал някакъв технически ръководител който е следил за строителството и съответно този технически трябва ли да има някакъв лиценз за това.благодаря ви предварително
Domashen_maistor - специалист
Чета ви полемиките, както в тази така и в други теми. Според мен нещата в крайна сметка опират до това как си вършат хората работата. Ако не е майстор един човек и най-хубавите материали да му вземеш - все ще ги окепази. Така е и с проектирането. Аз също довършвам къща, и мога да кажа следното. Жена ми имаше идея за разпределение, дадохме я на архитекта, той я "пипна" малко и стана наистина чудесно. Човека си заслужи парите. Архитекта, спец. Стефан е за това - за да е удобно на живущите някой ден. Иначе архитекти бол. Моята балдъза ми разказваше за някакъв "архитект" дето проектирал стените на тоалетна от стъклени тухли. Може би съм старомоден, ама някак твърде авангардно ми идва това.
Иначе при мен пък конструктора се оказа калпав, ако и да беше "име". Та ми се наложи да стана почти конструктор.
Но все пак за тези дето се интересуват във форума тук и им предстои да строят мога да кажа следното. Най-важно е как ще бъде изпълнен строежа. Ако смятате, че ще платите на надзор и те ще Ви свършат работата (надзор) не се лъжете по думичката. Те ще подготвят документите за да Ви приемат с акт 16 постройката. Аз отделих една година за да стоя на главата на майсторите и определено не съжалявам за това.
Иначе (Inch High), да може, но само да не ти дойде някой на проверка. (идват обикновено по сигнал). Затова трябва да се води документация, да се приемат плочи, армировка и др. Акт 16 както се сещащ е 16-ти по ред. Не всички влизат в употреба (това зависи от категорията на строежа), но преди това се подписват от лица (надзор или техн.ръководител, строители, геодезист, заверяват се в общината) други 15 документа. В тях може да пише, че строител е Inch High, (все още) но гласят и камара на строителите. Когато преди няколко години нямаше камара на проектантите цените за проектиране бяха други.
Що се отнася за цените - не забравяйте те са такива, каквито ги намерите. Може и да има сирене по 1,5лв/кг но факта е, че аз не го откривам и като отида в магазина го плащам по 4лв(примерно)
joro_206 - напреднал
Inch_High написа:
здравейте на всички. аз си закупих парцел близо до софия и сега съм на етап ризкарване на разрешително което се надявам да стане до средата на октомври.искам да попитам някои неща и затова веднага се обръщам с въпрос - може ли да се строи къща, която е около 200кв.м. без да се наема фирма или надзорен, т.е. мога ли да си я построя аз с някои приятели които са само строители без никакви инженери и т.н. мисълта ми е после при издаването на акт 16 не трябва ли някъде да се е подписвал някакъв технически ръководител който е следил за строителството и съответно този технически трябва ли да има някакъв лиценз за това.благодаря ви предварително
Здравейте,
в момента започнахме да строим къща 260м2 РЗП,като аз изпълнявам надзор от страна на Инвеститора и сме наели фирма за изпълнение на грубия строеж.
На въпроса ви - може да се построи къщата ако се води 5 категория строеж.(нужех вие е само техническо лице- тех.ръководител който да оформя документите и протоколите по време на строителството, за да може накрая да получите АКТ16.)Не е задължитрелно да има строителен надзор- това е по избор на Инвеститора(ние нямаме).
joro_206 - напреднал
Техническото лице трябва да има диплома (най- добре от ВИАС,може и от строителен техникум, не е задължително да е с висше образование).Лиценз не нужен.
Колкото по голям опит има толкова по добре.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 18

Тема "Строителство на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: