• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tiramisu - помощник
Колеги. Дойде време и аз да вляза боя. Искам да изградя открита камина с водна риза на вилата която закупих съвсем скоро. Идеята ми е следната. На първия етаж е кухня-холчето, което е около 48 кв.м. Над него са три стаи с по около 25 кв.м. всяка. Разполагам с радиатори, както и с вътрешни тела от климатици. Едните или другите искам да монтирам към водната риза. Не съм наясно кое ще е по удачно. Комина ще се изгражда тепърва, като може да се варира с всякакво сечение на отвора и ще е с дължина около 9м. Моля за всякакви съвети от препатили за сечение на отвора на комина, отвора на огнището и начина на изпълнение на камината и водната риза. Къщата е в района на Рибарица. Наясно съм че е възможно да не се топля само с такова изпълнение. Но се надявам и все пак да има някаква полза от него, при условие че е направена вътрешна изолация с гипсокартон по стени и тавани, както и е монтирана PVC дограма. Подовете са с 4см. XPS и ламинат. Търсих в други теми, но такова изпълнение не намерих. Благодаря.
Andri01 - майстор
Погледни тази тема-има един нагревател за димоход : viewtopic.php?f=10&t=35352.
ArturDent - Почти Безобиден
За комина - както казва мечо Пух, колкото повече, толкова повече.
Така или иначе трябва да сложиш клапа. Големия комин, можеш да го направиш да дърпа и малко (с клапата) и много, когато е отворен.
Малкия... само малко.

Вдигни комина 50 см над билото. Може и да и по-малко, с раните там изчисления на ъгли и т.н. ама това е сигурно че ще дърпа.

Моя е 25х25 и ми пре-достатъчен. Когато разпалвам отварям клапата на 100%, докато се стопли комина и после намалявам.
С камера за вграждане съм. Димоотвода ми е 20 см диаметър.
crez - майстор
Всичко е въпрос на сметки. Колко е мощна камината :? колко е мощността на радиаторите :? ще е много или ще е малко :? По обема на отопляемите помещения определяш нужната ти мощност,чак тогава решаваш колко и какви радиатори да сложиш. Комина според диаметъра на изхода на камината, но Ф160 мм. е минимума.
kartechar - специалист
Дали аз не разбирам правилно въпроса на tiramisu, но той говори за открита камина с водна риза :? ?
tiramisu - помощник
kartechar написа:
Дали аз не разбирам правилно въпроса на tiramisu, но той говори за открита камина с водна риза :? ?
Точно.
kartechar - специалист
Според мен вариантът не е много добър. КПД - то ще е много малко. Ще топлиш посочената квадратура, но с цената на много голям разход на дърва. Аз бих заложил на котле за отопление и топла вода, а откритата камина - за кеф и печене на мръвки. Другият вариант е камина с водна риза, но със затворена камера. Нека специалистите се произнесат, но удоволствието и прагматичността трудно се съвместяват.
crez - майстор
kartechar написа:
Според мен вариантът не е много добър. КПД - то ще е много малко. Ще топлиш посочената квадратура, но с цената на много голям разход на дърва. Аз бих заложил на котле за отопление и топла вода, а откритата камина - за кеф и печене на мръвки. Другият вариант е камина с водна риза, но със затворена камера. Нека специалистите се произнесат, но удоволствието и прагматичността трудно се съвместяват.
+1, и на мен ми стана чудно че, се е спрял на отворен вариант "КПД - то ще е много малко", но въпрос на вкус :lol:
tiramisu - помощник
Спрял съм се на открита камина. Разхода на дърва не ме притеснява. Вилата ще се ползва само събота и неделя. Живея в град, и ми се иска като отида там и да сложа нещо да ври в гърнето, скара и..т.н. Преди 5-6 години виждах подобно нещо в ресторант към хотел, но не мога да се сетя къде беше. А и тогава не съм обръщал внимание на подобни творения. :? При условие че имам радиатори и климатични тела за които казват че са с високо топлоотдаване дори и при температура на водата от 35 градуса, имам и помпа, че и повечето тръби, си мисля защо пък да не сложа и водна риза. Може би темата трябва да се премести от админите в правилния раздел за да могат да я виждат повече знаещи хора.
Andri01 - майстор
Сложи метален димоход и водоотоплител към него за радиаторите,щом смяташ ,че 35гр. ще ти вършат работа. Аз с нещо подобно топля бойлер и температурата му стига до 75-80 Градуса зимата.
Последна промяна от Andri01 на ср апр 06, 2016 7:32 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Открита камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: