Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Искам да направя вътрешна баня с тоалетна в селска къща и се чудя дали не мога да ползвам ямата на външната тоалетна вместо да копая нова. Дупката е доста дълбока. Няма идея колко е била в началото, но след 30 години ползване има ~4 метра до дъното. Самата тоалетна се намира на 10ина метра от бъдещата баня.
p.v.x - майстор
Принципно всичко и възможно.Но вече е забранено използването на такъв тип попивни ями...но това е пак принципно. :-D Тука ще имаш и баня .Имай го в предвид. :)
galin56 написа:
По принцип може да се сложи такъв бидон без проблем, с една тръба и готово, може накрая на тръбата дори да сложиш клапа с пружинка и като на аспиратор или сифон. Но проблема наистина и за мен е обема. Ако искаш и казанче(тоест да пускаш вода след като използваш тоалетната) това значи следното: 1 тон бидон равно на около 1000литра. Обем на казанчето 3 до 5 литра вода. Като сметнем и отделения физиологичен "материал" следва, че ти на всеки 200 до 300 ползвания на тоалетната трябва да викаш да ти я дърпат тези които дърпат химическите тоалетни(то фактически твойто ще си е направо един вид "химическа" тоалетна). Ако ходите 2-3 пъти в месеца(не знам колко човека сте) но да речем че ще я ползвате 20-30 пъти на ходене. Това значи, че на всеки 3-4, маакс 5 месеца трябва да се дърпа. Ако те устройва тоази вариант - действай. Другия вариант е да не пускате водата, тогава може и да ти изкара и 2-3 години с това темпо на ползване, но как ще смърди ..... Общо взето това е ситуацията. И трява да предвидиш условия да е възможно дърпането й от камион.
torbalan - Дървен философ
p.v.x написа:
Принципно всичко и възможно.Но вече е забранено използването на такъв тип попивни ями...
Може да е забранено строителството на нови попивни ями, но дълбоко се съмнявам да е забранено ползването на вече съществуващи такива... Ако мислиш, че не съм прав - цитирай закона, който забранява ползването на вече изградени попивни ями...

Виж за забележката за банята съм съгласен...
torbalan написа:
p.v.x написа:
Може да е забранено строителството на нови попивни ями, но дълбоко се съмнявам да е забранено ползването на вече съществуващи такива... Ако мислиш, че не съм прав - цитирай закона, който забранява ползването на вече изградени попивни ями...

Виж за забележката за банята съм съгласен...
Торбалан къщата е в Гложене между другото :) Дали можеш да помогнеш - търся майстор, който да огледа къщата и да даде акъл?
khrist - специалист
Не мога да си обяснякакво толкова го мислиш, колега? Имаш огромна яма и 10 м до новата баня. Хващаш кирката и лопатата, изкопваш канал дълбок 50 см и хвърляш вътре една тръба ф110, само в ямата я пусни по-навътре да стърчи, за да не влизат животинки и това е. Външната тоалетна си я остави, защото е по-удобна като бачкаш по двора и си мръсен. Ако хванеш някоя местна пиянка да ти изкопа канала за 20 кинта, цялото удоволствие ще ти излезе към 50 лв.
genkogenev - специалист
За наклона на тръбата почети малко и за клапа пари да не ти свидят , че яко смърди в къщи .
Фитилчо - майстор
Наклона на тръбата 2 сантиметра на метър- Римски способ-още бачкат тяхните канали ;)
krismarg - специалист
Огледайте ямата дали е укрепвана по някакъв начин или е само изкопана в земята. Като започнат да се изсипват повече води от баня, пералня дали няма да се срути.

Тема "Външна тоалетна вместо нова септична яма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: