Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
angel_ov - специалист
Или между гредите гипсокартон и си готов.
crez написа:
Браво, за желанието ти да я запазиш автентична. Такава къща (плетнарка, има още 2 вида, кирпичена и битница) се поддържа трудно. Автентичното е ремонт на дупките където има пак с глина,плява и пресни говежди л-на, след това всяка година варосване с варно мляко и сол в него. Другият по съвременен цялостно измазване с хоросан върху рабицова мрежа накована с гвоздеи и боядисване с латекс или някаква мазилка. Това се отнася и за вътрешните стени. Не запълвай дупките в каратавана с пяна или друго, освен пак с глина и.....по-горе описаната схема. Потърси с търсачката, във форума сме коментирали доста тези неща.
Да, ама само с желание не става, трябва и акъл, опит и топки май, май. Сега даже обсъждах с приятел, че имат също плетарка и ми каза как са мазали с небезизвествата строителна смес от плява и пресни говежди л-на и кал. Било много забавно. Аз все пак си мисля за хоросан в/у рабицова мрежа за стените, но подовете/таваните кво да правя?!?!? Дали да ги изтърбуша от пълнежа или да пробвам да ги запечатам по тази схема. Ще потърся още теми по въпроса, може би съм ги пропуснал. Пропуснах и нещо друго. Споделете опит от борба с дървеници, червеи и пр. Препоръчаха ми Садолин база или предпазител за дърво на Титан ( дано не се сметне за реклама)?
crez - майстор
Мазането с глина,плява и гов.г-на си е майсторлък, защото напуква ако не оцелиш пропорцията. Първо и най-важно е объркването(трябва да му избие каймака :lol: ) така казваше моя майстор. Пода на долен етаж можеш да замениш с бетон и терекот. Дървеници :? какво си имал предвид (кръвосмучищи паразити) или дървояд. Дървояд на акация не е проблем, той яде само беловината(част от повърхността) но не навлиза в тъмната част от дървесината (бук,дъб и чам прояжда всичко). Тавана ти казах по-горе гипсокартон,фолио и вата. Сам с мазане на кал няма да се справиш, търси стар майстор правил това :? макар че вече трудно се намират такива.
chapara - майстор
Откажи се от калта, тя ти води дървениците. Рабицова мрежа и вароциментова мазилка да запечаташ стените с гадините. Топлината ще си остане, но запечатана, както и гадинките, които няма как да те обхождат. Кухи пространства като използване на картон не са за предпочитане. Там влизат мишки, съсели и други гризачи. За покрива помисли дали обшивката да не е хубава ламперия, която да се вижда от долната страна. Така ще изпънеш и покрива. В/у нея скара, м/у скарата вата и отгоре ОСБ, фолио, двойна скара и керемидите. По подовете-аквапанел двоен и размината фига. В/у него ламинат и гранитогрес (теракот). Прегледай си комините, сега е момента ако са в лошо състояние да ги подмениш.

Успех. :wink:
chapara написа:
Откажи се от калта, тя ти води дървениците. Рабицова мрежа и вароциментова мазилка да запечаташ стените с гадините. Топлината ще си остане, но запечатана, както и гадинките, които няма как да те обхождат. Кухи пространства като използване на картон не са за предпочитане. Там влизат мишки, съсели и други гризачи. За покрива помисли дали обшивката да не е хубава ламперия, която да се вижда от долната страна. Така ще изпънеш и покрива. В/у нея скара, м/у скарата вата и отгоре ОСБ, фолио, двойна скара и керемидите. По подовете-аквапанел двоен и размината фига. В/у него ламинат и гранитогрес (теракот). Прегледай си комините, сега е момента ако са в лошо състояние да ги подмениш.

Успех. :wink:
=D> =D> =D> Рабицова мрежа и мазилка и на вътрешните стени, предполагам? Всичко под ОСБ ще трябва да бъде на по-късен етап. Иначе рискувам да не стигна до никъде; пусти пари. Сега си уреждам керемиди на старо, има за добри пари. Ако някой от София прочете и има, търся около 1000 бр. и юни-юли атакувам. Подовете мисля да са с дюшеме.

Благодаря за съветите!
chapara - майстор
Plamen16 написа:

=D> =D> =D> Рабицова мрежа и мазилка и на вътрешните стени, предполагам?

Благодаря за съветите!
Да. Може в мазилката вместо цимент да слагаш флексово лепило. Така : Лепило, вар и пясък :wink: Сваляне слаби слоеве и дълбокопроникващ грунд с изпръскване става най лесно.
Grezinski - специалист
Страхотна тема!
Желая ти успех в начинанието, с интерес ще я следя, защото и аз имам наследствена подобна, която може би, след някой друга година ще подхвана!

OSB недей да слагаш на покрива! Самия факт, че е най-евтината алтернатива, трябва да те наведе на мисълта, че има нещо "гнило". Истината е, че има, и това е самото OSB! То е импрегнирано и не диша.
При покриви с обшивка от OSB се оставя вътрешен вентилационен отвор под него, а самото то се оставя отворено при билото, за да излиза въздуха. При положение, че ще работиш на етапи, не си представям как ще го направиш това.
Направи си една обшивка с дъски, с минимални фуги между тях, пародифузна мембрана, двойна летвена скара и слагай керемидите!
Подобно на: http://lindabstudio.com/wp-content/uplo ... arding.pdf
Обърни внимание на детайла при улука!

За да не каже аудиторията, че си правя реклама, прегледай каталозите на Брамац и Тонтач!

Успех!
goshob - специалист
Здравей колега,
Пуснал си хубава тема, която ми напомни за моите "премеждия" от преди 4 години. Та, ако те интересува ще споделя и част от моят опит...
Къщата ми е горе-долу на същите години и правена по същата технология - каменен приземен етаж и "плетарка" втори. При мене дилемата беше дали да не бутна вторият етаж на цяло или да го запазя с известни подобрения. Реших да заложа на автентичният вид с известни модернизации, които да подобрят начина на живот в къщата.
Започнах от покрива, както се прави при всеки ремонт от този вид. Колегите споменаха някои неща, които наистина трябва да са водещи при такива ремонти:
1. Никога не пипай основните греди на конструкцията. Майсторите на времето са знаели какво и как го правят.
2. Няма да намериш съвременен конструктор, който да може да ти каже как точно са свързани всички тези греди просто защото такива строежи не се правят доста отдавна.
3. Подмени / дублирай изгнилите ребра на покрива за да се изправи, без да пипаш основните греди. Те са здрави. Не си прави труда да разковаваш или махаш елементи. Просто не се получава.
Аз заложих на основната система на Брамък и не съжалявам. Ребра, ОСБ, дифузионно фолио, летви, контра летви и всичко от рода, както пише по книгите. До момента не съжалявам и се надявам така и да си остане. Добре е да обърнеш внимание на комините и да ги направиш както се полага за да нямаш грижи за в бъдеще.
Мазилката вътре, особено в плетената част беше проблем и то от големите. Много "майстори" даваха съвети, правеха се на разбирачи, но се оказа, че вече няма хора, които да са на ясно как се бърка кал и слама, така че да се получава добра спойка. Направих няколко опита, провалих се и заложих на познатото - минерална вата и гипсо картон. Това реши и въпроса с кривите стени, па макар и за сметка на обема. Той при мене не е проблем. Едва ли трябва да казвам, че основен момент преди поставянето на картона беше напълно нова електроинсталация. Старата беше уникат. Имаше кабели от всевъзможни периоди и метали. Не зная някой дали някога му се е налагало да работи с алуминиеви кабели, но имаше и такива. Явно това са имали хората преди нас...
Сега ми остава да се справя с вътрешността на приземният етаж, но там е друга тема, за която ще става дума по-късно, когато му дойде реда.
В общи линии ти желая успех и търпение
Честито Възкресение Христово на всички майстори и аматьори от мен, чирака на чираците. Благодаря и на Grezinski и goshob за съветите, относно приключението ми. Всеки съвет е допълнителен стимул да започна, че и да завърша пустия покрив и всичко останало. Вече ми се иска да съм с бирка в ръка и да кова новия покрив. Тази седмица започвам да търся дървения матрял. Това сигурно е заради дъжда тези дни. Оставам с впечатление, че някъде съм написал няква глупост. goshob и другите момци :?, предполагам, никога не съм мислил да махам някоя от гредите, талпите от конструкцията. По-скоро мислух да отворя част от тавана (основните талпи и греди си остават), като разкарам каратавана и то само в частта над всекидневната, и направя конструкция със стълби за останалата част от подпокривното пространство, голяма красота ще стане. и аз мисля да заложа на същата система за вентилиран покрив, goshob, и се надявам, че все пак няма да стане много тежък. Само това ме притеснява. А, и при този вариант, да не се притеснявам, ако сложа ОСБ, вместо летви, сачак или др. ? Тази седмица ще се опитам да снимам повече вътре и на тавана, ако все пак видите нещо, което може да ми помогне!
Останете със здраве!
krismarg - специалист
OSB не е по евтино от дъсчена обшивка, не е и по-здраво. Чистата ламперия е около 340 лв за 40 кв.м. при дебелина 2,5 см. По-скъпо е дори 9,5мм OSB.

Давай снимки на покрива

Тема "Столетна плетена къща бижу." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: