Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mishoboss - специалист
Здравейте,
ние сме младо семейство, което търси да закупи парцел за еднофамилна къща. Търсим в източните покрайнини на София, над Околовръстното - Симеоново, в.з. Малинова долина, около "Камбаните", по Бистришко шосе, м-т Детски град. Търсим от няколко години и отчаянието вече надделя. Това, което се продава като качество, околна инфраструктура и "сорт съседи" абсолютно и тотално не отговаря на исканите цени от 120-180 евро м2 за парцели около 600 м2. Цената за по-големите парцели от няколко декара обикновено е далеч по-ниска, но общата сума е непосилна за едно семейство. Затова и прибягвам до този пост. Търсим си бъдещи съседи, с които заедно да закупим общ парцел и заедно да построим мечтаните си домове.

Какви са предимствата на такова начинание?

- осезаемо по-ниска цена на квадратен метър
- без двуметрови дувари помежду ни (надявам се)
- изграждане на обща инфраструктура (ето това е нещото, което куца с двата крака в България - купуваме парцел за 150 евро м2, а като излезем от него, стъпваме на макадамова настилка с жълто и миризливо поточе отстрани)
- евентуално обща поддръжка за озеленяване, видеонаблюдение, etc., но това си остава за по-далечни договорки и е според манталитет на събралите се

С една дума - живее ни се като бели хора в държава, която не го предразполага по естествен път. Затова си търсим съмишленици, с които заедно да изградим своя малка екосистема от нормалност. Ултимативната крайна цел е да изградим кооперация от къщи в затворен комплекс, но без да плащаме ненормалните надценки на инвеститорите, които строят затворени комплекси в същите тези райони на София (средна цена на къща в затворен комплекс около "Камбаните" - 400К евро).

За всякакви предложения, въпроси, оферти и дерзания, моля пишете ми на мейл mishoboss@gmail.com.
VLADO66 - майстор
Принципно малките и хубави парцели в тази локация свършиха.А дори и да се намерят, не се продават, тъй като в момента пазара е свит и цените са ниски.Пожелавам ти успех в начинанието.
шоп - майстор
Като цяло идеята е хубава на теория. На практика е неприложима. Дори и близки роднини като двама братя, брат и сестра или две сестри се карат и не могат да живеят заедно, а Вие искате с непознати да правите партия. На практика това е почти пълен абсурд. Първо имота трябва да има лице и да е делим! Второ, дори имота да е делим все има по-артактива част ( лява-дясна, горна-долна и т.н. демек и чоп да се хвърля все някой ще е ощетен и рано или късно това ще е предпоставка за раздори. Старите и препатили хора са го казали ясно: "орташката кобила вълците я ядът и вълкът е сит и врата му е дебел, зашото сам си върши работата"

Може и да има желаещи, но без възможности. Как се дава кредит от банка в този случай?!

Успехи!

П.П. Цитираните от Вас райони в никакъв случай не се водят източни. Това са южни райони, в краен случай югоизточни. За мен това са най-куците и неподходящи за живеене райони на Сф, усойни, стръмни, без канализация за които не бих дал и 10Е м2, но Вие си знаете.
BLUEPUPIL - майстор
шоп написа:
Първо имота трябва да има лице и да е делим!...
Min. 28m=2x14
шоп написа:
Цитираните от Вас райони в никакъв случай не се водят източни. Това са южни райони, в краен случай югоизточни. За мен това са най-куците и неподходящи за живеене райони на Сф, усойни, стръмни, без канализация за които не бих дал и 10Е м2, но Вие си знаете.
Свлачища и разломи има, май.
kolcho - специалист
шоп написа:

П.П. Цитираните от Вас райони в никакъв случай не се водят източни. Това са южни райони, в краен случай югоизточни. За мен това са най-куците и неподходящи за живеене райони на Сф, усойни, стръмни, без канализация за които не бих дал и 10Е м2, но Вие си знаете.
Взе ми думите от устата!
Дори само тази забележка е достатъчна, за да се прецени обмислеността на предложението в първия пост. След тази фамозна грешка възниква естественият въпрос - ако предлагащият се затруднява дори с определянето на географските посоки, то как ли е в състояние да се ориентира в разликите между ПИ и УПИ, например ?...
:?
edesign - специалист
имот в който човек да живее (собствен) е основната цел на поне 90% от населението на земята от Библейски времена, с всяка измината година както се вижда е все по-трудно да бъде създаден. За миналото, когато хората са имали огромни обработваеми земи, мине се през баби и дядовци (поколения родени 1900- 1930 година) построили къщи и притежаващи земи по нашите села и се стигне до младо семейство през 21 век (2016 година) с триста зора с ипотека взема гарсониера (двустаен апартамент) ново строителство........
Това е жестоката истина!
А и както казаха по-горе имайки предвид българския манталитет не се сдружавай, горко ще съжаляваш някой ден......
Относно района, който си избрал - да и според мен единствено южната и източна част на соф. поле стават за живот. Не поради природни особености (усойно, канализация и дрън дрън), а поради човешкия фактор....
p.v.x - майстор
mishoboss написа:
Здравейте,
Цената за по-големите парцели от няколко декара обикновено е далеч по-ниска, но общата сума е непосилна за едно семейство.
Нито го знам това място , нито дали си заслужава парите , на кв.м.

Ще коментирам само тази част , от цялата идея.

Ако си намерите съмишленици , купувайте с условието , че самата сделка е оформена с моментална делба на парцела , между вас.

От там нататък , всеки да се оправя сам.

Всичко друго звучи прекрасно , защото си е жива утопия. :-D

Не ме питай от къде знам. :)

:rock:
infomar
Щом родителите ви могат да ви помогнат с 80-90000 Евро за купуване само място, ще ви трябват още толкова и за постройка на нещо семпло.
За тези пари виждам обяви за много добри жилища в София на хубави места.... :? Един заем за другата половина на сумата и сте готови.
Аз за разлика от децата ми не харесвам София като град и го обикалям от далеко, но не мога да отхвърля предлагането на високи заплати на работещите в него, затова е и примамлив за младите.

Мислили ли сте за вариант място в село близко до София, с добри комуникации ?
p.v.x - майстор
infomar написа:
Щом родителите ви могат да ви помогнат с 80-90000 Евро за купуване само място, ще ви трябват още толкова и за постройка на нещо семпло.
Добре де .

Това от къде го изрови. Има нещо , което май само ти знаеш. :?

:rock:
kolcho - специалист
p.v.x написа:
mishoboss написа:
Ако си намерите съмишленици , купувайте с условието , че самата сделка е оформена с моментална делба на парцела , между вас.

От там нататък , всеки да се оправя сам.
Само за протокола - няма такова животно "моментална делба". Може да се говори единствено за незабавно задействане на ПРОЦЕДУРА по делба, уговорено в предварителен договор между съсобствениците. А тя е сложна и отнема време, дори в идеалния си вариант. Понякога е и невъзможна.
Да не говорим за изненади, като учредена суперфиция върху части от парцела, при което Гошо, Тошо, Сашо и Пешо си купуват парцел с предварително споразумение за подялба, а в процеса на делбата се оказва, че частта на Пешо няма как да бъде застроена, защото / измислете си причина на вкус!/ ....

Тема "Търсят се съмишленици за купуване на голям парцел край София" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: