• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogolisec - напреднал
n_a написа:
Как изолира ламарината на комина към дървенията?
Тази ламарина е само кожух, за да не се мокри отдолу каменната вата. Комина е изграден от големите блокчета с голям и малък отвор (50/25 външно) и за да лови по-малко катран, направих опит да го изолирам поне малко от външните атмосферни условия посредством каменна вата 3 см, която има и алуминиево фолио - не знам как точно се казва. Когато правих комина, не съм мислил, че ще преправям покрива скоро и го направих според завареното положение:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

като частта под стряхата я обвих с рабица и я измазах с хоросан, а после с неква термо-мазилка, а частта над покрива само е обвита с ватата и прикрепена с тел към комина. След това му "уших" от ламарина кожухче и го нахлузих отгоре да пази от влага и вода. Изработих му и шапка да не го вали и вече 2 год. функционира нормално.
За всеки случай дървенията не опира никъде в ламарината от съображения за сигурност.

Изображение

Изображение

Всичко съм си правил сам като не претендирам, че е правилно, но поне съм сигурен, че засега е функционално.
gogolisec - напреднал
PCL82 написа:
...Не ми харесва изпълнението на надзида с тухли четворки. Те реално носят покрива, а четворките не са тухли за носещи стени-те са само пълнеж.
Надзида и сега играе роля само на преградни стени, като основната тежест се поема от поповете, подпряни на гредореда, а 2-те крайни столици са както следва - едната е директно върху пояса и е вързана с арматури, а другата е върху тухлен зид, ама от ония тухли, дето тежат по 9 кила едната!!! (премерено) и не вярвам да поддадат под натиска на покривната конструкция.
Единствено билната столица стъпя върху тухлен зид, но за сметка на това е почти върху цял зид надлъжно и се надявам да се разпредели натоварването и да няма ексцесии.
Да, изглежда, че междинните столици - поребърки се казват при нас - са стъпили върху тухлите, но не е точно така. Основно носещи елементи са поповете.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Добре си го изолирал, комина :-)
preslav - майстор
gogolisec написа:
За тавана на стаите ми беше най-вече питането. Другото каквото е направено - това е!
Мен лично винаги са ме кефели тавани от дъски, било то вагонна шарка или обикновени, а една греда с декоративна цел, може да е крива, неизгладена допълва усещането за старовремска къща.
Въпрос на вкус, но за цени нямам идея - имам някакъв спомен, че калиброваните дъски са 360 лв/куб, а вагонната шарка 10 лв/кв.м.
White wolf - помощник
Колега писах ти на лично съобщение, но май не си го видял. Исках да те питам някои неща за покрива. Поздрави!
gogolisec - напреднал
Видях, колега. Отговорил съм.
Поздрави!
gogolisec - напреднал
За съжаление, сайта Snimka.bg се скапа и повечето снимки не излизат в темата. Възобнових наново всички снимки там, но тук пак не излизат. В последно време много колеги ме питат тва-онова във връзка със подобни ремонти и с каквото мога, помагам. Да довърша темата - ето как изглеждат таваните отдолу в 2-те спални и коридора със сгъваемата стълба - това само като идея, не казвам, че е най-правилния вариант. Само да отбележа, че през изминалата зима не съм изпитвал студ в горните помещения, като се има предвид, че отгоре върху гредите има наковани кофражни дъски, без да са фугирани по какъвто и да е начин и пак се задържа топлина, благодарение на минералната вата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И понеже се наложи да разваля съществуващ навес, за да изпълня по проект покрива, изкарахме зимата с временен шапрон от винили в/у дървена конструкция и след затоплянето направих това:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Монтирал съм и водосточни тръби вече и настоящия валеж е първото изпитание за новата придобивка... - ами няма и капка отдолу!
Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Браво!
Благодаря за снимките :-) И за описанието!
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на покрив от-до" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: