• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Synthy - специалист
Отказах се заради канала, който се случва. Говорих със собственика - всички къщи ползват тази рекичка за канал. освен това е с непостоянна вода.. изпускат в нея понякога от язовир водата и приижда доста голяма. Засега се търси друго.. това ще е в най-краен случай.
Гост - специалист
Както написаха някои по- горе- поточе през двора си е разкош и мечта за някои. Дори и аз се размечтах... ;-) Ако една или две къщи го ползват за канал- пак не е проблем- нали не са 20...
Това, обаче, че язовира изпуска понякога вода в него и водата приижда- наистина е проблем.
Сподели все пак къде е мястото, щом си се отказал.
theagent - специалист
Гост написа:
Както написаха някои по- горе- поточе през двора си е разкош и мечта за някои. ...
Разкош и мечта, но в някой светъл ден като тръгне вода от язовира ...
Изобщо, строителство на заливна тераса на река/рекичка/поток ми звучи като рецепта за потенциални проблеми от рода на високи подпочвени води, борба с ерозия и, недай Боже, наводнения.
Гост - специалист
theagent написа:
Гост написа:
Както написаха някои по- горе- поточе през двора си е разкош и мечта за някои. ...
Разкош и мечта, но в някой светъл ден като тръгне вода от язовира ...
Изобщо, строителство на заливна тераса на река/рекичка/поток ми звучи като рецепта за потенциални проблеми от рода на високи подпочвени води, борба с ерозия и, недай Боже, наводнения.
Абе, агентЪт, какво ми цитираш половината мнение? Какво по- различно съм казал от теб, като съм написал, че изпускането на вода от язовира е Проблем?
да беше ручейче, малко поточе- разбирам, ама над него да виси един язовир, който не е ясно кога и колко вода ще изпусне- това е съвсем друга работа!
nikolov333 - майстор
В неделя ходих да гледам имоти с едно село дето цялото е дете до дере и навсякъде хората са си ги преграждали с малки насипи. Така буквално покрай двора им се оформя микроязовир, примерно 10-15 на 30-50м, в зависимост от ландшафта. Същевременно няма язовир над тези дерета и никога не са имали проблеми..
theagent - специалист
Гост написа:
Абе, агентЪт, какво ми цитираш половината мнение? Какво по- различно съм казал от теб, като съм написал, че изпускането на вода от язовира е Проблем? ...
Де по-кротко и недей да се впрягаш! :yawinkle: Цитирал съм първото изречение като подходящ повод за коментар по въпроса дали е добре да имаш поток в имота.
А това, което е различно от твоя коментар, е мнението ми, че нещо такова през имота или в непосредствена близост може да е голям и бодлив таралеж в гащите, дори и без отгоре да има язовир.
nikolov333 написа:
... Същевременно няма язовир над тези дерета и никога не са имали проблеми..
То и над кв. Аспарухово нямаше язовир, ама през 2014 ги отнесе. А, доколкото имам спомени от разни репортажи след наводнения, доста често срещана реплика от пострадали е "Аз съм на/живея тук от ХХ години и такова нещо не съм виждал/помня" ...
nikolov333 - майстор
Там дето гледам аз има минимум петдесетина дерата по 5-10 метра широки и къщите са още на толкова над нивото на деретата.. Отделно селото е на 20-30 метра над равнината под него, а отгоре над него баира е макс 20 метра височина и няма от къде да дойде такъв водосбор като в Аспарухово, с техните къщи дето са ги строили направо в дерето..и тая вода дето мина оттам ако дойде със същата сила и количество само ще им препълни микроязовирите.. :-D Да не говорим, че всичко е скали отдоло и свлачища са малко вероятни..
Ето го единия микроязовир на границата на имота, който съм харесал.
Прикачен файл:
474724_465084496912312_859960628_o.jpg
Synthy - специалист
Грешката е моя - не е поточе. Канала на поне 30 къщи е това, изкуствено създаден от язовира не далече от селото. На никой не му трябва парцел с огромна открита септична яма, в която ходят всички къщи преди теб.
  • 1
  • 2

Тема "поточе в имота - проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: