Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
chandler_vt написа:
Просто питам за нещо задължително в договора, което строителят "обича" да пропуска.
Опитвам се да ти кажа, че не си ли разбирач и не стоиш ли на обекта или не наемаш ли човек на когото имаш пълно доверие, договора няма да ти помогне.
chandler_vt - специалист
Вече съм на етап външна изолация, но преди нея ще правя верандата.
Искам да излея бетонна плоча с дебелина 8-10 см. Ще е с размер 5,50 м на 2,50 м.
Бих искал да ви помоля за съвет как да я хвана конструктивно към къщата, че да не се отлепи (много) от нея с течение на времето.
Идеята е да е от бетон върху колони, защото под верандата ще се получи пространство с височина 1,60 м някъде, което ще затворя и ще го ползвам за склад/мазе. Сега пръстта е накамарена, но ще слезе доста надолу.

1. Дали да разпробия подовата плоча на къщата през 15-20 см и да набия шишове, към които да хвана по-нататък арматурата? Колко ще държи това?

2. Или да къртя бетона на къщата до желязо и да заварявам към него арматурата на верандата? На колко места да заварявам тогава?

Плочата и колоните на верандата ще ги изолирам с XPS. Върху XPS-a после замазка трябва ли или мога да залепя 5-6 см XPS, за да вдигна нивото и върху него директно гранитогрес?

Ето ситуацията към момента:
Прозорецът е френски, токът и водата, които стърчат, ще се заработят надолу и ще останат под верандата.
Изображение
djendov - специалист
Ти нищо не каза за къщата...измисли ли къде ще държиш бельото или не?
Предложиха ти варианти за изменения на първоначалния проект, но направи ли ги, не ги ли направи...
Питам, понеже някой друг ще прочете темата и трябва да му стане ясно, че най-важното е читавия проект.
Не, че и другите неща не са важни, ама...ето примерно един батак като твоя проект и после питанки от рода на "да къртя ли плочата и да заварявам арматура?"
Отправи този въпрос към конструктора си, да видиш какво ще ти каже.
Е...отчитам факта, че всеки си има своите предпочитания и фетиши, но толкова грешки в проекта ти говорят само за некомпетентност на архитекта. Предполагам си търсел нещо евтино, щом и от климатик си решил да спестиш, а една камина за 300-400лв ти е скъпа на етап преди да си започнал грубия строеж.

Извини малко острия ми тон, ама питаш в БГмама за идеен проект, после пред свършен факт пускаш тема с молба за помощ.
Още в началото колегата Tsilkov ти каза някой много важни неща, други колеги чертаха, обесняваха фрапантни грешки, с цел да ти помогнат, а от теб ни вест - ни кост. 2 години по-късно цъфваш с друг въпрос и нищо по обсъжданите неща по-горе.

И сега да дам и мнение по въпроса ти(че не съм конструктор да давам отговор): Хората дават мило и драго да прекъсват термомостове, а ти питаш как да го изградиш. А за да не ти се отделя верандата от къщата, отговора е в съвсем друга посока. Ама едва ли ще ти хареса, защото е по-скъп от 2 набити шиша. Ако те интересува повече, специалистите сигурно ще те светнат. Едва ли ще ти вземат повече от 50-тина лв за 1 час консултация.

Форума е да си помагаме. Е..някой са тук по друг повод, но това е друга тема. При положение, че искаш помощ, редно е и да отвърнеш с нещо. Няколко снимки, малко информация за строежа..спънки, които си срещнал..все на някой с нещо ще помогнеш.
Благодарение на хората тук избегнах много, много фрапантни грешки. Опитаха се и на теб да помогнат, ама едно БЛАГОДАРЯ не видях в постовете ти...
ArturDent - Почти Безобиден
djendov написа:
Извини малко острия ми тон, ама питаш в БГмама за идеен проект, после пред свършен факт пускаш тема с молба за помощ.
:supz:
djendov написа:
Хората дават мило и драго да прекъсват термомостове, а ти питаш как да го изградиш.
djendov написа:
При положение, че искаш помощ, редно е и да отвърнеш с нещо. Няколко снимки, малко информация за строежа..спънки, които си срещнал..все на някой с нещо ще помогнеш.
BLUEPUPIL - майстор
chandler_vt написа:
Вече съм на етап външна изолация, но преди нея ще правя верандата.
Искам да излея бетонна плоча с дебелина 8-10 см. Ще е с размер 5,50 м на 2,50 м.
Бих искал да ви помоля за съвет как да я хвана конструктивно към къщата, че да не се отлепи (много) от нея с течение на времето.
Идеята е да е от бетон върху колони, защото под верандата ще се получи пространство с височина 1,60 м някъде, което ще затворя и ще го ползвам за склад/мазе. Сега пръстта е накамарена, но ще слезе доста надолу.

1. Дали да разпробия подовата плоча на къщата през 15-20 см и да набия шишове, към които да хвана по-нататък арматурата? Колко ще държи това?

2. Или да къртя бетона на къщата до желязо и да заварявам към него арматурата на верандата? На колко места да заварявам тогава?

Плочата и колоните на верандата ще ги изолирам с XPS. Върху XPS-a после замазка трябва ли или мога да залепя 5-6 см XPS, за да вдигна нивото и върху него директно гранитогрес?

Ето ситуацията към момента:
Прозорецът е френски, токът и водата, които стърчат, ще се заработят надолу и ще останат под верандата.
Веранда с тези размери (5.5х2.5м) и вдигната от терена на 160см. е най-добре да стъпи върху 6 бр. колони на единични фундаменти, под плочата, между колоните да има греди и в никакав случай да не се правят опити верандата да се свързва със съществуващата ст. бет конструкция, а да се остави противоземетръсна фуга от порядъка на 2-3 см. запълнена с XPS, EPS или нещо подобно. Хем термомостта е прекъснат, хем новата ст. бет конструкция при земетръс не бие като таран старата, хем не се товарят допълнително съществуващите основи.
Tsilkov - майстор
Ако пък реши да си я направи от декинг (дървена конструкция на единични стъпки) ще си спести маса труд, време и мърсотия първо да налива а после да облича с камък :wink:
chandler_vt - специалист
Съжалявам, че не съм бил по-обстоятелствен при описанията по време на строежа, не си давах сметка как ще се приеме това от другите съфорумци.

В общи линии строителството си върви, но поетапно. Доста неща правя сам с "помощ от приятел" и в момента ми привършват вътрешната мазилка (конвенционална) и почвам шпакловки и замазки. На таванската плоча сложих 5 см подов стиропор и армирана плаваща замазка. Понеже горе имам няколко обратни греди, които предстои да изолирам с фибран.

Това, което направих благодарение на съветите в тази тема, е да отделя гаража от къщата. Ще го направя после, може би с дървена конструкция и нещо олекотено за стените. Така отпадна вратата към гаража и усвоих коридорчето към него. Там се получи ниша за кухненските шкафове.
Освен това намалих банята с 60 см за сметка на спалнята до нея. Така се получи място за вграден гардероб. Отоплението го реших с климатици.

Относно верандата бетонът отпадна. Ще е както Tsilkov предлага - дървена конструкция (декинг). Спрял съм се на този вариант: http://panofish.net/building-a-shed-under-a-deck/
Ще я подпра отпред не на 2, а на 3 дървени колони 12х12 върху бетонни стъпки.
Отводняването само ме притеснява, защото под верандата трябва да е сухо и използваемо пространство. Тази от линка е направена с алуминиеви плоскости, но това ще е скъпо. Мисля вместо тях да сложа върху ребрата пóкривно фолио от по-плътното и да го провеся малко в междуребрието, за да се стича водата. Това може и да се промени, разбира се. Вариант е и с някаква друга неръждаема ламарина.
Обещавам да снимам повече по време на изграждането на верандата и да споделя тук.
Руди - майстор
Всъщност, идеята ти е да направиш
хем покрив, хем веранда, и то без плоча.
Ето ти една идея от мен - покривът с LT ламарина,
без междинни подпори, отгоре декинга.
Прикачен файл:
dk1.jpg
Правил съм подобно изпълнение, в стоманен вариант.
шоп - майстор
+ 1 към мнението на @Руди

Това е лесен и евтин вариант.

Аз съм правил подобен проект, даже на приятелят спестих поцинкованата ламарина и водоотвеждането го направихме с алуминиви печатарски плаки, които ни бяха без пари.

Преди 3-4 години и вкъщи правих такава тераса 4х8 метра на кота 3.3м и по същият начин щях да я направя, но след спор със съпругата ми тя победи и минах на вариант от масивен стоманобетон с идеята някога тези 32м2 да се изолират в долният етаж и в горният етаж и да станат масивна пристройка. За целта минах и през процедурата допълващо застрояване.
djendov - специалист
chandler_vt написа:
Съжалявам, че не съм бил по-обстоятелствен при описанията по време на строежа, не си давах сметка как ще се приеме това от другите съфорумци.

В общи линии строителството си върви, но поетапно. Доста неща правя сам с "помощ от приятел" и
Лошо се прие от мен НЕписането по темата :)
Ако можеш да отделяш време и за някоя снимка ще е страхотно. Това е форума...а не тъпите теми с глупава реклама.
Това, което се изписа за верандата ми даде няколко идеи, ако не беше темата ти, нямаше да се сетя. Успех с довършването на начинанието!

Тема "Строителство на еднофамилна къща - съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: