Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
goshob - специалист
[quote="Mag1]
@goshob: А докато е било сгурия през нея се е пропивла влага предполагам или повечето такава е идвала отвън при наличие на сняг и други води?[/quote]
То при мене проблема с влагата вътре си беше въпрос на чиста немарливост... Улуците се скапаха и аз не ги поправях с години (познатото оправдание за липса на финикийски знаци...), не бях си оправил дренажа и пътеки околовръст, а като се прибавят и големите снегове, които е имало в последните години, та картинката става съвсем ясна... Всичко това сега е оправено, ама както се казва "след дъжд качулка".
BLUEPUPIL - майстор
Въпрос към автора на темата:Намери ли проектант ,който да се съгласи да проектира зидани каменни основи?--НАРЕДБА № РД-02-20-2 от 27 януари 2012 г.за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони --Чл. 56. Когато фундаментите и стените се изпълняват от зидани едроразмерни блокове, зидарията се превързва във всеки ред, ъгъл и място на пресичане с други зидове на дълбочина не по-малка от 1/3 от височината на блока.
choko - специалист
Здравей,
Какво представлява и ка ксе изпълнява превръзването което си цитирал?
Чл. 56. Когато фундаментите и стените се изпълняват от зидани едроразмерни блокове, зидарията се превързва във всеки ред, ъгъл и място на пресичане с други зидове на дълбочина не по-малка от 1/3 от височината на блока.

Като специалист по темата би ли изказал мнение за предимствата и недостатъците на каменната зидария пред бетона, от гледна точка на сезимичната устойчивост и по принцип?
Поздрави!
BLUEPUPIL - майстор
choko написа:

би ли изказал мнение за предимствата и недостатъците на каменната зидария пред бетона, от гледна точка на сезимичната устойчивост и по принцип?
Има две причини за ползването на каменна зидария. Първата е за икономия- наблизо има бол камънак, другата е естетическа. Твоята коя е?
choko - специалист
Какво представлява и как се изпълнява превръзването което си цитирал?

Чл. 56. Когато фундаментите и стените се изпълняват от зидани едроразмерни блокове, зидарията се превързва във всеки ред, ъгъл и място на пресичане с други зидове на дълбочина не по-малка от 1/3 от височината на блока.
Christo - майстор
Не съм специалист, но понеже не ти отговарят, да се изкашлям и аз по темата... Трябва блоковете да се застъпват на дължина повече от една трета от височината им, тоест фугите да се разминават на такова разстояние. Това условие е трудно изпълнимо, защото изисква дялани камъни с еднаква височина и достатъчно дълги и широки поне за един цял ред от зидарията. Отделно и кадърни майстори. Отделно пък, ако не искаме да ги спояваме с цимент, става още по- страшно. Намекват ти, че трудно ще намериш проектант, който да си сложи главата в торбата и да носи отговорност за такива основи. Ако нямаш камъните готови от някаква стара постройка, самите те са много скъпи. Преди няколко години имаше скандал с изчезването на камъните от бившия мавзолей. Никакви предимства нямат каменните основи пред армирания бетон. Не е редно да се позоваваме на стари постройки. Просто хората не са имали бетон и стомана. Това е причината да не са ги влагали. Редно е строителните норми да се спазват. Те са написани въз основа на дълъг строителен опит, понякога горчив! Ако трябва по естетически съображения да се имитират каменни основи, по-добре да се направи облицовка от камък отвън.
Здравейте!
Попаднах на Вашият пост и и бих искала,ако все още следите форума да разбера дали сте осъществили Вашият проект за и дали сте доволен от резултата.Итересувам се,защото аз също бих искала къща с каменни основи,първи етаж камък,градоред и тухли вторият
Благодаря предварително!
BLUEPUPIL-2 - специалист
Laffranconi написа:
... аз също бих искала къща с каменни основи, първи етаж камък, градоред и тухли вторият ...
Над земята зидария с ломен камък, двустранна, изпълняваща ролята на кофраж. Отвътре кухината с широчина около 25см се пълни с бетон с или без армировка. Може и без бетон- двустранна, с две лица или едностранна, с едно лице, каменна зидария с уширение за ст. бет колони тип контрафорс. Гредореда е прекрасно решение с или без помоща на стоманени греди, обработени по начин, който им предава състарен вид. Комбинацията камък (не облицовка, а зидария), дърво и метал е с изключително въздействие върху сетивата.
Благодаря Ви за отговора!А относно фундамента може ли да бъде също от камък,иска ми се да използван възможно най-малко бетон(ако намеря проектант за такъв проект разбира се)
BLUEPUPIL-2 - специалист
Laffranconi написа:
... и тухли вторият ...
Laffranconi написа:
...А относно фундамента може ли да бъде също от камък,иска ми се да използван възможно най-малко бетон(ако намеря проектант за такъв проект разбира се)
При два етажа ще бъде доста трудно, но ако бетона е чак такъв проблем може да се забият стоманени пилоти и върху тях да се изгради стоманено-дървен скелет. Ако и стоманата не е еко, тогава остава дърво и камък, като зидарията на първия етаж ще надмине 1 метър ширина и ще трябват сериозни препаски от качествена широколистна дървесина. Все пак остава въпроса: с какъв разтвор ще се зидат камъните? Дори и римляните са ползвали портланд цимент. Сухата зидария в такъв обем и нуждата от заключване на камъните ще искат огромна по обем каменоделска работа, включително и ползването на съпи машини за оформянето на връзките. И накрая, всичко което се съдържа в бетона и стоманата е изкопано от майката земя.

Тема "Строеж на нова къща с каменни основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: