Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nautilus33 - майстор
Това с анкерирането и мен малко ме притесни, понеже мога да анкерирам само откъм външния зид. Вътрешния стига до долния ръб на гредореда, и гредите от другия край на синята греда няма как да се анкерират странично. Иначе ако сложа парчета от по метър и нещо, които да влизат в стената, това означава че другия им край ще свършва над някоя греда от оражевите, т.е. как ще преразпределя товара, след като не стъпва на здрава основа в единия край.
Относно предложението на Руди- едно или две от парчетрата в стената са горе-долу наред, но другите не особено. При това са от чам(тези, които не са наред). Като че ли поставянето на цяло парче от край до край е най-добре, знам ли. Но това само за тези две стай вдясно. От ляво както го мерих, ми трябва греда над 6,5 метра, а такава не намирам.
Stefan2000 - специалист
Значи, представи си го моето предложение, че ти казвам да удължиш синята греда със странично-закрепено парче, което влиза малко в стената, точно там е здравата основа.
Носеща си остава синята 14/14, другото е вързано за нея и само предава част от тежеста на стената.
Но снадката ти трябва да е стабилна, затова предложих шпилки и яко стягане. Твърда връзка.

И прихвани гредореда към синята, било със скоби, било с планки. Няма да навреди.
nautilus33 - майстор
Мисля, че не съм те разбрал. Но сега май ми стана ясно. Имаш предвид да удължа гредата 14х14, която се вижда на снимките(тази черната), като захвана от двете и страни къси греди, които да влизат в стената, така ли? Защото ако е така, и аз си мислех за същото преди да питам тук.
Stefan2000 - специалист
Да, така е.
И повтарям, това за което трябва да се постараеш, е сглобката да е стегната за да няма движение.
Продават се тук-там, едни ламаринени шайби като корони от двете си страни, с остри зъби.
Това ако го намериш и туриш м-у двте греди и после стегнеш шпилките, за да се забият зъбите в гредите, ти гарантирам че сглобката няма да мръдне никога.

Предварителното леко повдигане на гредореда, го имай като опция, за да се създаде евентуално малко предварително напрежение, и да отиде все пак някаква част от тежеста и на стената.
Иначе, за да се случи това, ще трябва да чакаме, гредореда да провисне леко. :)
Действай! Успех.
Christo - майстор
Тоз, който ти е правил ремонта, заслужава да му стоплиш врата, но станалото, станало. Това, което предлагат колегите, може да се направи, но ако имаш възможност да избиеш остатъците от стария мост и да пъхнеш нов, ще стане най-добре. До колкото виждам, градежът "свети" на места, значи отвън няма мазилка и щетите ще са незначителни. В края на краищата, една или две греди не струват бог знае колко. После новият и старият мост с шпилки минимум М8 и широки шайби, по цялата дължина, както съветва Стефан. Мостът трябва да се захване за всяка греда стабилно. Тези ъглови съединения, ако са хванати само с по един пирон, няма да си изпълняват ролята. Качествени дълги видии от фи 6 нагоре, или още по добре шпилки. Според мен, трябва поповете да са хванати от двете страни към моста. Какво държи цялата покривна конструкция към къщата? Какво държи сегашния мост и поповете срещу разместване и наклонявяне, да кажем при силен вятър, или не дай си Боже земетръс ? По-добре излишно параноични, от колкото безгрижни. Поздрави и успех!
nautilus33 - майстор
Градежът свети, защото няма мазилка само на частта над стоманобетонния пояс. ОСтаналото е с мазилка, включително и там където са остатъците от старите греди(стария мост). МИслех да ги извадя като ги разпробия на колкото се може повеч места с бургия за дърво или пересто свредло и след това с длето да избия парчетата. Поповете съм ги опаянтил с греди 12х6 от всяка страна, а самият покрив не знам как е хванат към къщата честно казано. Т.е. ляга върху няе като само долните столици, т.нар. подуварки са хванати със шпилки към поаса. Имам и четири клещи на ребрата- на най-крайните ребра и още две между поповете на билната столица. Тях си ги правих сам. Иначе поповете имат ъглови планки от двете страни, то мисля че на снимката се вижда.

ПП и аз мисля да го направя с нови греди(само две ще ми трябват 12х12см) за двете стай отдясно, защото за там греди мога да намеря и няма да струва повече от 60лв. НО за стаята отляво ще го правя по начина, по който казва Стефан. защото там зида е на повече от 6,5м от външния зид. Иначе то стар мост нямам, както казваш, има само този новият 14х14, който е подпора на поповете и новите греди 12х12, които смятам да поставя. Такива шахби със зъби имам, човек от форума ми ги прави, за което съм му много благодарен. ОСтанах ми само няколко, но ще са достатъчни. Общовзето новата греда 12х12 ще трябва да я сложа плътно до тази черната от снимката 14х14. Да разпроия дупки и да вкарам шпилки м10 с шайби с широка периферия. После гредите на гредореда със шпилки ли е най-добре да ги хвана към напречните греди и има ли значение към тази черната 14х14, на която стъпват поповете ли ще ги хвана, или към новата 12х12(то и двете ще са си нови, защото черната е на два месеца)?
krismarg - специалист
Какво очакваш да помогне новата греда 12х12?
Такава се поставя да държи гредореда против провисване. Тя лежи в стената в средата на гредореда и всяка греда се приковава към нея с усукани планки. В случая ефекта няма да се получи, защото гредореда е натоварен от покрива през попа.
Биндерната греда (дето и викате мост) не държи попа. Попа трябва да е хванат с макази "забити" в греда от гредореда или отделна греда пренасяща покривното натоварване към здрави стени. Във Вашия случай както е направено предполага стена на около 1 метър от попа на която лежи единия край на гредата, но аз не виждам такава.
Аз бих помислил за макази на поповете, а тази 14х14 да я хвана с шина за пояса и после гредите от гредореда за нея.
nautilus33 - майстор
Ами надявам се новата греда 12х12 да олекоти поне малко натоварването върху гредореда най-вече в средната му част, там където стъпва черната греда 14х14, на която стъпват поповете. Тази черната само от едния й край може да се хване към пояса, другият й край не стига до него. За сега оставам с впечалението, че нова греда успоредна на черната, която да стъпва в двата си края на здрав зид, би свършила работа. А относно поставянето на макази- били начертал как да стане? Стената е на около 2 метра от поповете.
krismarg - специалист
Снимките не дават достатъчно информация. Поповете съосни ли са с някоя греда от гредореда? На какво разстояние са един от друг? Как са хванати към столиците? Виж лист 106 и 109 от учебника дали може нещо да се приложи, например 109(2). Гредата 14х14 в другия край на покрива не е ли пак така.
nautilus33 - майстор
Днес успях да кача една от гредите на тавана, и преди да я постявя в зида, искам да попитам как да я срещна с гредата идваща от срещуположната страна, така че да стане най-стабилно(тази греда ляга на външен зид и на този вътрешен зид. От срещуположния външен зид ще пусна още една, която ще се срещне с тази, върху зида на снимката). Зида е дебел 25см. Като цяло двете ще стъпят по макс. 12см, което не знам дали е достатъчно предвид вункчитя, която ще изпълняват.

Изображение

Тема "Премахнати напречни греди на гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: