вт юли 09, 2019 11:49 pmgnt69 написа:Интересува ме за община Сандански, там е ремонтът, ако имаш човек ми пиши.вт юли 09, 2019 10:30 pmteddybear написа: Правилно колоните са 50 см х 25 см.Викай друг конструктор и да е поне с едно око. Не сподели откъде си някой колега може да препоръча някой работещ и знаещ инженер конструктор.
Имам чуството ,че майсторите искат да вземат просто повече пари, вече 3-ти път ходят да го гледат и се бяхме разбрали за 3 колони 25 х 25 и сега има промяна. Преди това друг конструктор беше казал, че на 1.3 м тераса няма нужда от колони.
По принцип никой конструктор не харесва плочи без колони щото са халтави и се гътат. Ма дано намериш.![]()
Дай снимка на излятата първа плоча-снимано откъм бъдещата тераса. При условие, че къщата има достатъчно на брой колони(и шайби) да поемат хоризонталната сила, за такъв малък товар е достатъчно 2бр. бет. колони 25х25 с единични фундаменти в двата ъгъла на терасата с гредичка между тях на ниво втора плоча(с размери на ст. бет греда: ширина 25см и дълбочина включително плочата 35см, т.е. ако плочата е дебела 15см, гредата отдолу наддава още 20см) , да поемат земетръса. Между тях слагаш 2бр. стоманени колони, отново с единични фундаменти, със светло разстояние между колоните от около 3м и си готов с 10м тераса, широка 1.5м-2м!
Може 4-те бр. единични основи да се обединят в един ивичен фундамент.
За армирането на терасата- като стигнеш до там!
P.S.
Тераса широка 1.5м е неизгодна, нито за конзола, защото провисва, нито за колони защото не си струва масрафа.
Разумните варианти са два:
1..конзола макс. 120см
2..подпирате с колони с мин. ширина на терасата от 200см, да не затъмни съвсем прозореца отдолу. Ако отдолу няма прозорец си направи още по-широка тераса, като тази на колегата шоп.