Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
Явно стандартите са си други. В момента правиме един склад около 70 квм и няма нищо общо с това, което си дал. Проекта на основите някъде изчезна, но имам този на плочата. Ако искаш мога да ти го снимам да видиш за какво иде реч.

За основите сложихме поне два пъти повече желяза, като поне 30 бр. 6 метрови пръта ф16(ако не се лъжа) не бяха сложени от мързел. Отвесните колони са с по 8 пръта, размера им е 30см на 50 см. Хоризонталните са с по 6, като височината е 50см, а ширината 30 см. Централната колона, ако не се лъжа е с 12 или 14 пръта с размери 30височина на 1 метър ширина(пак по памет, но проекта е в колата и мога лесно да проверя).

п.п. Снимки мога да кача след свалянето на кофража. Ако бяхме захванали темата по-рано можех и арматурата да снимам да видиш за каква плетеница става въпрос.
Стефан - майстор
Илияне,
Не искам да влизам в спор. Едно е да работиш на чужд обект, съвсем друго е да плащаш КЕШ. И то при положение, че тогава беше бум на цени за арматурата - някъде към 3 лв/кг. Не искам и снимки. Нагледал съм се около строежа на всякакви варианти. Именно за това съм крайно скептично настроен и към майстори, и към цените им. Нищо лично към никой. А и никой не ми е виновен, че точно сега съм се хванал да строя.
Илиян Илиев™ - майстор
Не казвам нищо лошо. Просто отбелязвам разликата. Освен това този ми е първия обект на който се занимавам с кофраж и арматура и не бих спорил за каквото и да е в тази област. Просто нямам достатъчно опит, но както вече казах - разликата е очевидна и аз просто я споменах.
BanoTheWolf - специалист
Днес ходих да поръчам арматурни пръчки Ф12 и бигли 6мм общо 126кг х 0.96лв/кг желязо от един склад в Люлин. Преди около половин година (лятото) закупихме доста желязо, но излезе солено, килограма беше към 2.5 или от сорта (близо 3лв) както описа колегата. При мен снимките не са много онагледени и си слагаме желязо доста добри количества, не щадим материал, личен строеж наш си. Стъпките са дълбоки до жълта пръст както си му е реда и са 80*80. Ще пусна понатам снимки още...
silllveto - Майсторица
Стефане, прости невежеството ми и моля да ми обясниш защо имаш арматура на стените изцяло?

Бано, за съжаление цените се вдигат през месец, а нашият груб строеж приключи преди 2-3год. Кофража си го правихме сами от топола (малко е мека и при наливане с помпа може да подаде) Биглите и мрежата ги правихме също ние от ф6, т.е. не си купувахме готови. А днешните майстори не щат да ги правят. Платна взехме от съседи. За колоните и трегерите ползвахме къдраво ф14. Стъпките ни са 60-70. Но сега май изискванията се завишиха.
Ако искаш Люси би могъл да ти даде цени за грубия строеж, но се страхувам, че няма да са актуални. Имаме и снимки от строежа - арматура, стъпки, ток...
Успех!
petgrbg - напреднал
Бано , тая цена за желязото 0.96лв. с ДДС ли е или без. Питам защото ние купихме м.12.08г. на 0.93 без ДДС. и искам да си сравня цените - пада или се качва.
На нашите 13-140 кв.м. които ще достроим към съществуващото са заложени 3 800кг. желязо.
BanoTheWolf - специалист
Ами значи цените са с ДДС. Желязото в момента е много по-евтино отпреди половин година. Нали това писах - ние се запасихме с арматура, бигли и решетки, но тогава желязото беше между 2 и 3 лв/кг (трябва да проверя из бележките колко точно е било). То сега го изкупуват за няма и 0.20лв/кг от пунктувете и нормално е и в складовете като заготовка да е по-евтино в сравнение с цени, когато желязото го изкупуваха на 0.50лв/кг.
Силве аз си закупих апарат и също ще снимам етапите на строеж на другата сега строяща се част от къщата :) Ако можеш питай го колко са цените или поне как са вървяли, винаги има място за такава полезна информация макар и не толкова актуална :) Ако може сега февруари (последната събота или в сряда на Комитите, Lusco знае за MB срещите) да дойде да се видим и да поговорим :) Пишете на лични ако ходи да знам, та да кажа дали и аз ще мога да дойда :) Иначе кофража ни е с дървени платна...
petgrbg - напреднал
Какви са тези дървени платна за кофраж ? Да не би да говориш за водоустойчив шперплат ? Ако е така може ли да питам под наем ли е или си го купил втора ръка. На нас ни трябват около 7 куб.м.
BanoTheWolf - специалист
petgrbg написа:
Какви са тези дървени платна за кофраж ? Да не би да говориш за водоустойчив шперплат ? Ако е така може ли да питам под наем ли е или си го купил втора ръка. На нас ни трябват около 7 куб.м.
Ами да такова трябва да е - пресован трислоен шперплат, но не сме го взимали под наем, а турците, дето дойдоха да сковат кофража те си го донесоха. Иначе http://angrobg.com оттук пазарувам и съм доволен :) Дано ти свърши работа
Domashen_maistor - специалист
BanoTheWolf, гледам че си дал снимки на фусчетата в основите. Внимавай при последващото заливане, бетона да е чист /най-вече от кал/. Иначе със сигурност ще имаш проблеми с работещи фуги. Що се отнася до това малко или много е арматурата, въпроса е дори малко философски /стига да е смятана конструкцията/. Възможно е да набуташ и доста повече и пак да не върши особено работа. Именно затова е добрият конструктор /щото някои се презапасяват излишно/. Силве, на Стефан стените са му с арматура /и бетон естествено/, щото най-вероятно е правил обратен насип, а това от снимките е явно сутерен.

Тема "Цени за кофраж, зидария..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: