Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
viliko - напреднал
дам, знам че искат, но процедурата е ужасно тромава, трябват планове и куп бумащини и сме решили да рискуваме - ще разделим нотариално тавана, но ще си го направим ей така, затова няма и да надзиждаме.

Майсторе, не мога да открия къде си помествал снимки, моля те, дай малко насам [-o<

Още един въпрос - тавана какви варианти има за правене - в момента се виждат гредите на покривната констр. не ми се иска гипсокартон, много афиф ми идва, макар и с вата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Без представа за покривната конструкция всички приказки са само бла-бла.
Относно плана. Разделяте си реално собствеността със съсобственика. След това леко и кротко си правите леките и кротките разделяжи стени и също така кротко....
Проблеми ще има чаааак когато се сменят собствениците.
housedoktor - майстор
Кратък въпрос: Прозорци?
viliko - напреднал
така, покривната конструкция е :четирискатен покрив, най-високата му част е 3.20, като конструкцията се държи на дебели талпи, поставяни точно където отдолу на етажа има носещи стени. Покривната констр. е бомба, много хубаво са работели едно време преди 30тина години. както и сама къща е стабилна. Стеничките съм ги предвидила така, че единия кумин и повечето подпорни греди ще влязат вътре в тях, ще има само едно останала греда - ще я направя като декорация нещо си...Утре заминавам командировка, но понеделник ще пусна снимки.

Прозорци - на покрива, Велукс, в холната част три дълги, в спалните по 2.

ето отвън - http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be ... 124#embeds
housedoktor - майстор
Правилото за прозорци е :сборът на квадратурата на прозорците да е равен на 1/7 от квадратурата на пода на помещението.При монтирането на прозорци тип Велукс спомени на майсторите 4е покривните ребра ,между които се монтират се правят двоини .С болтове се закрепва допълнителна греда.Има много тънкости при преустройство на таван и много изисквания-предимно противопожарни.Много е важно да си намериш добра бригада.След като постнеш снимки ще мога да се изкажа по подробно.
viliko - напреднал
майстори наистина е трудно да се намерят читави, ама вече имам опит и набито око - преди три години правихме основен ремонт на етажа долу, изстъргахме до тухла и от тогава събрах опит! за да нямам пак тия проблеми /е не да нямам, щото ми е ясно, че ще има, но поне за да ги минимизирам/ искам аз да съм наясно кое как се прави относно покрива.
Значи в момента си се виждат гредите и дъските под керемидите. керемидите ще прередят като хората то е ясно, но отдолу само воалит ли се слага или има и нещо по-добро? По-надолу ще има изолация, а после? Не искам гипсоратон за таван, какво друго може да се използва? Вътрешните стени ще са от газобетон. Външните обаче с какво да измажа - за хубава изолация няма да останат пари май...

за прозорците - помещенията се получават малки, по 10тина до 15 квадрата и мисля, че с по два три прозореца ще стане. зная, че велукса са готови размери, ще съобразя с това и с начина на поставяне, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ!!!
housedoktor - майстор
Моя съвет е-използвай гипсокартон за таваните и вместо итонг за стените.За таваните е задължителен от гледна точка пожаробезопасност.За вътрешните стени е препоръчителен-защото е по лек, сух процес е,регулира влагата. и отново пожаробезопасен
viliko - напреднал
за гипсокартона може и да се прежаля за тавана, ама за стените абсурд. лично мнение - афиф, тънък, не добре шумоизолира, което с малко дете е важно и като фъргам вази по мъжо не искам да си пробивам стената :-D
EDI - майстор
Тези дни в един магазин видяш шумоизолираш гипскартон.По цялата му площ имаше глухи отвори с различен диаметър/явно да гаси вибрации и шум/, като монтажа се прави на федершините на КНАУФ.Иначе картона си е здрав, като хвърлляш вази :lol: .Обикновено по снимки и брошури се слагат два слоя, ама гледам, че у нас слагат по един за икономия.Това лято и аз ще си правя тавана на вилата и се спрях на ОСБ за скатовете, дървена ламперия за стените и дюшеме за пода.
Domashen_maistor - специалист
viliko написа:
за гипсокартона може и да се прежаля за тавана, ама за стените абсурд. лично мнение - афиф, тънък, не добре шумоизолира, което с малко дете е важно и като фъргам вази по мъжо не искам да си пробивам стената :-D
Абе ако он те фърли ше идеш у музиката на наследниците, ама нейсе.
Иначе housedoktor, наистина е прав. Първо щото ГК се прави два с слоя /именно заради вазите :lol: / и после между двете стени се турга и вата /поне тъй пиши в кнауф. Иначе не съм спезц по ГК- то но, направено ще изолира не по-зле от утонга. :lol:
А що се отнася до тавана квот и друго да сложиш ако не ГК, некой ден като протече покрива /дори след 50г./, ремонта ще ти излезе по-евтин, пък и топлоизолация ша имаш.

Тема "МАНСАРДА...ПОМОЩ!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: