• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
единак - специалист
Техничекият ръководител не ти е задължителен въобще. Този който е задължитлен е строителния надзор. Това са различни неща, не се бъркай. Този, който се занимава с подписване на протоколи, водене на книги и т.н. е строителния надзор. За да си въведеш къщата в експлоатация ти е задължителен.
Техническият ръководител е най-често строителен техник/в добрите случаи/, който минава отвреме на време покрай обекта и гледа дали бригадата работи правилно. Ако ти си надзираваш братчедите, можеш да си четеш чертежите и знаеш какво искаш ще свършиш десет пъти по-добра работа от техническия ръководител.
lecki - специалист
Аз например строя само с технически р-л,
купувам материалите и си сьбирам декларациите за сьответствие.
Ако техническия не е запознат с документацията която трябва да се води - трябва консултант
(както е при мен)

И наи добре е да се научат поне основните неща в строителството
защото това ще помогне да бьдат допуснати по малко грешки.

Успех!
Domashen_maistor - специалист
Както вече писах /Кеноби и единак/, купи си ЗУТ и се придържай към него. А там ясно е написано за категория строеж /къща - 5-та категория/ е необходимо технически правоспособно лице /технически ръководител/, който именно води документацията по време на строителството.
Единак, и аз съм по-съгласен да си наема надзорна фирма /и така съм направил/, щото за всички по-високи /или по скоро в цифрово изражение ниски/ категории е необходима фирма за Независим Строителен Надзор, които се сблъскват с доста по-големи проблеми от страна на бюрократите в общинката и именно заради това са по-добри при воденето на документацията. /Дето се казва знаят и две и двеста по отношение на проблемите/. Не съм убеден и че фирмата излиза по-скъпо, щото поне в София са много, лицензите им са валидни за цяла България и цената е на Кв.м. РЗП. Та ако едни строители ти мотаят строежа бая месеци, техническия ръководител може да излезе бая солен. Има и строители, които предлагат комплексна услуга, но не бих се вързал на номера, щото по замисъл надзора/техн.ръководител е този, който трябва да контролира строителя.
Кеноби, оторизираните надзорни фирми бият печатите си върху образци съгласно наредба 4 за СМР по време на строителството. Когато говорим за проектиране, трябва проектантите да са членове на Камарата на инжинерите в инвестиционното проектиране. Като такива те имат едни печати с номер и име, дадени им от Камарата, /подобно на нотариусите/ и след като направят даден проект, слагат печата си върху него. Именно тези печати му трябват за да може да съгласува проекта в различните разпределителни дружества, РИОКОЗ, Пожарна и т.н. Като финал на тази обиколка докуметооборот се явява Разрешението за строеж, издадено от общината /а то е старт на новата блъсканица с документи - образец 1, образец 2 ....описани в Наредба 4 и добре познати на надзорниците. В края на тази документоблъсканица стои т.нар. Разрешение за ползване или още образец 16.
radkooman - напреднал
Mimozza написа:
О, Боже :) иколко грубо излиза "удоволствието" да се разправяш с всички тези институции и изготвянето на тези проекти, а също така и колко време отнема. :?
Както писах по-горе, до момента съм на ниво разрешение за строеж.
До момента разходите са ми
1. Архитект - планове х 10 евро на м2
2. Геодезия на имота - 550 лв.
3. ВиК - молба за изходни данни - 200 лв.
4. Скица на имота ~ 80 лв , Виза за строеж ~ 150 лв / грубо не се спомням /
5. Пожарна - 80 лв.
6. ХЕИ - 65 лв.
7. Електро - Проучване за присъединяване - 80 лв.
- договор за присъединяване в зависимост от мощността ти , моята е 15 Кв и е 800 лв.
8. ПБЗ - 20 лв.
9. Община / според квадратурата / при мен е ~ 2000 лв.
10. Други - копия на документи, копия планове, удостоверение за наследници, почерпки ~ 500 лв.
и до сега до тук :)
ако има нещо друго питай
radkooman - напреднал
Domashen_maistor написа:
Както вече писах /Кеноби и единак/, купи си ЗУТ и се придържай към него. А там ясно е написано за категория строеж /къща - 5-та категория/ е необходимо технически правоспособно лице /технически ръководител/, който именно води документацията по време на строителството.
Единак, и аз съм по-съгласен да си наема надзорна фирма /и така съм направил/, щото за всички по-високи /или по скоро в цифрово изражение ниски/ категории е необходима фирма за Независим Строителен Надзор, които се сблъскват с доста по-големи проблеми от страна на бюрократите в общинката и именно заради това са по-добри при воденето на документацията. /Дето се казва знаят и две и двеста по отношение на проблемите/. Не съм убеден и че фирмата излиза по-скъпо, щото поне в София са много, лицензите им са валидни за цяла България и цената е на Кв.м. РЗП. Та ако едни строители ти мотаят строежа бая месеци, техническия ръководител може да излезе бая солен. Има и строители, които предлагат комплексна услуга, но не бих се вързал на номера, щото по замисъл надзора/техн.ръководител е този, който трябва да контролира строителя.
Кеноби, оторизираните надзорни фирми бият печатите си върху образци съгласно наредба 4 за СМР по време на строителството. Когато говорим за проектиране, трябва проектантите да са членове на Камарата на инжинерите в инвестиционното проектиране. Като такива те имат едни печати с номер и име, дадени им от Камарата, /подобно на нотариусите/ и след като направят даден проект, слагат печата си върху него. Именно тези печати му трябват за да може да съгласува проекта в различните разпределителни дружества, РИОКОЗ, Пожарна и т.н. Като финал на тази обиколка докуметооборот се явява Разрешението за строеж, издадено от общината /а то е старт на новата блъсканица с документи - образец 1, образец 2 ....описани в Наредба 4 и добре познати на надзорниците. В края на тази документоблъсканица стои т.нар. Разрешение за ползване или още образец 16.
Domashen_maistor имам въпрос относно моето разрешение за строеж.
То е готово и разписано, но ми обясниха че след 14 дни мога да го взема.През това време законово мога ли да почвам да строя ?
Master_Kenobi - V.I.P.
единак написа:
Техничекият ръководител не ти е задължителен въобще. Този който е задължитлен е строителния надзор.
Това не е вярно за строежи 5-та категория (до 2000 кв. м. РЗП и т.н.). Надзорникът не е задължителен.
---------------------
Домашен, въпреки малко тежкия ти израз (и за мен поне трудно разбираем), всичко е почти точно така както си го написал. Само дето не разбрах защо ме пращаш да си купувам ЗУТ-а?! :? Дет` са вика, половината съм го писал! :-D Шегичка. :lol:
Написах "почти", само защото някой да не се подведе от написаното, че функциите на технически правоспособното лице (тех. р-л) и надзорника се припокриват априори. Не е точно така. (Не си го написал, но някой може така да го разбере.)
----------------------
Радкоо, не можеш. Нямаш документа (Разрешението за строеж). Двуседмичният срок е за обжалване от трети лица. Ако някой те вкара в тоя филм (обжалването), пак не можеш да започнеш. Действието на разрешението се сприра до решаване на въпроса.
Да не би да имаш или да очакваш да имаш такъв проблем? :?
1 Преди да започнеш да копаеш почваш втората документообиколка - с Образец 1. Чак мисля при образец 2 /не съм сигурен щото ги променяха междувременно/ след уточняването на строителната площадка можеш да копаеш. Осван това трябва да имаш договор с лице/фирма за надзор. Също така трябва да бъде заверена заповедната книга.
2 ЗУТ-а го купуваш за да си подготвен със всякакви-те изненади и изненадки дето не дай-боже ти спретнат. В моя случай те почнаха още от общината където не ми даваха достъп до парцела, щото пътя до там бил реституиран /още преди да бъде изграден/. После идват и добрите ти бъдещи съседи, дето викат община, РДНСК и други щото строиш незаконно /поне според тях/. И не на последно място /макар рядко да се налага/ купуваш ЗУТ-а за да се пребориш със всекакви разпределителни дружества /макар вече таз борба доколкото разбирам се е канализирала и си има ред/. Аз поне им харизах вече 40м уличен водопровод, за да се захрани моето УПИ с вода.
По-добре вместо да бързаш да копаеш си спретни едно добро търсене на майстори. Разгледай къде кво са правили, виж отзивите от страна на инвеститори, виж срокове и качество на работата. Подготви си материали, намери бетонджии /възел/ и арматурен двор. Две седмици са нищо. Добрите майстори при наличие на материали ще дигнат строежа между 3 и 6 месеца /в зависимост от етажността/. Моите например издават на груб строеж двуетажна къща /+ мазета и покрив / за 3 месеца. Миналата седмица събраха очите на махалата с едно леко цялостно ремонтче на покрив за норматив време /5дни/.
radkooman - напреднал
Всичко без бригадата съм го свърши, но днес получих страхотна оферта от една Банска бригада, та и там съм на полувина готов.
Но по-силно ме интересува какво е "купи си ЗУТ и се придържай към него" както казвате ?
Закон за Устройство на Територията - демек ЗУТ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Главоблъсканици, свързани със строеж на къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: