Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tops250 - напреднал
моля коментирайте плана ако се вижда добре

Прикачен файл

CIMG2445.rar
(226.03 KиБ) Свален 905 пъти
evdoki - специалист
наистина професионално ти е направен плана. насаждането на колоните ти е точно по моя начин. Стъпката на фундамента е 105 см. при теб, при мен беше 90 см. /но това е спрямо изчисленията до покрив, за да се разпределя натоварването и е нормално/. няма нищо страшно и неразбираемо в плана. ние си правихме колоните сами, тоест сгъвахме бигли и връзвахме към железата и после ги насаждахме. ако имаш някакви конкретни питания давай ще помагам с каквото мога.
evdoki - специалист
да ти кажа честно основите и покрива са най-скъпата част от къщата :razz:
panalov - специалист
Плана е начертан много читаво Най-добре е да го спазваш защото всичко е изчислено според терена .Въпреки че има от къде да спестиш 1-2 м3 бетон.
evdoki - специалист
скъпото в основите идва от изкопа, защото аз специално си предвидих по 1 метър повече, за да може да се минава и да се строят фундаментите. при нас цената е на кубичен метър изкоп. в общи линии всичко е договорка. изпълни си плана за да ти е спокойно някога.
myhouse - напреднал
Присъединявам се към мненията на evdoki и panalov.
Чесно казано не ми е ясно защо шайбите са ти тухлени, но конструктора най-добре знае, защо ги е пуснал така. Проекта е читав и нищо не спестявай от него. Все пак констукцията е скелета на къщата...
Gandalf - специалист
Основите са нормални. Поискай шайбите да са стоманобетонови - просто са много по лесни за изпълнение, по-евтини са, издържат на по-големи натоварвания. Не би трябвало да е никакъв проблем, гледам че е дадена армировка на главите на шайбите - К 3,4 и т.н.
Покажи и останалата част от проекта да го разгледаме.
Успех със строителството!!!
PIP - майстор
Както ти казаха, не спестявай от основите. Моите основи по план трябваше да са ивични 80см дълбоки, и почнаха да ги копаят на ръка. Копаха един ден и като си направих сметка колко време ще отнеме поисках да го направят с багер. Изкопаха изкопа на следващия ден, но се получи средна дълбочина 1.3м. Багериста ми е роднина и каза че е копал до твърдо. По тази причина отиде доста повече от предвидения бетон. Вече живея на първия етаж и да чукна на дърво никъде не съм видял пукнатини, така че не съжалявам за излишния разход.
evdoki - специалист
ако багериста е добър или фирмата която е собственик на багера си гледа работата идват с лата и мерят и нивото. тоест оттам вече ще се ориентираш и за кота нула. при мен поне стана така. плана за ивичния фундамент и основата на мазето беше напълно спазена.
Domashen_maistor - специалист
Gandalf написа:
Основите са нормални. Поискай шайбите да са стоманобетонови - просто са много по лесни за изпълнение, по-евтини са, издържат на по-големи натоварвания. Не би трябвало да е никакъв проблем, гледам че е дадена армировка на главите на шайбите - К 3,4 и т.н.
Покажи и останалата част от проекта да го разгледаме.
Успех със строителството!!!
Напълно съм съгласен с теб. Доколкото знам по професия си конструктор. Това което ме озадачава дали по съвременни норми има носещ зид и още повече шайба /при това под К0/.

Тема "ивични основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: