Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
masterrichi - специалист
като за първи път много добре се справяте,вместо ОСБ що не слагате МФП плоскости 15мм.по здрави са и са влагоустойчиви и между ребрата какво ще слагате, и сложете по някои диагонал на всеки ъгъл.
housedoktor - майстор
Доста добре..:)
Имам леки забележки само.Когато поставяте греда върху камък или бетон-има нужда от парче хидроизолационен материал в зоната на контакт.В Практикер продават много хубави пети за колони специално за монтиране в бетон .Ако тези греди ще са под -сложете разпънки по краищата и през 1,5 м.
topurov - специалист
Благодаря за съвета, но вече е късно - днес сутринта купихме ОСБ за цялата пристройка.

В следобедните часове 'изляхме плочата' - затворихме с ОСБ 3 - 9 мм отдолу, сложихме 10 см стъклена вата м-у ребрата, пароизолация (дебел полиетилен - цяло парче), ОСБ 2 - 15 мм отгоре. След като направим стените, ще сложим на пода фибран 2 см и още един слой ОСБ 3 - 9 мм.

Междувременно започна и лакирането на откритите греди и колони. Използваме лазурен лак "Сократес".

Утре започваме стените, а плана е в Неделя да сме покрили. Дано да задържат пролетните дъждове още седмица!

Прикачен файл

почти готовата 'плоча'.jpg
почти готовата 'плоча'.jpg (235.37 KиБ) Видяна 10722 пъти

Прикачен файл

пароизолация - дебел полиетилен.jpg
пароизолация - дебел полиетилен.jpg (218.09 KиБ) Видяна 10722 пъти

Прикачен файл

10 см вата м-у ребрата.jpg
10 см вата м-у ребрата.jpg (214.19 KиБ) Видяна 10722 пъти

Прикачен файл

таван на лятната кухня.jpg
таван на лятната кухня.jpg (216.48 KиБ) Видяна 10722 пъти

Прикачен файл

'корито' за ватата.jpg
'корито' за ватата.jpg (163.98 KиБ) Видяна 10722 пъти
Стефан - майстор
Явно сте рекордьори по бързина на строителството. За сега само един въпрос - зидарията от камък достатъчно устойчива ли е, че да я правите носеща?
topurov - специалист
За съжаление грешката с петите на колоните я допуснахме не от незнание... Поне третирах петите и долната част на стъпките им с яхтен лак. Тези дни ще нанеса няколко ръце от същия лак по всички видими повърхности на стъпките (така че да напоя и фугата м-у дървото и бетона). После ще направим циментова замазка на плочата, която ще покрие стъпките.

Относно каменния зид - много е стабилен. Допълнително му изляхме армиран пояс отгоре. Ще измажем и с много силен циментов разтвор фугите м-у камъните, после едно лакче за камък и така... Все пак и самата конструкция отгоре е лека.
topurov - специалист
housedoktor написа:
Доста добре..:)
Ако тези греди ще са под -сложете разпънки по краищата и през 1,5 м.
Може ли по-подробно и като на лаик да обясниш какво имаш впредвид? Имам някои пропуски в терминологията и не ми е ясно какво представляват 'разпънките'.

Благодаря предварително!

:prost:
8180 - майстор
Топуров,
Поздравления и от мен.
Спомени производител и цена на готиния материал от Брацигово, моля?

Да кажат по-компетентни, но съм чувал да НЕ СЕ запечатват челата на гредите!?
Разбрах, че изграденото дотук ще е открито неотопляемо пространство, пишеш "да покривате" - във връзка с паробариерата уточнявам.
Успех!
housedoktor - майстор
Да съединиш гредите с късо парче -става по здраво така ,намаляват се вибрациите и се ограничава посукването на гредите.Коват се отстрани през гредите в челата с леко разминаване .Не е проблем ако липсват в твоя случай.Гредите ти не са много дълги и са подпряни

Прикачен файл

br (Small).JPG
br (Small).JPG (28.87 KиБ) Видяна 9888 пъти
topurov - специалист
8180 написа:
Топуров,
Поздравления и от мен.
Спомени производител и цена на готиния материал от Брацигово, моля?

Да кажат по-компетентни, но съм чувал да НЕ СЕ запечатват челата на гредите!?
Разбрах, че изграденото дотук ще е открито неотопляемо пространство, пишеш "да покривате" - във връзка с паробариерата уточнявам.
Успех!
Стромон, 700 лв/м3.
Изграденото дотук е просто 'плочата', в-у която ще има отопляема пристройка - спалня, баня и антренце. Използваме я и като навес за лятна кухня отдолу (прохладно място за студени ракии и дълги лакърдии :-D ).

Впоследствие ще избием врата към старата къща на мястото на окаяния прозорец на втория етаж. Ще правим и стълби за това чудо.

Мога да сканирам и постна целия проект, но ме е срам - в ерата на технологиите аз все още използвам молив и хартия - нямам нерви и време да разуча поне една програмка за чертане. Все някога и това ще стане.

housedoktor, благодаря ти. Вече затворихме гредите, мисля че стана доста здраво.

Още не сме решили как да направим стълбището за пристройката, но май клоним към дървено, че ще остане материал. Някакви идеи и съвети?
housedoktor - майстор
С дървена стълба ще е супер.дай ми височината до пода и ше ти направя 4ертеж и ще ти кажа основните правила

Тема "Къща - сухо строителство - нагледно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: