Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Това дето си намислил са пълни глупости.
Saratov - помощник
Ами и аз съм на мнението на колеката от горе.След като нямаш пари,пък и да има6,защо ти е да правиш тоя списък с маниполации ??? Според мен 80% от нещата които ще правиш няма да помогнат изобщо ако пукнатината ти е активна,с парите които ще дадеш за тях,по добре внимателно проучи от каде ти идват пукнатините и си укрепи къщата,пък решението с гипсокартон4ето си е супер,но ако къщата ти наистина има проблем,то би ставала все по опасна за в бъдеще.По същия начин един приятел всяка година замазваше пукнатините в ъкъла на мазето на вилата си,и след поредната трета година на "зацапване"на положението реши да неправи нищо изчака 2 години,събра малко пари през тях и си направи един хубав дренаж,направи няколко стъпки,подсили основата ,от тях си пусна 3 колони нагоре,малко козметика и къщата му свети вече трета година.Такаче ти си преценяваш,но при ограничени финанси (като при всеки в тва време) по добре прави неща от които наистина има смисъл.Чао от мен :)
докера - специалист
lotosf написа:
........
...И ще отвориш нови пукнатини на местата , където ще забиеш скобите :wink: . В този ред на мисли по-добре купи две стоманени въжета , дълги колкото обиколката на къщата и с обтяжки я стегни :-D
Къщата най-вероятно е с темел от реден камък , който е почнал частично да сляга :wink:
Според мен имаш два варианта :
1. Сериозно укрепване с бетонни стъпки , колони и трегери .
2. Периодични козметични ремонти , включващи запълване и измазване на пукнатините , което обаче е до време :wink:
lotosf - специалист
Наистина ще е по-добре да се укрепи с бетонни трегери и колони и стъпки ами ще видим за сега може :)да "зацапам" положението отгоре защото със "зацапване " ще ги скрия на 100 процента и докато се появат отново да се надяваме че ще имам ресурс с който да направя едно сериоэно укрепване. :)
Dansaver - специалист
докера написа:
lotosf написа:
........
...И ще отвориш нови пукнатини на местата , където ще забиеш скобите :wink: . В този ред на мисли по-добре купи две стоманени въжета , дълги колкото обиколката на къщата и с обтяжки я стегни :-D
Къщата най-вероятно е с темел от реден камък , който е почнал частично да сляга :wink:
Според мен имаш два варианта :
1. Сериозно укрепване с бетонни стъпки , колони и трегери .
2. Периодични козметични ремонти , включващи запълване и измазване на пукнатините , което обаче е до време :wink:
Преди всичко направи един оглед на къщата и терена външно.
Провери къде ти се оттича водата от улуците /ако са здрави/ и дали не се получава водосбор близо до къщата.

Като чета написаното от тебе --------- шпакловка на пукнатините и тапети от по дебелите ~10лв ролката.
Ако след време намериш пари точка1 от по-горното!!!!

Ако тавана също ти е напукан ----------- гипсокартон преди тапетите и евентуално ламинат /ако и душемето не става/ след тапетите, ще ти стане като НОВО и на приемлива цена!
В момента правим две такива стаи така, че ако ти трябва точно като свършим ще ти кажа колко е излязло.
vpa - специалист
Здрасти на всички майстори и пишман майстори ! Живея в двуетажна къща на втори жилищен етаж. Имам проблем с плочата на тавана. Дебелината на бетона е от 7;8 до 10см, а желязото е малко и тънко (колко незнам) по данни от майка ми. Когато са я правили не са имали материали и затова са я направили "по-олекотена". Вече къщата е на 46г. и се забелязват проблеми. Започна едно провисване на тези таванни плочи, а също така са ляти стая по стая - не е една обща плоча а също така няма и колони. Извиках двама майстори на които мнението им бе почти едно и също - сложи отгорна страна двойно Т около 28-30см, а другия с горещо валцован П профил 14см. Направих хола преди 4-5г. с П профил и с планки 30х30см отдолу и отгоре на плочата и хващат като сандвич плочата и профила със шпилки и гайки, а за да ги скрия сложих окачен таван. Е та плочите провисват какво ще ме посъветвате. Това лято ми предстои ремонт за тях така че давайте съвети, мнения, коментари, упреци и т.н.
П.П. Хола за сега не е мръднал - поне видимо
ribnikolaevi - майстор
Възможно ли е да сложиш снимки? Имам една идея, но не знам дали е възможна. Идеята е да отлееш нова плоча върху старата. Можеш да я направиш напълно независима /долната служи само за кофраж/, или да включиш в работата и железата на долната. В първия случай изпълнението е по леко, но горната плоча става по-дебела. Във втория пестиш малко бетон, но значително затрудняваш изпълнението.
Проблемите от решението, което ти предлагам са:
1. Може да не е осъществимо поради някаква причина - нещо свързано със съществуващото положение на покрива;
2. Ще увеличиш масата, ако и без това къщата не е осигурена на земетръс, ще се вложи реагирането и при земетръсно въздействие.
За да преценя дали съществуващите железа са достатъчни при изливането на нова плоча от 8 см /нова + стара = 16 см/ ми трябват повече данни - разстояние между железата /ако има корозия - те ясно се "четат" от долната страна на плочата и дебелината им /за това може да разкъртиш някъде в края на плочата, близо до пояса и да измериш с шублер/.
vpa - специалист
Ами за снимки ще се пробвам скоро, че сега имам проблем с колата. За земетръс съм чувал от нашите, че щяла да издържи, но все пак те не са строители, основите са от дялан камък, първия етаж стените са "2 тухли" около 50 см, а втория етаж около 25- 30см. Мислил съм си за тези варианти, но:
1. Голямо къртене ще падне а може и друго да падне.
2. Няма ли да стане много тежко все пак това са има няма 6 куб.м за цялата къща.
И за двата варианта отиде ми покрива.
Казаха ми и за още един вариант. Прорязана плоча. Значело посредата на плочата се прорязва бетона остава само арматурата. Добавя се още арматура (като трегер) и щяло да държи ама мен нещо ме притеснява. Ще направя снимки и ще ги кача тези дни. Благодаря за включването на моя голям проблем.
ribnikolaevi - майстор
Това с прорязаната плоча е с сферата на фантастиката. Кой и с какво ще ти отнеме горния слой бетон, какво ще дължи плочата да не падне, когато стоманобетоновото сечение няма натискова зона. Все трудни и скъпи въпроси :lol: . Ако искаш да се запази покрива, не е невъзможно. Просто трябва да се прецизира проекта.
Откъде си сигурен, че плочата продължава да провисва? Има ли отварящи се пукнатини по нея? Ако да - слагал ли си гипсови марки по тях, да видиш дали работят?
Това със стените ми хареса. Браво на строителя. Явно само с плочите се е изложил, иначе всичко е както трябва.
Ако искаш да бягаш от нова плоча, най-логичното решение е да подпреш съществуващите със стоманени греди, но отдолу. Ако не те притеснява тази визия /може и да ги облечеш в нещо, да направиш от дефекта ефект/, то въпросът е в технологията на монтаж. Но при всички случаи това не е много трудно.
Като отговор на въпроса на lotosf, мненията на Dansaver и Докера са верни. Мога да добавя следното:

Тъй като сградата е строена отдавна, трябва да се анализира общото й състояние, за да се прецени доколко може да се ремотира и укрепи, както и дали е икономически изгодно. Ако е прекалено скъпо, не си струва укрепването.

Иначе, начини за укрепването има. Практически може да се направи всичко. Щом си ограничен с парите, трябва да се насочиш към частично укрепване и то на основите - оттам тръгват проблемите и те ще продължат да се развиват.Идеята, общо взето е, да направиш бетонов фундамент под каменния. Работи се на отделни участъци, за да не се подкопаят напълно основите.

Тема "Въпрос за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: