Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефан - майстор
ribnikolaevi написа:

Авторския надзор затова е авторски. Става въпрос, всеки който е правил даден проект, знае къде има някакви резерви и може да си затвори очите, и къде е изключително важно да се спазва абсолютно точно проекта. Не е законно друг да те подписва, освен ако изрично не си го посочил - с нотариално заверен документ, който се прилага в строителната документация.
Абсолютно не съм съгласен с тая демагогия. Проекта или е проект, или не е. Строителния надзор следи за изпълнението на узаконения проект. Какви са тия "резерви"? Според мен това компрометира разработилите проекта. За мен това са хитринки за "цицане" на клиента. В моя проект пише изрично в забележките, че при неяснота да се търси проектанта за консултация. Каква консултация, какви 5 лева. Аз зададох проекта разработен на аутокад2008 готов, само трябваше да се съобрази с изискванията и да мине пред общината. И за което да си платя за цялостно разработен проект.
ribnikolaevi - майстор
По принцип съм съглесен с теб, Стефане, всяка пофесия си има тънкажите /аз не съм ги ползвал - честна пионернска - не се занимавам с дребни обекти, поне засега/.
Понеже пишеш, че си задал проекта на Аутокад /версия 2008/, беше ли задал и армировката?
Стефан - майстор
Не. Нужно ли е? Можех и нея да задам, но... Не ми отговори прав ли съм? Или, в какво греша?
topurov - специалист
Пак се разводнява темата, а ясен отговор на въпроса няма. И аз мисля като Стефан, но...какви са изискванията според закона?
Кратко, ясно и точно ако може?!
Стефан - майстор
topurov написа:
.... И аз мисля като Стефан, но...какви са изискванията според закона?
Кратко, ясно и точно ако може?!
Няма да получиш отговор от заинтерисованите специалисти. Дипломатично ще си замълчат, защото не е в техен интерес. Просто тази тема е удар по тяхната гилдия.
ribnikolaevi - майстор
Наистина не мога да дам компетентно мнение. Обектите ми не спадат в категорията за която питаш. При тях не може друг да ме подпише. Защо не питаш надзора си?!
ribnikolaevi - майстор
Стефан написа:
Не. Нужно ли е? Можех и нея да задам, но... Не ми отговори прав ли съм? Или, в какво греша?
Ами задай я де?! :lol: Кво ти пречи?! Хааа-хааа-хаааа! То не е сложно. Натискова зона, армировката поема опъна, елементарно! Давай. То и за затова аз взех да си правя някои неща, щото съм доволен от майсторите. Ти пък си смятай сам армировката, като си недоволен от твоя конструктор. Като видях че някои колеги пишат железобетон, вместо стоманобетон, може и да има смисъл.
Хааа-хаааа-хаааа!
pipbel - майстор
Ето тука да сложим точка на питането кой се подписва и кой не :

Прикачен файл

0733ea870d1e.jpg
0733ea870d1e.jpg (76.02 KиБ) Видяна 3963 пъти
pipbel - майстор
Това долу достатъчно ли е Стефане ?
ЗАКОН за устройство на територията

Ч А С Т Т Р Е Т А

СТРОИТЕЛСТВО

Раздел II
Участници в строителството и взаимоотношенията между тях

Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Проектант е физическо или юридическо лице, включващо в състава си физически лица, притежаващи необходимата проектантска правоспособност.
(2) Условията и редът за осъществяване на авторски надзор по време на строителството се определят чрез договор между възложителя и проектанта. Авторският надзор по част "Конструктивна" е задължителен за всички строежи от първа до пета категория включително.
(3) Предписанията на проектанта, свързани с авторското му право, за точното спазване на изработения от него инвестиционен проект се вписват в заповедната книга и са задължителни за останалите участници в строителството.
Стефан - майстор
Не е достатъчно. Аз нямам нито писмен, нито устен договор за авторски надзор, както цитираш т.2. В моя проект изрично пише в забележките, че при несъответствие, или съмнение, да се търси консултация с конструктора. За мен това е ПОЖЕЛАТЕЛНО, а не ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

Тема "ПОДПИС НА КОНСТРУКТОР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: