хахахах това ме развесели.... аз сам страстен пушач .... но чесно казано след секс едвам си поемам въздух и много мразя да пуша тогава но това е друга тема
Мога да дам малко инфо относно покупките на този етап:
1. цялата документация (разрешителни, такси, предостъпено право на строеж, планове от архитектите доклади , заснемане) - 6000 лв
2. тухлички итонг (2008 май) - 6800 лева (с превоз и сваляне на място по избор)(за около 160 м2)
3. керемиди (2008 август) - 2500 лв (пак с доставката) (за около 150 м2)
4. хидро изолациа под керемидите Полизол - 345 лв (пак за около 150 м2)
5. арматура 4200 лв (за 4700 кг - готова огъната и докарана и свалена в двора)
ами те то май е това за сега
Кратък коментар за количеството тухли:
Като гледам бройката керемиди (150кв.м.) предполагам, че застроената ти площ е около 100кв.м.
А имаш два етажа. Значи към 200кв.м. разгъната площ.
И тъй като нямаш разточителни прозорци ... според мен ще имаш около 300кв.м. зидария!
Май твоите 160кв.м. Итонг ще стигнат само за първия етаж?
С две думи: Изчисли си зидарията! На мен ми изглежда подозрително малко.
И още един коментар за кухнята:
- Ами, .... струва ми се малко нагъчкана. Просто не виждам къде ще събереш хладилника? Да не говорим, че почти не си оставил кухненски плот. Не знам жена ти къде ще реже салатата?
благодаря ти за поста
само че аз като изчислиавах за първия етаж ми излезе около 60 м2 зидария понеже почти няма вътрешни стени а и от кам тераската от источната страна прозорците и вратата ще са почти от пода до тавана а втория етаж нещо не успях да го изчисля понеже е леко скосен от към север и нещо сметката там не ми се получава
Точно в момента не са ти биджит тухлите. Като ги свършиш, ще купиш още. И без това нямаш място.
Не виждам добре чертежите, но.
100 квадрата къща не е малко. 3 спални с 2 бани, всекидневна-кухня, тоалетна (за гости) това доволно се побира на един етаж. При добър подход с добро разпределение. На тавана помещения със скосяване...
Това създава комфорт на поддръжката.
Последна промяна от n_a на чет май 14, 2009 4:45 pm, променено общо 1 път.
Чак сега се загледах в чертежите. И веднага ми изникнаха още няколко въпроса:
- Как ще се качваш на тавана?
- А на покрива? Не виждам никакви капандури.
- Два от трите ти комина са абсолютно не на място!
= Защо коминът в кухнята е до мивката, а не до печката? (Разбираемо е да се случи, ако се нанасяш в панелка, ама ти строиш нова къща!).
= А втория комин зад вратата в кабинета? Той пък какво прави там?
относно комините
там кадето е кухнята ще претарпи малка корекция и разполойението на печка и мивка ще се промени и печката ще си дойдде до комина, а колкото до малката стая (така наречения бъдещ кабинет) тожа схте е по скоро нещо като отдушник който може да се направи а може и да не се прави просто поискахме от архитектите да ни сложат за всеки случай такъв ... а колкото до поста на n_a йената не искаше много коридори и повярвай ама не успяхме да влезнем във 100 м2 ..... понеже мястото ни граничи с две улици и затова има това скосяване от страна на кухнята - чесно казано и аз незнам къде ще е хладилника ама си мисля че ще успеем да го вкараме някаде .... да се надявам че ще доживея този момент нищо че сам младеж (само на 30 г - след две седмици една годинка повече)
Моето мнение е да помислиш за голяма капандура. Моята стана твърде малка и в бъдеще ще се сгъвам на & за да излизам на покрива.
Предполагам, че си измислил ВиК инсталацията? (Защото аз не я виждам означена на чертежите.) ... къде ще минават тръбите? как ще докараш чиста вода до мивката в котелното? и как, ще върнеш подовия сифон обратно?
Как смяташ да отопляваш/охлаждаш/вентилираш къщата?
П.П. Колкото повече подробности предвидиш навреме, толкова по-малко грижи ще имаш в бъдеще.
А както сигурно се досещаш, веселбата при теб тепърва започва.
Така е веселбата тепърва започва
за отопление си мисля за котел на пелети и парно... има изградена (начертана инсталациа само че е във проектите и почти ниама смисал да ги снимам че снимам са камерата на телефона) нямам фотоапарат (а който ме знае аз работя във телевизия и още не сам си купил нито камера нито фотоапарат ) а да мислим си за нещо като капандура само че мислиме да е без трета плоча(под покрива) а да сме с окачен таван и много изолация и малко по високи стаи
Sikoman, Добре дошъл!
Приветствия за интересното включване. Вярвам, че колегите ще помогнат да стане всичко ОК.
Гледам си купил покривната мембрана. Разгледай проекта, решете тази 3-та плоча (таван, покрив) кое как ще правите, разгледай и подобните теми тук. Виждам имаш и "мансардна" част на покрива - има какво да се помисли кое-как.
Споделяй при съмнения - да помагаме, а и изобщо как върви - да черпим опит.
Успех!
П.П. Всички, в крайна сметка ставаме "завряни зетове". "Човек, колкото и добре да живее - се жени".