Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n.nikoloff - специалист
Pooh написа:
n.nikoloff написа:
На един етаж излиза по-скъпо заради 2 пъти по-голям покрив и 2 пъти по-голям фундамент. Но не е болка за умиране - важното е какво на тебе опонира повече.
Я пак?! ...
Много просто - при 170 кв.м на един етаж фундамента е 170 кв.м . А при 2х85 кв.м. е 85кв.м. 2 към 1 (по площ)
Pooh - майстор
n.nikoloff написа:
Много просто - при 170 кв.м на един етаж фундамента е 170 кв.м . А при 2х85 кв.м. е 85кв.м. 2 към 1 (по площ)
Неее... При 170м² плоча може да имаш само 8-12 стъпки за колонките, а при 2*85м² - пълноценна фудаментна плоча от 85м². Хайде сега да смятаме бетон и ДжелЕзо...
n.nikoloff - специалист
Pooh написа:
n.nikoloff написа:
Неее... При 170м² плоча може да имаш само 8-12 стъпки за колонките, а при 2*85м² - пълноценна фудаментна плоча от 85м². Хайде сега да смятаме бетон и ДжелЕзо...
Всъщност може би си прав. Дадох мнение малко пристрастно - от гледна точка на леките дървено-скелетни конструкции. При тях това правило си важи.
Dino - специалист
Kenobi местото е до едно село ,на 100-150 метра от последните къщи ,беше нива но му смених статута . От нива уж стана с възможност в/у него да се строи жилище. Казаха ми ,че в регулация на селото немогат да го вкарат щото общините имат политика да не включват нови терени към населените места понеже в такъв случай били задължени да ти оправят тока и пътя ,а това не им се връзва. Нямам още виза и тук възниква един въпрос, доколкото знам има градоустройствени планове в населените места където се казва колко етажна сграда може да застроиш и разни други неща. Ако например е казано че в квартала е разрешено триетажно строителсво ,може да си строиш и едноетажна къща но проекта и изпълнението трябва да са такива че един ден ако някой реши да строи след теб да може да направи и другите етажи т.е основите трябва да могат да поемат натоварване за останалите етажи. Това нещо го знам от един друг проект които правих преди 7-8 години. Там такива бяха нещата ,но не претендирам че това навсякъде е така. Та въпроса ми е при условие че няма да се броя към селото дали мога пак да попадна под някакво такова изискване . Гледам почти всички околни къщи са двуетажни което си е нормално за нашите села ,но дали и там има пособни изисквания . Да не стане така че да ме карат да правя пак проекта за двуетажна къща а да строя на един етаж. Проблема ще е само в това да не правя основи за големи натоварвания и да хабя пари на вятъра . Не че няма как да стане и по друг начин но няма да е законно.
Направих си някакъв проект на MS Office Visio, за такива като мен за начло върши работа .Колкот и да се опитвах рационално да разпределям нещата квадратите се трупат и 170 кв съвсем не са много.Така че когато казвам малка къща имам вредвид все пак къща за живеене в която трябва да има удобство за ежедневието ,а не вила.
От практическа гледна точка едноетажна е по добре. По лесно се ползва и е много по удобно.Ще се спести и от наливане пари в основите и от това стълби да се правят ,вода да се качва по етажите....
Имам и идея да напрява мазе (стая ) отдолу,около 40 кв . т.е само на част от застроената площ . Това как би се отразило на разходите ?

Pooh след като разбираш от подобни сметки дай по подробно сравнение с колко ще е разликата в единия и другия случай.
Някакви идей колко може да излеза себестоиноста на квадрат за груб строеж и завършено . Знам че тия неща са много относителни но все пак .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/ ... 74310.html
На на-първо време прочети ЗУТ. Библията на кандидат новодомеца.
единак - специалист
Н-а, стига с тоя ЗУТ бе. Всеки ЗУТ, та ЗУТ. Ми като го прочетем, кой ще ми обясни как точно го тълкува еди-кой си архитект, в еди-коя си община.
Хубаво е да го прочетем, ама от обща култура май, защото наистина тълкуванията се разминават. Още повече, че нещата, за които пита човека ще се радвам някой да ги посочи обяснени в ЗУТ-а. Щото аз ЦЕЛИЯ не съм го чел и може да съм пропуснал )))
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Няма такова нещо. Основните принципи са си основни и принципи.
Раздел Х
Застрояване в неурегулирани територии
Чл. 58. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В неурегулирани малки населени места и в части от тях застрояване се допуска въз основа на скица-копие от кадастрална карта (кадастрален план) или ситуационна скица, съставена от проектанта, които трябва да съдържат и данни за наличните сгради и съоръжения в съседните имоти, както и необходимите коти. Строителството се разрешава по установения ред при съобразяване с нормите на наредбата по чл. 13, ал. 1. Оградите се строят по съществуващи имотни граници, без да се дава строителна линия за тях.
Чл. 59. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Извън границите на урбанизираните територии застрояване се допуска при спазване на предвижданията на действащ общ устройствен план за територията на общината или за част от нея, ако такъв е разработен, и въз основа на действащ план за застрояване за поземлен имот или за група поземлени имоти или парцеларен план за елементите на техническата инфраструктура, след промяна на предназначението на земята, когато това се изисква по реда на специален закон.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Без промяна на предназначението на земята застрояване в поземлени имоти по ал. 1 се допуска при условията на чл. 12, ал. 3.
Чл. 60. (1) Разположението на строежите в случаите по чл. 58 и 59 се определя с оглед на бъдещо урегулиране, като не се допуска застрояване в близост до чупки или ивици, вдадени към пътища, улици или съседни поземлени имоти, и като се оставя свободна площ за изграждане на нови или за разширяване на съществуващите улици. Строежите край водни площи (реки, канали, езера и други) се разполагат с оглед на вероятното им бъдещо коригиране.
(2) Застрояването се разрешава, когато за обектите са осигурени водоснабдяване и електрозахранване, както и транспортен достъп.

Не мисля, че на този етап, на питащия, броят на етажите му е проблем.
Човекът се интересува кое е по-евтино. Засега му е без пари да чете. И донякъде и да пита. Щото местното Енерго ако му рекат "построй си трафопост".... ВиК....
единак - специалист
Да, ама не съвсем. ЗУТ-а си е ЗУТ, но понеже аз съм кажи-речи на финалната права, минавайки по целия път мога да го посъветвам да отиде при главния архитект на общината в приемния му ден и да поговори с него.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Виж, човек който не знае основните неща, само ще изхаби разговора с главния архитект.
Казвам, да чете ЗУТ.
Dino - специалист
Преди да купя парцела първо бягах до енергото. От там казаха че ще станат нещата. Когато сменях предназначението съвсем официално си дадоха становището че ток ще има . Сега да видим дали наистина ще я бъде. :?
В тоя ЗУТ ми се вижда че има неща оставени малко на свободно тълкуване т.е. вратички ,ама както и да е,то в кои закон не е така.

Тема "Къща - на един или два етажа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: